Οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αποκάλυψαν ένα σημαντικό χάσμα γενεών.

Σηματοδότησαν μια ιδιαιτέρως εντυπωσιακή άνοδο μιας εναλλακτικής και ανυπάκουης Αριστεράς, η οποία με την υποψηφιότητα του Θανάση Καμπαγιάννη πήρε την πρώτη θέση στους νεότερους δικηγόρους και μάλιστα σε όσους προσήλθαν για πρώτη φορά στην κάλπη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Εναλλακτική έφτασε στο ποσοστό 15%, που είναι πρωτοφανές για υποψήφιο προερχόμενο από τη μη συναινετική αριστερά κατά τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην αποφασιστικότητα των νεαρών δικηγόρων που προσήλθαν μαζικώς στις κάλπες να ψηφίσουν. ΩςΜέΡΑ25 στηρίξαμε εξαρχής το ψηφοδέλτιο της Εναλλακτικής και τον Θανάση Καμπαγιάννη για Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, ακριβώς για να εκπροσωπήσει όσους εναντιώνονται στον συστημικό συνδικαλισμό της δικηγορικής ελίτ. 

Από την άλλη πλευρά, στους μεγαλύτερης ηλικίας δικηγόρους, που δεν πάσχουν από εργασιακή και οικονομική επισφάλεια, καθώς έχουν ήδη εδραιώσει τα δίκτυά τους, υπήρξε μια συντηρητική προτίμηση στην υποψηφιότητα του ΔημήτρηΒερβεσού. Παρά το ότι οι δικηγόροι έχουν υποστεί την τελευταία τετραετία πολύ μεγάλες πιέσεις, λόγω των μνημονιακών πολιτικών, της αβάσταχτης φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών και της γενικότερης εργασιακής επισφάλειας, οι ψηφοφόροι,που προσήλθαν μαζικά (στον πρώτο γύρο τουλάχιστον), δεν τιμώρησαν στο σύνολό τους τον δικηγορικό συνδικαλισμό, αλλά μάλλον προτίμησαν να σταθούν κριτικά προς την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό επίσης των εκλογών ήταν η μεγάλη αποχή στον δεύτερο γύρο, παρά τη μαζική συμμετοχή στον πρώτο.

Και βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκλογές έλαβαν χώρα σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία για να μετασχηματίσει την κοινωνία στην κατεύθυνση του περιορισμού των συνδικαλιστικών δυνατοτήτων για απεργία, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, του νέου ασφαλιστικού που βασίζεται σε μια άκρατη νεοφιλελεύθερη εξατομίκευση με απώλεια της διαγενεακής αλληλεγγύης, τη διευκόλυνση καταχρηστικών απολύσεων, αλλά και της έμφασης στη μιντιακή προπαγάνδα και την αστυνομική καταστολή, που επηρεάζουν οπωσδήποτε τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης. Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται στην κυβέρνηση, αλλά επεκτείνεται σε όλο το μνημονιακό τόξο, καθώς δεν πρέπει να ξεχνούμε τις καταστροφικές συνέπειες του νόμου Κατρούγκαλου για τον κλάδο των δικηγόρων.

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε η ανάγκη για μια εναλλακτική αριστερή φωνή που να τίθεται απέναντι στη μνημονιακή μονοφωνία, η οποία εκτείνεται από τη δεξιά μέχρι τη λεγόμενη «κεντροαριστερά». Σε αυτή τη συνθήκη, έδρασε καταλυτικά η ψήφος των νέων, οι οποίοι βρήκαν στην υποψηφιότητα της Εναλλακτικής μία ενωτική πλατφόρμα που κατάφερε να υπερβεί τον πολυκερματισμό της Αριστεράς χάρη και στην εμβληματική μορφή του Θανάση Καμπαγιάννη, γνωστού, μεταξύ πολλών άλλων, για τον αγώνα του εναντίον του φασισμού της Χρυσής Αυγής, αλλά και για την πρόσφατη υπεράσπιση της μνήμης του Νίκου Σαμπάνη. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να καταπολεμηθεί η νεοφιλελεύθερη ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) που εν προκειμένω εκφράζεται μέσα από την κατίσχυση των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και τη σχετική υποβάθμιση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι δεν αποζημιώνονταν για τις απώλειές τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με την επαγγελματική τους εξαφάνιση, κάτι βέβαια που μεταφέρει με τη βοήθεια της πανδημίας και στον δικηγορικό κλάδο τη λογική συγχωνεύσεων που πρυτανεύει παντού με το Σχέδιο Πισσαρίδη.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημείο καμπής που είτε θα οδηγηθεί ο χώρος στην ευρεία αποπολιτικοποίηση λόγω της απογοήτευσης από τον κλασικό συνδικαλισμό, ο οποίος συναινεί σιωπηρά στην κατίσχυση των πρακτικών του μνημονιακού τόξου. Είτε με πρωτοπορία τους νέους θα αρθρωθείκαι πάλι ένα εναλλακτικό αριστερό όραμα ανατροπής και ορθολογικής ανυπακοής. Η ριζοσπαστικοποίηση που παρατηρείται εδράζεται γερά στην άμεση παρακολούθηση από τους νέους του αγώνα που δίνεται ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Και για αυτό με προίκα όσα έχουν ήδη επιτευχθεί χρειάζεται να αρθρωθούντώρα συνεκτικά οι στόχοι μιας ταξικής πάλης.

Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook