Εκδόθηκε η NAVTEX για το πλοίο που θα κάνει έρευνες για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Με άμεση ισχύ η NAVTEX .Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο ξεκινά τις έρευνες από σήμερα 6 Νοεμβρίου έως τις 6 Μαρτίου 2027 στο σημείο όπου είχαν διακοπεί οι εργασίες το 2024 στην περιοχή νότια της Κάσου.
Η Ελλάδα εξέδωσε τη NAVTEX για την πορεία του γαλλικού ερευνητικού Abeille Marengo το οποίο θα κάνει τις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου από σήμερα μέχρι τις 6 Μαρτίου του 2026.
Η NAVTEX καλύπτει ολόκληρη τη διαδρομή πόντισης του καλωδίου μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ. Στο τμήμα των περιοχών βόρεια της Κρήτης, που περιλαμβάνουν και διεθνή ύδατα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι έρευνες, ακόμη και μετά το επεισόδιο της Κάσου. Το κύριο τμήμα των ερευνών που απομένει αφορά την περιοχή ανατολικά της Κάσου, μέχρι τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός έργου με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα εισέρχεται σε νέα φάση μετά την έκδοση της NAVTEX. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, επιβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα προχωρά στην άμεση υλοποίηση του έργου.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (GSI):
“Ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για την εκτέλεση εργασιών έρευνας και πόντισης καλωδίου στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (GSI), σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που υπέβαλε η γαλλική εταιρεία NEXANS, για λογαριασμό της κυρίας του έργου εταιρείας GSI.
Ειδικότερα, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ), ο Υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2026, τη σχετική απόφαση αδειοδότησης των εργασιών έρευνας και πόντισης του καλωδίου. Ακολούθως, το ερευνητικό πλοίο αιτήθηκε την έκδοση της προβλεπόμενης αγγελίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για την εκτέλεση των εργασιών, η οποία εκδόθηκε αμέσως”.
Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο ερευνητικού Abeille Marengo ξεκινά τις έρευνες από σήμερα 6 Νοεμβρίου έως τις 6 Μαρτίου 2027 στο σημείο όπου είχαν διακοπεί οι εργασίες το 2024 στην περιοχή νότια της Κάσου.
Ολες οι Ειδήσεις
- Φωκάς Ευαγγελινός: «Δεν θα είμαι φέτος στη Eurovision» – Αυτός είναι ο λόγος που απέχει από την ελληνική αποστολή (βίντεο)
- Ο Γιώργος Λιβάνης και η Ανδρομάχη ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους
- Εκδόθηκε η NAVTEX για το πλοίο που θα κάνει έρευνες για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
- Κέλλυ Κελεκίδου: Έκλεψε την παράσταση στην «Αθηναία» – Εκρηκτική πρεμιέρα και εντυπωσιακά outfits! (εικόνες)
- Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος επιστρέφει αυτό το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Νοεμβρίου, με ρεκόρ συμμετοχών που ξεπερνούν τις 85.000 – Μοναδικές εκπλήξεις στο Χωριό των Χορηγών και δράσεις για τους δρομείς από την Allwyn Hellas
- Ηλιάννα Ζέρβα: Κλέβει την παράσταση στις live εμφανίσεις της στην Πάτρα (βίντεο)
- ΕΡΤ1: H #Παρέα γίνεται μια μεγάλη γιορτή με ιστορίες, χιούμορ και μουσική – Σάββατο 07.11.2026, στις 21:00
- Παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ: Εξανεμίστηκαν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια – Μετά τη Wall Street το sell-off περνά σε Ευρώπη και Αθήνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook