Οι αντιγηραντικές ιδιότητες των μανιταριών
Τα μανιτάρια μπορεί να περιέχουν ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες δύο αντιοξειδωτικών και σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της γήρανσης και την ενίσχυση της υγείας.
Όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, τα μανιτάρια αποτελούν μοναδική πηγή εργοθειονίνης και γλουταθειόνης, δύο πολύ σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών.
Όταν ο οργανισμός αξιοποιεί την τροφή για την παραγωγή ενέργειας παράγονται οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες θεωρείται ότι προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, σε χρήσιμες πρωτεΐνες ή ακόμη και στο ίδιο το DNA.
Οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες εμπλέκονται σε ευρύ φάσμα ηλικιακών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και το Αλτσχάιμερ. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν την ικανότητα να μετριάζουν αυτές τις αρνητικές επιδράσεις, επειδή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπίλμαν, ομότιμο καθηγητή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, τα μανιτάρια είναι η κορυφαία διατροφική πηγή αυτών των δύο αντιοξειδωτικών ουσιών και ορισμένες ποικιλίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτές.
Από τις 13 ποικιλίες μανιταριών που εξέτασαν οι ερευνητές, η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε εργοθειονίνη και γλουταθειόνη φάνηκε να βρίσκεται με διαφορά στα μανιτάρια πορτσίνι ή βασιλομανίταρα.
Πιο κοινές ποικιλίες, όπως τα λευκά μανιτάρια, έχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά από τα πορτσίνι, όμως και πάλι υπερέχουν σε αντιοξειδωτική αξία από τις περισσότερες τροφές, σημειώνουν οι ερευνητές.
Τέλος, το μαγείρεμα των μανιταριών δεν επηρεάζει την εργοθειονίνη και τη γλουταθειόνη, καθώς είναι ουσίες ιδιαίτερα ανθεκτικές στη θερμότητα.
Πηγή: Omned
Ολες οι Ειδήσεις
- Αντώνης Σρόιτερ – Ιωάννα Μπούκη: Φωτογραφίες από το ταξίδι τους στη Ρώμη με τις κόρες τους
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 82-76: Οι Πειραιώτες έκαναν τα εύκολα, δύσκολα, αλλά πήραν τον πρώτο τελικό
- Ρούμπιο: Βάσει νόμου η Τουρκία δεν μπορεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35
- Δημοσκόπηση GPO: Στο 28,6% η ΝΔ, στο 15,1% η ΕΛΑΣ, στο 12,4% το ΠΑΣΟΚ, στο 10,5% η Καρυστιανού
- «MEGANewsΕπικαιρότητα» και το Σαββατοκύριακο στις 22:00 με τη Βελίκα Καραβάλτσιου
- Καλαμάτα: Ο 41χρονος παρακολουθούσε την Βασιλική , είχε βάλει «κοριό» στο σπίτι – Όσα αποκαλύπτει για την 39χρονη, η δικηγόρος που είχε πάει για το διαζύγιο – Το «κρυφό» βιντεοκλίπ (βίντεο)
- Δημήτρης Αλεξάνδρου για Ρία Ελληνίδου: “Αν ξεκινάμε από τώρα να τα μπερδεύουμε, να δούμε τους επόμενους μήνες” (βίντεο)
- Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες στο 7ο Alimos Classic Car Sunday – Ρεκόρ συμμετοχής και εντυπωσιακά εκθέματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook