«Χειρουργήθηκε. Είχε διάτρηση, είναι καλά στην υγειά της», είπε η γιατρός.

Η παρατηρητικότητα μιας γιατρού, όταν έφτασε στα επείγοντα κλινικής στη Θεσσαλονίκη ένα 14χρονο κορίτσι με πόνους στο στομάχι, ήταν αυτή που έλυσε ένα μυστήριο πολλών ετών.

Από την ηλικία των δύο ετών, όπως αποκαλύφθηκε, έπασχε από ένα σπάνιο σύνδρομο τριχοφαγίας, γνωστό και ως σύνδρομο «Ραπουνζέλ».

«Μέσα από τη διαδικασία του ιστορικού, το παιδί προσπαθούσε να φάει τα μαλλιά του», δήλωσε η Κατερίνα Ραμματά.

Χωρίς καθυστέρηση, έγινε απεικονιστικός έλεγχος και φάνηκε τι κρυβόταν στο στομάχι της 14χρονης. Μια τεράστια μπάλα από τρίχες βάρους 700 γραμμάριων καθώς και κομμάτια από βάμβακι, πλαστικό και κλωστές που κατάπινε το παιδί.

«Χειρουργήθηκε. Είχε διάτρηση, είναι καλά στην υγειά της», είπε η γιατρός.

500 περιπτώσεις του συνδρόμου
Το σύνδρομο «Ραπουνζέλ» είναι εξαιρετικά σπάνιο και πρώτη φορά εμφανίστηκε το 1968 παίρνοντας το όνομά του από την πρωταγωνίστρια του παραμυθιού με τα μακριά μαλλιά.

Παγκοσμίως, έχουν αναφερθεί μόλις 500 περιπτώσεις και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, εκδηλώνεται κυρίως σε γυναίκες κάτω των 30 ετών και ιδιαίτερα στην εφηβεία, πολύ σπανιότερα σε μικρά παιδιά.

Το σύνδρομο της τριχοφαγίας μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο και να απειλήσει ακόμη και τη ζωή, για αυτό πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα και να θεραπευτεί.

Η 14χρονη, έχει επιστρέψει στο σπίτι της, είναι καλά στην υγεία της και της παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook