Λάρισα: Νέο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό – Νόσησε και η γιατρός που είχε κουράρει τον 70χρονο κτηνοτρόφο

Η γιατρός είχε φροντίσει τον 70χρονο κτηνοτρόφο. Έχει πυρετό και νοσηλεύεται σε απομόνωση.
Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ στη Λάρισα, καθώς εκδηλώθηκε και δεύτερο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό μετά τον 70χρονο κτηνοτρόφο που πέθανε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Το δεύτερο κρούσμα είναι μία 54χρονη γιατρός η οποία κούραρε τον άτυχο κτηνοτρόφο από την Ελασσόνα , ο οποίος νόσησε μετά από τσίμπημα από τσιμπούρι.
Η γιατρός παραμένει σε απομόνωση και έχει αναπτύξει πυρετό. Στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα.
Η ιχνηλάτηση των επαφών
Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ έχει προχωρήσει σε ιχνηλάτηση και έχει χωρίσει τις επαφές του κτηνοτρόφου σε χαμηλού, μέσου και υψηλού κινδύνου. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες επαφών θα παρακολουθηθούν επί 14 ημέρες για την πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων. Πρόκειται για ανθρώπους που είτε ήρθαν σε επαφή με τον κτηνοτρόφο στο νοσοκομείο είτε είναι άνθρωποι του περιβάλλοντός του.
Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο ΕΟΔΥ αναμένεται να απολυμάνει και την επίμαχη κτηνοτροφική μονάδα.
Στην Ελλάδα το τελευταίο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού είχε εμφανιστεί στη το 2008.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Ο Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό είναι νόσος που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κροτώνων (τσιμπουριών) ή μέσω άμεσης επαφής με αίμα, ιστούς, σωματικά υγρά ή εκκρίσεις μολυσμένων τσιμπουριών, ανθρώπων ή ζώων. Άγρια και οικόσιτα ζώα μπορεί να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους για λίγες ημέρες, χωρίς να νοσούν, αλλά μπορούν να μολύνουν τα τσιμπούρια και αυτά με τη σειρά τους να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα ζώα ή και ανθρώπους.
Η νόσος εκδηλώνεται με ποίκιλα συμπτώματα και βαρύτητα, από ασυμπτωματική λοίμωξη (σε περίπου 85% των κρουσμάτων) ή ήπια εμπύρετη νόσο, έως πολύ σοβαρή νόσο. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 1-14 ημέρες μετά την έκθεση και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, όπως: πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κόπωση, ζάλη, πονόλαιμο, κοιλιακό πόνο, διάρροια, ναυτία και εμέτους. Μπορεί να ακολουθήσουν διαταραχές της διάθεσης και του επιπέδου συνείδησης. Σε σοβαρά περιστατικά παρουσιάζονται αιμορραγικές εκδηλώσεις, πολυοργανική ανεπάρκεια και κυκλοφορικό σοκ. Η νόσος έχει υψηλή θνητότητα (30-50% στους νοσηλευόμενους ασθενείς) καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις