Το τρίτο ντάμπλ της ιστορίας της πανηγυρίζει η ΑΕΚ, η οποία αν και με δέκα παίκτες από το 6', επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό κατακτώντας το κύπελλο Ελλάδας Novibet 2022-23.

Η ονειρική σεζόν της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας Novibet στο Πανθεσσαλικό του Βόλου, όπου επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ παρά το γεγονός ότι έπαιζε από το 6ο λεπτό με δέκα παίκτες λόγω αποβολής με απευθείας κόκκινη κάρτα του Λάζαρου Ρότα.

Ιστορική επιτυχία για την ΑΕΚ που πανηγυρίζει το 17ο κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας της και το τρίτο ντάμπλ, πρώτο μετά τη σεζόν 1978-79.

Ο Αρόλντ Μουκουντί στο 26ο λεπτό άνοιξε το σκορ για την Ένωση, ενώ το δεύτερο γκολ ήρθε στις καθυστερήσεις από τον Πάολο Φερνάντες.

Ο ΠΑΟΚ είχε τις ευκαιρίες του για να ισοφαρίσει όταν ήταν το σκορ στο 1-0, αλλά η αναποτελεσματικότητα των παικτών του σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό Τσίτσαν Στάνκοβιτς δεν τους επέτρεψαν να βρει γκολ που θα άλλαζε τα δεδομένα του αγώνα.


Τα πλάνα των προπονητών
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις οι επιλογές του Ματίας Αλμέιδα στην ενδεκάδα της ΑΕΚ, με τον Αργεντινό να βάζει στην εστία τον Στάνκοβιτς, στην άμυνα τους Ρότα, Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί, στη μεσαία γραμμή κεντρικά χαφ τους Σιμάνσκι, Πινέδα, στα δύο άκρα τους Ελίασον και Γκατσίνοβιτς και στην επίθεση τους Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία.
Από την άλλη πλευρά, ο Λουτσέσκου παρέταξε τον ΠΑΟΚ με 4-2-3-1 και τον Κοτάρσκι στο τέρμα, στην άμυνα τους Σάστρε, Σοάρες στα δύο άκρα, στόπερ τους Ίνγκασον, Κουλιεράκη, αμυντικά χαφ του Σβαμπ, Αουγκούστο, στον άξονα τον Κωνσταντέλια, δεξιά τον Ζίφκοβιτς, αριστερά τον Τάισον και στην κορυφή τον Τόμας.

Αποβολή Ρότα, ευκαιρίες ο ΠΑΟΚ, γκολ ο Μουκουντί
Η πρώτη μετάλη ευκαιρία του τελικού ήταν για την ΑΕΚ στο 5ο λεπτό, όταν από ωραία σέντρα του Χατζισαφί, ο Λιβάι Γκαρσία βρήκε τη μπάλα με προβολή, ωστόσο ο Κοτάρσκι έκανε τρομερή επέμβαση με τον Ίνγκασον να διώχνει σε κόρνερ. Στην εξέλιξη της φάσης και μετά από διώξιμο της άμυνας του ΠΑΟΚ, ο Τάισον βγήκε στην αντεπίθεση, ο Ρότα τον έριξε στο έδαφος και ο Φέλιξ Μπριχ έδειξε την απευθείας κόκκινη κάρτα στον αμυντικός της ΑΕΚ.


Στο 11′, ο ΠΑΟΚ έχασε την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία, με τον Τάισον να γυρίζει τη μπάλα στο ύψος της περιοχής και τον Σβαμπ που σούταρε να μην βρίσκει εστία, ενώ δύο λεπτά μετά ο Σάστρε με δυνατό σουτ από την δεξιά πλευρά ανάγκασε τον Στάνκοβιτς σε σπουδαία απόκρουση.

Ο ΠΑΟΚ μετά την αποβολή του Ρότα είχε τον έλεγχο του τελικού και έφτανε πιο εύκολα στην περιοχή της ΑΕΚ με τον Σάστρε στο 18′ να σεντράρει και τον Τόμας με κεφαλιά προ του Στάνκοβις να στέλνει τη μπάλα άουτ. Την ίδια κατάληξη είχε και το σουτ που έκανε ο Ζίφκοβιτς ένα λεπτό μετά.

Η ομάδα του Λουτσέσκου δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν και στο 26ο λεπτό το πλήρωσε, καθώς από στατική φάση του Ελίασον και αδυναμία της άμυνας του ΠΑΟΚ να διώξει τη μπάλα, ο Αρόλντ Μουκουντί με σουτ από τη μικρή περιοχή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κοτάρσκι κάνοντας το 1-0.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να αντιδράσει άμεσα και στο 30′, μετά από ωραία ενέργεια του Κωνσταντέλια και κεφαλιά του Σβαμπ, ο Τσίτσαν Στάνκοβις πρόσθεσε μία ακόμα μεγάλη επέμβαση στο ενεργητικό του.

Στο 39ο λεπτό, ο Κωνσταντέλιας αστόχησε από πλεονεκτική θέση, ενώ τρία λεπτά μετά ο ΠΑΟΚ είχε μία ακόμα μεγάλη φάση στο πρώτο ημίχρονο, καθώς το σουτ του Σάστρε μέσα από την περιοχή σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Αυστριακού γκολκίπερ της ΑΕΚ.

Ανούσια κατοχή για τον ΠΑΟΚ, γκολ ξανά η ΑΕΚ με Φερνάντες
Ο ΠΑΟΚ βγήκε στο δεύτερο ημίχρονο με στόχο να φτάσει γρήγορα στην ισοφάριση και στο 49′ έχασε καλή ευκαιρία όταν το σουτ του Τάισον έξω από την περιοχή, πέρασε λίγο πάνω από την εστία του Στάνκοβιτς.

Η ΑΕΚ είχε κλείσει καλά τους χώρους μπροστά από την περιοχή της και έπαιζε κυρίως με αντεπιθέσεις. Σε μια από αυτές, στο 56ο λεπτό, ο Τσούμπερ σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα κόντραρε και έφυγε κόρνερ.
Στο 66′, ο Τάισον έβγαλε ωραία σέντρα, αλλά ο Άντριγια Ζίφκοβιτς από δύσκολη θέση και χωρίς ισορροπία με την κεφαλιά που έκανε έστειλε τη μπάλα πάνω από την εστία του Στάνκοβιτς.

Ο ΠΑΟΚ είχε μεν την κατοχή, αλλά όχι και τον τρόπο να πατήσει περιοχή και να δημιουργήσει δύσκολες καταστάσεις στον Στάνκοβιτς, ο οποίος μπλόκαρε εύκολα στο 73′ το σουτ που έκανε ο Τάισον έξω από την περιοχή.
Για την ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου η πρώτη καλά συνδυασμένη ευκαιρία ήρθε στο 76ο λεπτό, όταν ο Μπίσεσβαρ πέρασε στον Τόμας μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ, αυτός έστρωσε στον Αουγκούστο με τον Βραζιλιάνο όμως να μην σημαδεύει σωστά και να στέλνει τη μπάλα άουτ.

Στο 84′, ο Κωνσταντέλιας στην τελευταία του ενέργεια πριν φύγει από το ματς συνέκλινε, σούταρε, αλλά δεν βρήκε εστία, κάτι που έκανε ο παίκτης που τον αντικατέστησε μετά από δύο λεπτά παρουσίας στο γήπεδο, ο Τζίμας ο οποίος σούταρε έξω από την περιοχή με τον Στάνκοβιτς να διώχνει με δυσκολία.

Ο ΠΑΟΚ άγγιξε την ισοφάριση στο 90′, με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βιεϊρίνια να περνάει λίγο πάνω από την εστία του Αυστριακού γκολκίπερ της ΑΕΚ.

Η ομάδα του Λουτσέσκου ρίσκαρε περισσότερο στο φινάλε και το πλήρωσε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν από μπαλιά του Τσούμπερ ο Πάολο Φερνάντες με εντυπωσιακή ενέργεια ξεπέρασε τον Κεντζιόρα και με δυνατό σουτ έκανε το 2-0.

Οι συνθέσεις:
ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Βίντα, Χατζισαφί, Μουκουντί, Ρότα, Σιμάνσκι (61′ Γιόνσον), Πινέδα (61′ Σιντιμπέ), Γκατσίνοβιτς (86′ Φερνάντες), Ελίασον (81′ Μάνταλος), Λιβάι Γκαρσία (61′ Άμραμπατ), Τσούμπερ.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (61′ Βιεϊρίνια), Ίνγκασον, Κουλιεράκης (85′ Κεντζιόρα), Ράφα Σοάρες (61′ Μπίσεσβαρ), Σβαμπ (77′ Ελ Καντουρί), Αουγκούστο, Α. Ζίβκοβιτς, Τάισον, Κωνσταντέλιας (85′ Τζίμας), Τόμας.

Πηγή: novasports.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook