Είναι «παρήγορο» ότι (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) αρχίζει να διαμορφώνεται ένας (ορατός) «οδικός χάρτης» εξόδου από τις καταστροφικές, αναποτελεσματικές και (εν πολλοίς) αδιέξοδες λογικές της «ολικής καραντίνας» της κοινωνίας και οικονομίας, στις οποίες τόσο πολύ αρέσκονται οι διάφοροι «λοιμοξιολόγοι», «πολιτικάντηδες» και αρκετοί «δημοσιογραφούντες».

Από το τέλος του μήνα αρχίζουν να ανοίγουν (ελπίζουμε οριστικά και αμετάκλητα) το «εμπόριο και η εστίαση όπως και οι άλλες κοινωνικο/οικονομικές δραστηριότητες», από τα μέσα Μαΐου ο τουρισμός και από 1η Ιουνίου η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών (αρχικά) στη ζώνη Σένγκεν (με το λεγόμενο «υγειονομικό διαβατήριο»).

«Κλειδί» φυσικά για όλες αυτές τις εξελίξεις είναι «ο μαζικός εμβολιασμός» όλων μας. Γι αυτό και άριστα έπραξε η χώρα μας απέναντι στον εμπορικό πόλεμο που δέχθηκε η AstraZeneca και συνεχίζει κανονικά τους εμβολιασμούς και με αυτό το εμβόλιο, όπως άριστα έπραξε η Κύπρος – αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες – που παρήγγειλαν το Ρωσικό και το Κινέζικο εμβόλιο (και η Ελλάδα θα πρέπει να τα προμηθευτεί – για να δώσει περισσότερες δυνατότητες επιλογής στους συμπολίτες μας).

Όπως πολύ σωστά θα πράξει – επιτέλους – η χώρα μας να προχωρήσει στην δωρεάν διάθεση των «γρήγορων τεστ» από όλα τα φαρμακεία (super market και περίπτερα) της χώρας, ώστε όλοι να γνωρίζουν «αμέσως» εάν είναι φορείς του «ιού» και ανάλογα να μένουν στο σπίτι τους για δυο βδομάδες ή να νοσηλεύονται. Και όσοι είναι «αρνητικοί» να κυκλοφορούν κανονικά (και χωρίς μάσκες).

Μετά από ένα χρόνο – και πλέον – ας δούμε τα αυτονόητα. Και ας σταματήσει και η βάναυση και βάρβαρη καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, που με το πρόσχημα ή την αφορμή της αποκαλούμενης «πανδημίας» χρησιμοποιήθηκαν (με «ασπίδα τους ειδικούς της…πανδημίας»- και όπως θα το έλεγε και η γιαγιά μας «παιδάκι μου δεν θέλουμε άλλο «ειδικούς»…χορτάσαμε, μπουχτίσαμε…φτάνει…»).

Η χώρα μας περιμένει πολλά από τον Μάϊο και μετά σε επίπεδο οικονομίας. Είναι παρήγορο ότι ορισμένοι τομείς – όπως αυτός που χειρίζεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης και αφορά τα δίκτυα και τις υποδομές της τεχνολογίας για την 4η βιομηχανική επανάσταση – φαίνεται να δουλεύουν και να παράγουν αποτελέσματα, που θα τα χρειαστεί η χώρα στη συνέχεια. Φαίνεται να δουλεύει αποδοτικά και το ΣΔΑΜ(Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) υπό τον Κωστή Μουσουρούλη για το πέρασμα της χώρας μας από την «λιγνιτική εποχή» στην «πράσινη εποχή» (της «καθαρής ενέργειας). Ίσως να μπορέσει η χώρα μας να αποκτήσει και κάποιο «ενδιαφέρον αναπτυξιακό σχέδιο» με το (λεγόμενο) «Ταμείο Ανάκαμψης», μετά το καλοκαίρι (θα δείξει…).

Είναι παρήγορο επίσης ότι – προς το παρόν – φέτος και του χρόνου «η τρόικα» της Ευρωζώνης(κυρίως η Γερμανία) δεν θα μας πιέσει ιδιαίτερα με τα πλεονάσματα και τα ελλείμματα και αυτό θα μας προσδώσει «βαθμούς ελευθερίας» εάν θελήσουμε να επανακάμψουμε σχετικά γρήγορα. Το έδειξε και το 30ετές «ομόλογο» – για πρώτη φορά μετά το 2008 – που εγγυήθηκε (βέβαια) στην δευτερογενή αγορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τα «πήγε καλά».

Όμως…δεν είναι καθόλου καλό το «πολιτικό κλίμα» στη χώρα μας(αν και η κυβέρνηση ευτύχησε να έχει απέναντι της μια συγκαταβατική θα λέγαμε αντιπολίτευση – μέχρι τώρα). Είναι εξαιρετικά άρρωστη η κοινωνία μας κλειδαμπαρωμένη ένα χρόνο τώρα με την απειλή του «χωροφύλακα» μέσα στο σπίτι – και κυριολεκτικά «κοχλάζει» από την διαχείριση της πανδημίας και τα πολλά αδιέξοδα που έχουν σωρευτεί. Είναι εκρηκτικό το κλίμα ανάμεσα στην νέα γενιά που ασφυκτιά «και φως δεν βλέπει». Το μόνο που εμφανίζεται είναι το…γκλομπ της αστυνομίας(κάθε τρεις και λίγο).

Στο χέρι όλων μας είναι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Φυσικά τον «τόνο» και τις πρωτοβουλίες τις έχει – υποχρεωτικά – η κυβέρνηση. Και εν πολλοίς από αυτό θα κριθεί – στη συνέχεια.

*Ο Νίκος Καραμπάσης είναι Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμονας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook