Παραμένει και σήμερα η αφρικανική σκόνη με την ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα να είναι αποπνικτική. Τι λένε οι γιατροί. Πόσο βλαβερή για την υγεία μας είναι

Τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη θα παραμείνει στη χώρα η αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.
Η αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει τον ουρανό πάνω από την Αττική, προκαλώντας δυσφορία στους κατοίκους της με τους γιατρούς να εφιστούν την προσοχή για τα παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες .

Η αφρικανική σκόνη και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που ξεπερνούν πλέον τους 30 βαθμούς Κελσίου σε συνδυασμό με την έντονη υγρασία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας :
Το φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει τη υγεία οποιουδήποτε ατόμου, όμως συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή
στις ακόλουθες ευάλωτες ομάδες:

i. Παιδιά και βρέφη

ii. Ηλικιωμένα άτομα

iii. Άτομα με παθήσεις στους πνεύμονες

iv. Άτομα με χρόνιες καρδιοαναπνευστικές παθήσεις

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, έως και την Τετάρτη θα επικρατούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες με αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή και σκόνη από την Αφρική.

Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης
«Αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή, κλιματική κρίση, με την υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορεί να έχει εκφάνσεις όπως εκτεταμένους καύσωνες, πολύ μεγάλες πυρκαγιές, λειψυδρία ή ανομβρία, επίσης αύξηση της στάθμης των νερών στις θάλασσες, την ρύπανση της ατμόσφαιρας και της Γης, την αλλαγή της βιοποικιλότητας, φαινόμενα όπως την αφρικανική σκόνη κλπ. Όλα αυτά κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πλήττουν περίπου 3,5 δισεκατομμύριο κόσμο. Κυρίως άτομα που έχουν συννοσηρότητες, τα μεγάλα σε ηλικία άτομα και τους ευάλωτους πληθυσμούς», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αυτή η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 10 είδη νοσημάτων. Μπορεί να οδηγήσει από αλλεργίες και από αναπνευστικά νοσήματα σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε αύξηση του καρκίνου, σε αύξηση του αιφνιδίου θανάτου, προβλήματα νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης, αύξηση τροφιμογενών λοιμώξεων κλπ.», υπογράμμισε.

Για το φαινόμενο της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης, επισήμανε πως «το είχαμε και παλιότερα, απλά επειδή τώρα η Σαχάρα ερημοποιείται έρχονται αυτές οι αέριες μάζες και στη Νότια Ευρώπη μπορούν να έρθουν και στη Βόρεια Ευρώπη να περάσουν και τον Ατλαντικό».

Όπως είπε, αυτές οι αέριες μάζες μπορεί να περιέχουν και γύρη, βακτήρια, μύκητες, ανόργανες ουσίες, τοξικές ουσίες, μέταλλα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
«Όλο αυτό είναι επικίνδυνο, ειδικά για τα άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, για τους ηλικιωμένους, για τα παιδιά και τις εγκυμονούσες», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, επισημαίνοντας πως «έχουμε μία καταγραφή για να μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες στο πόσο προβληματική είναι αυτή η αφρικανική σκόνη».
«Τα άτομα που δεν χρειάζεται να βγαίνουν έξω, πρέπει να παραμένουν σε ένα δροσερό χώρο, να φοράνε μάσκα και να μιλάνε με τον γιατρό τους σε περίπτωση που πρέπει, λόγω άσθματος ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, να αλλάξουν κάποια αγωγή», σχολίασε.

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Κρήτη εξακολουθεί να δέχεται τα υψηλότερα επίπεδα και η Πελοπόννησος παραμένει σκεπασμένη.
Ανάσα αναμένεται από την Πέμπτη, όταν θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι που θα απομακρύνουν την σκόνη.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook