Για να μην ξεχνιόμαστε: Το 2007 – πριν από την αρχή της διεθνούς ύφεσης – το ελληνικό χρέος ήταν στο 103% του ΑΕΠ. Το 2009 πριν από την «ελληνική χρεωκοπία» ήταν στο 127% του ΑΕΠ.

Το 2018 -όταν θεωρητικά τελείωσαν τα «μνημόνια ή αλλιώς προγράμματα προσαρμογής» που μας…έσωσαν – το χρέος ήταν στο 186% του ΑΕΠ. Το 2020 το ελληνικό χρέος έφτασε στο 205,2% του ΑΕΠ! Το 2021 προφανώς θα ανέβει ακόμη περισσότερο…και έχουμε δρόμο! (όπως έγραψε πριν λίγες ημέρες και η Γερμανική Handelsblatt «η Ελλάδα βρίσκεται υπο την ενισχυμένη εποπτεία της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ»- Χρειάζονται άραγε και σχόλια για το πολιτικό μας σύστημα «και τι ακριβώς εντολές υλοποίησε»;

Όπως έχει πει στη βουλή πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρας την περίοδο 2021 – 2027 με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (ΕΣΠΑ, ταμείο ανάκαμψης κ.α.) θα «μοχλευθούν» περίπου 72 δις ευρώ – και υπολογίζει ότι από αυτά τα 56,4 δις ευρώ θα είναι «καθαρό δημοσιονομικό όφελος» – δηλαδή να διοχετευθούν «σε κάποιες επιχειρήσεις και δραστηριότητες». Το Ποιες, ποιοι κλπ θα τα πάρουν αυτά τα χρήματα («δώσε και μένα μπάρμπα») σε μια κατεστραμμένη οικονομία, δεν χρειάζεται «και πολύ μυαλό» για να το αντιληφθεί κανείς. Ποιοι άραγε «ολιγάρχες» έχουν τις υποδομές για τα…απορροφήσουν;

Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά) και του ΠΕΣΑ (Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής) κ.Βασίλης Κορκίδης – με αφορμή και τα συμπεράσματα του ευρωβαρόμετρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – είπε ότι «οι μελλοντικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν πως το πρόβλημα της βιωσιμότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και ο φόβος έκρηξης των λουκέτων και της ανεργίας, δεν είναι ελληνικό θέμα, αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο». Εάν περιμένει τώρα βέβαια ο κ.Κορκίδης και οι μικρομεσαίοι να…σωθούν σε «ευρωπαϊκό επίπεδο» μάλλον θα περιμένουν πολύ…(όπως αντίστοιχα και ο κ.Μίχαλος που ζητά επίμονα «κούρεμα των χρεών» τους).

Στο τι πρέπει να γίνει, μια πολύ καίριας σημασίας απάντηση, δίνει ο κ.Θεοδόσης Μιχαλόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας). Λέει ότι «εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές στον διεθνή στίβο, θα πρέπει να αναζητούν τους καλύτερους, τους πλέον καταρτισμένους και τους πιο ανταγωνιστικούς αποφοίτους – και να τους αμείβουν αντίστοιχα. Και η Ελλάδα, μια χώρα που έχασε το τρένο στις πρώτες Βιομηχανικές Επαναστάσεις, θα μπορέσει – τότε – να ανέβει για τα καλά στον τρένο της 4ης, εάν (όμως) συνειδητοποιήσει πως η διαφορά εντοπίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Γι αυτό η Πολιτεία – συνεχίζει ο κ. Μιχαλόπουλος – θα πρέπει να βρεί τρόπους για να θεσμοθετήσει τη μαθητεία στην συντριπτική πλειονότητα των ανωτάτων σχολών της χώρας μας, αξιοποιώντας στοιχεία και πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία και να κρατήσει αυτά τα ταλέντα στη χώρα μας».

Δεν χρειάζεται πάλι να διαθέτει κάποιος «πολύ μυαλό» για να υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις του κ.Μιχαλόπουλου (όχι θεωρητικά, αλλά στην πράξη – μαθητεία δηλαδή όλων των φοιτητών στις επιχειρήσεις της αγοράς, όπως ακριβώς κάνουν και οι εφοπλιστές με όσους θα εργαστούν στα καράβια τους), και οι αμοιβές να είναι «διεθνώς ανταγωνιστικές» – αυτός ο απόλυτος ευτελισμός των 400-400 ευρώ που έχουν υιοθετήσει ως «μισθό» τα τελευταία χρόνια – στα πλαίσια της σαδιστικής ναζιστικής λογικής των «μνημονίων» – οι πολιτικοί μας για τους Έλληνες εργαζόμενους, μόνο αναγούλα και εμετό μπορεί να προκαλεί.

Είναι σημαντικό επίσης να αντιληφθούμε αυτό που υπογραμμίζει ο κ.Γιάννης Τσιτσικλής (Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ των ΗΠΑ). Ότι δηλαδή «πολλές από τις τεχνολογίες ευνοούν τον συγκεντρωτισμό: Ένα κοινωνικό δίκτυο χιλίων ατόμων είναι από τη φύση του πιο πλούσιο από δέκα κοινωνικά δίκτυα των εκατό ατόμων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο ηλεκτρονικό εμπόριο όπου η φυσική τάση είναι για υπερσυγκέντρωση και μονοπώλια. Δυστυχώς -αλλά αναπόφευκτα – η πανδημία έχει ευνοήσει περισσότερο αυτές τις τάσεις και τα μεγαθήρια τύπου Amazon, Google και facebook. Η επιστήμη και η τεχνολογία συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να «προοδεύουν». Οι μεγάλες προκλήσεις εμφανίζονται αλλού, στη σχέση ανάμεσα στην τεχνολογία και την κοινωνία».

Ο κόσμος (είναι ολοφάνερο) γύρω μας «αλλάζει ραγδαία» – άραγε εμείς θα συνεχίσουμε να τον κοιτάμε (για άλλη μια φορά τρομοκρατημένοι, φοβισμένοι και κλειδαμπαρωμένοι μέσα στα σπίτια μας) υπακούοντας τυφλά στα «ναζιστικής έμπνευσης και λογικής φερέφωνα» που μας πιπιλίζουν το μυαλό ότι (συνεχώς) μας…σώζουν, την ώρα που μας καταστρέφουν ωμά και κυνικά;

*Ο Νίκος Καραμπάσης είναι Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμονας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook