Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών, ανησυχούν για τον επικίνδυνο μύκητα που συνήθως μολύνει άτομα με επιβαρυμένη υγεία και είναι ανθεκτικός σε πολλά φάρμακα.

Ο επικίνδυνος μύκητας, Candida auris, σκοτώνει έως και το 60% των ανθρώπων που μολύνει, προειδοποιεί το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACAP), μιλώντας για ανησυχητική εξάπλωση.

Το Κολλέγιο περιγράφει την απειλή από τον Candida auris, που έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα. Οι υγιείς άνθρωποι συνήθως δεν νοσούν, αλλά μεταξύ των ατόμων με επιβαρυμένη υγεία πεθαίνει το 30% με 60%. Τα κύρια συμπτώματα του μύκητα είναι πυρετός και ρίγη που δεν υποχωρούν, ενώ προκαλεί και λοιμώξεις.
Οι άνθρωποι κολλούν τον μύκητα μέσω της σωματικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο.

Ήδη από το 2019 τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μιλούσαν για «μείζονα απειλή» του μύκητα. Αλλά πλέον η απειλή έχει αναβαθμιστεί, καθώς τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί στις ΗΠΑ μεταξύ 2020 και 2021, ενώ και τα πολυανθεκτικά στελέχη γίνονται επίσης πιο συχνά. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η διάδοση είναι συχνή σε δομές υγείας, ιδίως μεταξύ ενοίκων δομών μακροχρόνιας φροντίδας ή μεταξύ ατόμων που χρησιμοποιούν συσκευές όπως οι μηχανικοί αναπνευστήρες.

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων στο Annals of Internal Medicine δείχνει ότι οι λοιμώξεις από μύκητες προκάλεσαν πάνω από 75.000 νοσηλείες στις ΗΠΑ το 2021. Περίπου το ένα τρίτο οφείλεται στον μύκητα Candida. Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις έχουν προκαλέσει 7.000 θανάτους στις ΗΠΑ το 2021.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρούσματα του μύκητα που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικό είχαν αυξηθεί.

Αρχικά εντοπιζόταν στην Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική. Ο μύκητας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2016 και το 2019 το CDC του έθεσε στο ανώτατο επίπεδο προβληματισμού γιατί μεταδίδεται εύκολα και είναι ανθεκτικός σε πολλά φάρμακα. Είναι πιθανόν ότι ο Candida auris έχει προσαρμοστεί να αντέχει στη θερμοκρασία του σώματος, αντίθετα από άλλους μύκητες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook