Δυστυχώς ζούμε σε μία περίοδο στην οποία αναγκαστικά οι ατομικές ελευθερίες όλων των Ελλήνων και όχι μόνο έχουν περισταλεί λόγω πανδημίας.

Το ζητούμενο της κάθε κυβέρνησης είναι να έχει τον έλεγχο ώστε η πανδημία να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο με απώτερο στόχο να μην γεμίσουν οι ΜΕΘ με ασθενείς. Σε αυτό το περιβάλλον η αστυνομία θα πρέπει να επιβάλλει τον νόμο, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλου συνωστισμού με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτές των διαδηλώσεων.

Εδώ λοιπόν αρχίζει ουσιαστικά και το story του άρθρου. Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη τι αστυνομία θέλετε ειδικά όταν εκπροσωπείτε το μεγάλο αστικό δεξιό κόμμα της χώρας; Αστυνόμους που επιβάλλουν την τάξη όπως γίνεται σε χώρες όπως η Αμερική ή η Μ. Βρετανία ή αστυνομία που οι αστυνομικοί θα κρατάνε νεροπίστολα, δεν θα πειράζουν τους διαδηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ και του παλαιού ΠΑΣΟΚ με το οποίο πάτε χέρι-χέρι σε πολλά θέματα πολιτικής αλλά και οικονομίας.

Όπως έχω αναφέρει η κεντρώα πολιτική που στυλ ναι μεν να έχουμε αστυνόμευση αλλά να σεβόμαστε και τους μπαχαλάκηδες δεν έχει κανένα μέλλον γιατί απλά πρέπει να τηρηθεί ο νόμος και κυρίως η τάξη, να σεβαστούν δηλαδή οι μπαχαλάκηδες τις αποφάσεις της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης καθώς μετά την ανοχή μίας παράνομης διαδήλωσης μπορεί να υπάρχει παραβατικότητα μεγαλύτερης επικινδυνότητας όπως έγινε με τον αστυνομικό στην Νέα Σμύρνη.

Η μόνη νόμιμη βία είναι η κρατική μέσω των οργάνων της τάξης όπου αυτά την χρησιμοποιούν με φειδώ όποτε κριθεί απαραίτητο. Το μόνο μεμπτό κατά την προσωπική μου άποψη για τα γεγονότα της Κυριακής στην Νέα Σμύρνη είναι το γιατί οι αστυνομικοί δεν ήταν περισσότερο επαγγελματίες στην δράση τους δηλαδή στο πως επενέβησαν ώστε να σταματήσει ο διαδηλωτής να βρίζει, να φτύνει και κυρίως προσπαθεί να υφαρπάξει το γκλόπ του αστυνομικού. Σε μία δυτική κανονική χώρα, το θέμα θα ήταν το γιατί τον αφήσαν και όχι γιατί επενέβησαν και έπεσαν και μερικές ψιλές…Δεν θέλω να θυμίσω σε όλους το πως έχουν καταντήσει οι αστυνομικές δυνάμεις εν μέσω πανδημίας που υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς στο εν ισχύ lockdown όπου πολίτες αψηφούν την παρουσία τους και ή ακόμη χλευάζουν τις συστάσεις τους.

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναλογιστούμε και τους αστυνομικούς, δηλαδή το πως πλέον θα ασκούν τα καθήκοντά τους. Ποιος αστυνομικός θα κάνει την δουλειά του με θάρρος κα αυταπάρνηση όταν για «ψύλλου πήδημα» θα περνάει από ΕΔΕ γιατί ήταν λίγο πιο «σκληρός» στην συμπεριφορά του; Ποιος αστυνομικός θα τραβήξει όπλο όταν ξέρει ότι με την στάση της πολιτικής διοίκησης αυτό είναι ουσιαστικά είναι διακοσμητικό στοιχείο του εξοπλισμού και ισοδυναμεί με νεροπίστολο.

Μετά την μεταπολίτευση, η αστυνομία έχει μαλακώσει και για αυτό υπάρχει αυτή η ανομία παντού από το παρκάρισμα μέχρι τις πιο βαριές περιπτώσεις όπως είναι οι δολοφονίες και οι ληστείες. Οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει λόγω της πολιτικής ηγεσίας και διοίκησης απόρροια των αριστερών αντανακλαστικών από την περίοδο της χούντας και τελικά καταλήξαμε να είμαστε η χώρα με την περισσότερη ανομία σε όλη την Ευρωζώνη. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να έχουμε σωστή αστυνόμευση και καλώς ή κακώς αυτή περιλαμβάνει και χρήση βίας για τους ανθρώπους που δεν συμμορφώνονται και για αυτό η τόση κριτική για την βία των αστυνομικών θα πρέπει να είναι και δίκαιη και προσεκτική στην διατύπωσή της.

Θα μου πείτε κύριε Μητσοτάκη: «Ναι αλλά η αριστερά κατηγορεί την αστυνομία περίπου ως Γκεστάπο και δεν κάνει όσα μου λέτε εσείς κ. Παπαντωνίου.» Συμφωνώ! Δοκιμάστε όμως κ. Μητσοτάκη το εξής: Προσκαλέστε 20 Έλληνες – αριστερούς μέχρι το μεδούλι- να ταξιδέψουν με πληρωμένα όλα τα έξοδα σε Νέα Υόρκη, Μόσχα, Κάϊρο, Μόντρεαλ, Πεκίνο και αλλού. Οι υποχρεώσεις που θα έχουν αυτοί οι τυχεροί ταξιδιώτες θα είναι μόνο τρεις.

Η πρώτη υποχρέωσή του θα είναι σε κάθε πόλη που επισκέπτονται να αγοράζουν από 5 σπρέι ο καθένας και να μουτζουρώνουν κεντρικά κτίρια σε πλατείες όπως Τιέν -Αν – Μεν, Κόκκινη Πλατεία, Τάιμς Σκουέαρ, Ταχρίρ κ.α.

Η δεύτερη υποχρέωση τους όταν με το καλό θα γυρίσουν και αφού θα έχουν αναρρώσει από τα «χάδια» που θα έχουν δεχθεί από τις αστυνομικές αρχές των πόλεων αυτών, θα είναι να μας πουν σε δια-καναλική μετάδοση πόσο «Γκεστάπο» τους φαίνεται η Ελληνική Αστυνομία.

Η Τρίτη υποχρέωση που θα έχουν θα αφορά την αυστηρή απαγόρευση έστω και για πλάκα να πετάξουν βόμβες Μολότωφ. Ο λόγος είναι απλός αν σας ρωτήσουν: Τους στέλνουμε για να γυρίσουν πίσω ζωντανοί ώστε να μας διηγηθούν τι έζησαν!

Κλείνοντας αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η ασυδοσία και η παραβατικότητα τόσο στους πολίτες όσο και στους ίδιους τους αστυνομικούς και αυτό η κριτική του πρωθυπουργού αλλά και της αριστεράς για την χρήση βίας από την αστυνομία είναι τελείως και άδικη και αστεία γιατί στο τέλος θα ακούσουμε τον κύριο Μητσοτάκη να μιλάει για δεξιό και χουντικό κράτος και εκεί πλέον δεν θα υπάρχει ποτέ επιστροφή στην κανονικότητα.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, αναλυτής της Eurobank, σύμβουλος στο ΕΒΕΑ και νυν καθηγητής-επιχειρηματίας στην εταιρεία Διακρότημα. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα χρηματοοικονομικά-διοίκηση καθώς και στο marketing management, ενώ μεταξύ άλλων έχει πιστοποίηση σε IFRS λογιστικά πρότυπα. Είναι Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής της Νέας Δεξιάς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook