ΕΟΔΥ για ιό του Δυτικού Νείλου : 8 περιοχές στο «κόκκινο» – Δύο θάνατοι –Αυξήθηκαν τα κρούσματα
Οι ασθενείς που πέθαναν από τον ιό του Δυτικού Νείλου ήταν άνω των 81 ετών.
Δύο θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της περιόδου μέχρι σήμερα.
Είχαν εμφανίσει συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) και ήταν ηλικίας άνω των 81 ετών, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί συνολικά 11 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 10 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Τα νέα κρούσματα αυτή την εβδομάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί καθώς είναι 8 έναντι των 3 που είχαν αναφερθεί το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 8 νέα κρούσματα, τα οποία αφορούν οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας.
Η γεωγραφική κατανομή αναλυτικά
Τα έντεκα κρούσματα έχουν καταγραφεί στους εξής Δήμους της χώρας:
– Δύο κρούσματα στο Δήμο Νέστου
– Δύο κρούσματα στο Δήμο Καρδίτσας
– Ένα κρούσμα στο Δήμο Μουζακίου
– Ένα κρούσμα στο Δήμο Παλαμά
Ένα κρούσμα στο Δήμο Λαρισαίων
– Ένα κρούσμα στο Δήμο Βέροιας
– Ένα κρούσμα στο Δήμο Πέλλας
– Ένα κρούσμα στο Δήμο Ηράκλειας
Η έκθεση του ΕΟΔΥ:
Η εβδομαδιαία αυτή έκθεση σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) κάθε εβδομάδα, για την περίοδο μετάδοσης 2023.
Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ (i. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ii. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, iii. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, iv. Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠΑΓΝΗ).
Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Ε.Ο.Δ.Υ. πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.
Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι την 01/08/2023 (ώρα 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί συνολικά έντεκα (11) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δέκα (10) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα (1) κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν οκτώ (8) νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί δύο (2) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 81 ετών.
Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2023, έως τις 26/07/2023, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία και Ουγγαρία.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.
Ολες οι Ειδήσεις
- Σύρος: Βίντεο από τη στιγμή που η 41χρονη εισβάλλει μεταμφιεσμένη στο σπίτι του ζευγαριού και ο άνδρας την καταδιώκει – Η μαχαιριά στο θώρακα από τον δράστη ήταν η θανατηφόρα
- Συνταγματική αναθεώρηση: Χωρίς συναίνεση η πρώτη ψηφοφορία – «Παρών» από Μπακογιάννη για τη θητεία του ΠτΔ
- Κόρινθος: Τρείς συλλήψεις για την έκρηξη και τη φωτιά στο εργοστάσιο στα Εξαμίλια με νεκρό έναν 67χρονο – Βίντεο ντοκουμέντο από την έκρηξη
- «Θάλασσες μας χώρισαν»: Ένα συγκλονιστικό οικογενειακό δράμα εποχής έρχεται στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ – Δείτε το τρέϊλερ
- Προφυλακίστηκε ο 28χρονος Αιγύπτιος για τη δολοφονία του δικηγόρου Σταύρου Γεωργίου
- Παντελής Παντελίδης: Συγκινεί η μητέρα του ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής – «Πάντα θα σε περιμένω»
- Η Κλέλια Ανδριολάτου κάνει γιόγκα με το μαγιό της – Βίντεο
- Κόρινθος: Ένας 25χρονος ο νεκρός από την έκρηξη και τη φωτιά σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook