Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα – H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Συνολικά έχουν αναφερθεί στον ΕΟΔΥ 12 κρούσματα μηνιγγίτιδας από όλη τη χώρα για το 2024
Για έξαρση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας κάνει λόγο ο ΕΟΔΥ μετά την εμφάνιση της νόσου σε 3 φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Πάτρας.
Όπως σημειώνει το έτος 2023 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα και εντός του έτους 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τρία (3) από τα παραπάνω κρούσματα αφορούν φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης της Πάτρας και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ κατά τη χρονική περίοδο 11/1/2024 ως σήμερα.
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων.
Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης. Επιπλέον, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, αύριο (Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024) το πρωί θα πραγματοποιήσει επί τόπου παρέμβαση με τη μετάβαση κλιμακίου και τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Πάτρα. Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (Πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.
Περισσότερες πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα – Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (eody.gov.gr)
Ολες οι Ειδήσεις
- Παρασκευή Κερασιώτη: Πήρε εξιτήριο από το μαιευτήριο με τον νεογέννητο γιο της – Φωτογραφίες
- ΑΕΚ – Παναιτωλικός 1-0: Λυτρωτής Πινέδα στις καθυστερήσεις
- O ΠΑΟΚ στις Σέρρες νίκησε με 5 -0 τον Πανσερραϊκό και πέρασε στην κορυφή της βαθμολογίας
- ΕΛΤΑ: Δείτε τη λίστα με τα 46 καταστήματα που βάζουν «λουκέτο» από αύριο, 3 Νοεμβρίου
- Ελένη Μενεγάκη: Οικογενειακή εκδρομή στα Ζαγοροχώρια με τον Μάκη Παντζόπουλο και την κόρη τους, Μαρίνα – Φωτογραφίες
- Στα Βορίζια μεταφέρθηκε η σορός του Φανούρη Καργάκη – Ο σπαραγμός της συζύγου και της αδελφής του ραγίζει καρδιές -Δείτε βίντεο & φωτογραφίες
- Από δύο όπλα έχει χτυπηθεί ο 39χρονος – Δίωξη για ανθρωποκτονία σε δύο από τους τραυματίες για το μακελειό, αναζητούνται άλλοι τρεις άνδρες – Δείτε τα όπλα που βρέθηκαν
- Εντυπωσιακός ο Λεβαδειακός νίκησε με 2 – 0 την ΑΕΛ Novibet
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook