Η σημερινή κυβέρνηση βγήκε με πολιτικό αφήγημα τις δομικές αλλαγές αλλά και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Όλοι περίμεναν να έχει αλλάξει άρδην το τοπίο της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη μετά από 20 μήνες διακυβέρνησης.

Δυστυχώς όμως, αυτό δεν συνέβη διότι στην κυβέρνηση το μόνο που κάνουν είναι να πουλάνε πολιτικό σανό μέσα από ένα καλά δομημένο αλλά και παραχωρημένο ταυτόχρονα πολιτικό marketing plan. Ίσως φταίει ότι η οικογένεια Μητσοτάκη ξέρει το πως να αγοράζει πολιτικό χρόνο και για αυτό ο κύριος Μητσοτάκης εστιάζει τόσο πολύ στην πολιτική διαχείριση των γεγονότων παρά στην ουσιώδη επίλυσή τους. Απόδειξη των παραπάνω είναι η διαχείριση της πανδημίας όσο και τα επιχειρησιακά αντανακλαστικά που είχε ο κρατικός μηχανισμός και ο ΔΕΔΔΗΕ στη πρόσφατη κακοκαιρία.

Για το θέμα της πανδημίας, το άνοιξε και κλείσε της οικονομίας καθώς και η μη τήρηση των κανόνων του lock down έχουν σαν αποτέλεσμα τις συνεχείς μεταπτώσεις των οικονομικών της χώρας. Παράλληλα οι εμβολιασμοί προχωρούν μεν αλλά με πολύ αργό ρυθμό όσο και να προσπαθούν στην κυβέρνηση να βαφτίσουν το ψάρι κρέας. Επιπρόσθετα η καλοκαιρινή περίοδος έρχεται και η χώρα είναι ακόμη απροετοίμαστη σε όλα τα επίπεδα με τις τουριστικές μονάδες και τις επιχειρήσεις εστίασης να είναι σε κακό χαλί κινδυνεύοντας να γίνει το χειρότερο, δηλαδή να υπάρχουν τουρίστες και να μην υπάρχουν υποδομές και υπηρεσίες για να στηρίξουν τις τουριστικές ανάγκες, οδηγώντας στον τελικό θάνατο μεγάλο μέρος από αυτό που λέμε τουριστικό προϊόν, που σημαίνει μεγάλη μείωση στο 20% του Ελληνικού ΑΕΠ.

Η κακοκαιρία έδειξε ότι η κυβέρνηση των κεντρώων αρίστων και του επιτελικού κράτους βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και ο κύριος Μητσοτάκης θα χρειαστεί 4 δεκαετίες για να αλλάξει τη χώρα, μόνο που δυστυχώς για αυτόν, έχει μόνο μερικούς μήνες για να το πετύχει καθώς οι εκλογές έρχονται. Στο διαταύτα η χώρα έχασε ανθρώπους από έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος καθώς, αυτοί χρειαζόντουσαν μηχανική υποστήριξη και το σπίτι τους έμεινε για ημέρες χωρίς ρεύμα και σε μερικές περιπτώσεις και χωρίς νερό. Παράλληλα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα απέδειξαν ότι το κράτος μόνο επιτελικό δεν είναι καθώς τα μπαλάκια των ευθυνών πήγαιναν από την νομαρχία στου δήμους και το ΔΕΔΔΗΕ και κατέληγαν στην κεντρική κυβέρνηση ενώ ακολουθούσαν και την αντίστροφη πορεία ανάλογα με το ποιος κατηγορούσε ποιον. Τέτοιες συμπεριφορές θυμίζουν την ιστορική ρήση της κυρίας Δούρου «Έτυχε μία στραβή στη βάρδια μου», τότε ήταν κυνισμός για τη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, τώρα είναι ο ρεαλισμός της κυβερνητικής στρατηγικής…Επιπρόσθετα τα κυβερνητικά στελέχη αποποιούνται των ευθυνών τους θυμίζοντας τα λεγόμενα του κυρίου Τόσκα «Ψάχνω αλλά δεν μπορώ να βρω λάθη» για το τραγικό συμβάν στο Μάτι αποδεικνύοντας ότι οι ομοιότητες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι πολλές όταν η ώρα είναι δύσκολη.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και η διαχείριση της κρίσης σε όλα τα επίπεδα δεν είναι η ενδεδειγμένη. Οι δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ελληνική κοινωνία και οικονομία θα είναι πολλές και η διαχείριση των προβλημάτων απαιτεί και τόλμη και γνώση. Η μέχρι τώρα πορεία του κυβερνητικού έργου δείχνει ακριβώς το αντίθετο και αυτό είναι δυστυχώς το πιο επίφοβο στην παρούσα φάση.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, αναλυτής της Eurobank, σύμβουλος στο ΕΒΕΑ και νυν καθηγητής-επιχειρηματίας στην εταιρεία Διακρότημα. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα χρηματοοικονομικά-διοίκηση καθώς και στο marketing management, ενώ μεταξύ άλλων έχει πιστοποίηση σε IFRS λογιστικά πρότυπα. Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής της Νέας Δεξιάς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook