Όταν το κρέας ψήνεται σε θερμοκρασία άνω των 190 βαθμών Κελσίου . στην επιφάνεια του σχηματίζονται ουσίες , οι ετεροκυκλικές αμίνες, που ενοχοποιούνται για καρκίνους.

Οι αμίνες είναι μόρια που περιλαμβάνουν άτομα άνθρακα, υδρογόνου και αζώτου.

Αυτές οι αμίνες , μπορούν να αποφευχθούν αν προηγουμένως το κρέας μαριναριστεί (με ελαιόλαδο, όξινα και αρωματικά, όπως δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι)  , γιατί έτσι αποκτά μια ασπίδα προστασίας στο ψήσιμο και εμποδίζει τη δημιουργία τους των ουσιών αυτών.

Όσοι τρώνε πολύ ψημένο κρέας, σύμφωνα με μελέτες, αυξάνουν  το κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, σε σχέση με αυτούς που το τρώνε μέτρια ή λίγο ψημένο.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (AICR), η πιο επιβλαβής μέθοδος είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα, ενώ ακολουθούν το τηγάνισμα και το ψήσιμο στην ηλεκτρική σχάρα.

Το κρέας πρέπει να ψήνεται αργά και να γυρίζεται συχνά. Σε μία έρευνα, επιστήμονες από το Εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι εάν ψήνουμε μπιφτέκια και τα γυρίζουμε κάθε 1 λεπτό, μειώνονται κατά 85% οι ετεροκυκλικές αμίνες,   που δημιουργούνται στην επιφάνειά τους. Όταν το κρέας είναι στη σούβλα επίσης πρέπει να γυρίζεται συχνά. Μια άλλη συμβουλή είναι να ψήνουμε το κοτόπουλο ή το ψάρι με τη πέτσα και να την απομακρύνουμε  πριν φαγωθεί.

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook