Ένας νέος ιός , ο Langya, που έρχεται κι αυτός από την Κίνα, μπήκε στην ζωή μας τις τελευταίες μέρες.

Ο νέος ιός Langya έχει εντοπιστεί σε δεκάδες ανθρώπους στην ανατολική Κίνα είναι τα μάτια της επιστημονικής κοινότητας, είναι τώρα στραμμένα εκεί.

Ο νέος ιός, ο οποίος μπορεί να μην προκαλέσει την επόμενη πανδημία, αλλά υποδηλώνει πόσο εύκολα οι ιοί μπορούν να ταξιδέψουν απαρατήρητοι από τα ζώα στους ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες.

Ο ιός, που ονομάστηκε Langya henipavirus, μόλυνε σχεδόν τρεις δωδεκάδες αγρότες και άλλους κατοίκους, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων που πιστεύουν ότι μπορεί να έχει εξαπλωθεί άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπους από κάποια μυγαλή — μικρά θηλαστικά που μοιάζουν με τυφλοπόντικα που βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία οικοτόπων.

Το παθογόνο δεν προκάλεσε αναφερόμενους θανάτους, αλλά εντοπίστηκε σε 35 άσχετους πυρετικούς ασθενείς σε νοσοκομεία στις επαρχίες Shandong και Henan μεταξύ 2018 και 2021, είπαν οι επιστήμονες — ένα εύρημα σε αρμονία με μακροχρόνιες προειδοποιήσεις από επιστήμονες ότι οι ζωικοί ιοί διαχέονται τακτικά απαρατήρητοι. σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Υποτιμάμε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό αυτών των ζωονοσογόνων κρουσμάτων στον κόσμο και αυτός (ο ιός Langya) είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο ιολόγος Leo Poon, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Ανησυχία για τα κρούσματα

Η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον ιό, που δημοσιεύτηκε ως αλληλογραφία από μια ομάδα Κινέζων και διεθνών ερευνητών στο New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα, συγκέντρωσε παγκόσμια προσοχή λόγω της αυξημένης ανησυχίας για τα κρούσματα ασθενειών.

Εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα Covid-19 εξακολουθούν να αναφέρονται σε όλο τον κόσμο καθημερινά, σχεδόν τρία χρόνια από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ο νέος κοροναϊός. Νέες μελέτες συμφωνούν ότι τα ζώα που πωλούνται στην αγορά της Ουχάν είναι πιθανότατα η «πηγή» πίσω από την πανδημία της Covid-19.
Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός Langya εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων ή ότι είχε προκαλέσει τοπικό ξέσπασμα συνδεδεμένων κρουσμάτων. Απαιτείται περισσότερη μελέτη σε ένα μεγαλύτερο υποσύνολο ασθενών για να αποκλειστεί η εξάπλωση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η επιστήμονας μολυσματικών ασθενειών Linfa Wang, η οποία συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα είπε στο CNN ότι παρόλο που ο νέος ιός ήταν απίθανο να εξελιχθεί σε «άλλο συμβάν ασθένειας Χ», όπου ένα άγνωστο προηγουμένως παθογόνο πυροδοτεί επιδημία ή πανδημία. «Αποδεικνύεται όμως ότι τέτοια συμβάντα διάχυσης ζωονοσογόνων συμβαίνουν πιο συχνά από όσο νομίζουμε ή γνωρίζουμε».

Πώς εντοπίστηκε ο νέος ιός

Οι πρώτες ενδείξεις για την παρουσία ενός νέου ιού προέκυψαν όταν ένας 53χρονος αγρότης αναζήτησε θεραπεία σε νοσοκομείο στην πόλη Qingdao της επαρχίας Shandong τον Δεκέμβριο του 2018 με συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και ναυτία. Όταν εξετάστηκαν τα δείγματα του ασθενούς, οι επιστήμονες βρήκαν κάτι απροσδόκητο, έναν ιό που δεν είχαν ξαναδεί, που σχετίζεται με τους ιούς Hendra και Nipah, εξαιρετικά θανατηφόρα παθογόνα από μια οικογένεια που δεν είναι γνωστή για εύκολη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μερικοί εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα όπως πνευμονία ή θρομβοπενία, μια πάθηση των αιμοπεταλίων, αλλά τα συμπτώματά τους ήταν πολύ διαφορετικά σε ασθενείς με Hendra ή Nipah και κανείς από την ομάδα δεν πέθανε ή δεν εισήχθη στη ΜΕΘ. Αν και όλοι ανάρρωσαν, δεν παρακολουθούνταν για μακροπρόθεσμα προβλήματα, πρόσθεσε.

Από την ομάδα των 26, όλοι εκτός από τέσσερις ήταν αγρότες, και ενώ ορισμένοι επισημάνθηκαν από το ίδιο νοσοκομείο με το αρχικό κρούσμα, πολλοί άλλοι βρέθηκαν στο Xinyang, περισσότερο από 700 χιλιόμετρα μακριά. Επειδή είναι γνωστό ότι παρόμοιοι ιοί κυκλοφορούν σε ζώα από τη νοτιοδυτική Κίνα έως τη Νότια Κορέα, δεν ήταν περίεργο να καταγραφεί μετάδοση στους ανθρώπους σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, εξήγησαν οι επιστήμονες. Τα κρούσματα ήταν σποραδικά, αλλά χρειαζόταν περισσότερη έρευνα, είπαν.

Μόλις κατάλαβαν ότι ένας νέος ιός μολύνει ανθρώπους, οι ερευνητές, άρχισαν έρευνες για να ανακαλύψουν τι μόλυνε τους ασθενείς. Έλεγξαν εξημερωμένα ζώα για ίχνη προηγούμενης μόλυνσης με τον ιό και βρήκαν έναν μικρό αριθμό κατσίκων και σκύλων που μπορεί να είχαν τον ιό στο παρελθόν. Αλλά η πραγματική ανακάλυψη ήρθε όταν εξέτασαν δείγματα που ελήφθησαν από μικρά άγρια ζώα που αιχμαλωτίστηκαν και βρήκαν 71 μολύνσεις σε δύο είδη απο μυγαλές, μικρά θηλαστικά που μοιάζουν με τρωκτικά και θα μπορούσαν να λύσουν το μυστήριο με το νέο ιό.

Πώς ο ιός έφθασε στους ανθρώπους

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω μελέτες για τον έλεγχο του ιού henipa Langya και θα πρέπει να διεξαχθούν όχι μόνο στις δύο επαρχίες όπου εντοπίστηκε ο ιός, αλλά ευρύτερα εντός της Κίνας και εκτός αυτής. Παγκοσμίως, το 70% των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών πιστεύεται ότι έχουν περάσει στον άνθρωπο μέσω της επαφής με ζώα, σε ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες λένε ότι έχει επιταχυνθεί καθώς οι αυξανόμενοι ανθρώπινοι πληθυσμοί επεκτείνονται σε ενδιαιτήματα άγριας ζωής.

Η Κίνα έχει δει μεγάλες επιδημίες από αναδυόμενους ιούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του SARS το 2002-2003 και της Covid-19.Και οι δύο εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα και από ιούς που πιστεύεται ότι προέρχονται από νυχτερίδες. Οι καταστροφικές συνέπειες και των δύο ασθενειών, ιδιαίτερα της Covid-19 που μέχρι σήμερα έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως καταδεικνύουν τη σημασία του γρήγορου εντοπισμού περιπτώσεων νέων ιών και της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με πιθανούς κινδύνους.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την κατανόηση του ιού Langya και την επιβεβαίωση των τελευταίων ευρημάτων, και είπαν ότι η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης των ιών που μπορεί να μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους.
«Επειδή αυτός ο νέος ιός μπορεί να μην κυκλοφορεί μόνο στην Κίνα, είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες και να επιτρέψουμε σε άλλους να προετοιμαστούν ή να κάνουν κάποια περαιτέρω έρευνα στις χώρες τους», δήλωσε ο Poon στο Χονγκ Κονγκ.
Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το πόσο διαδεδομένος μπορεί να είναι ο νέος ιός στη φύση, πώς διαχέεται στους ανθρώπους και πόσο επικίνδυνος είναι για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων ή να αποκτήσει αυτή την ικανότητα εάν συνεχίσει να μεταπηδά από ζώα σε ανθρώπους.

Το γεωγραφικό εύρος όπου εντοπίστηκαν οι λοιμώξεις «υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μάλλον διαδεδομένος», δήλωσε ο ιολόγος Malik Peiris, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι μελέτες σε άλλα μέρη στην Κίνα και τις γειτονικές χώρες ήταν σημαντικές για να εξακριβωθεί η γεωγραφική περιοχή αυτού του ιού στα ζώα και στους ανθρώπους.

Επίσης, είπε ότι τα τελευταία ευρήματα υπαινίσσονται τον μεγάλο αριθμό μη ανιχνευμένων λοιμώξεων που μεταδίδονται από την άγρια ζωή στους ανθρώπους.

«Αυτό είναι σημαντικό για να μην παρασυρθούμε από την επόμενη πανδημία, όταν κι  αν έρθει», είπε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook