Η Ίντερ στάθηκε εξαιρετικά, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι βρήκε το γκολ με το Ρόδρι στο 68' και κατέκτησε το πρώτο Champions League στην ιστορία της

Μάντσεστερ Σίτι, μια θρυλική ομάδα! Πρωτάθλημα, Κύπελλο και πρώτο Ευρωπαϊκό για το συγκρότημα του Γκουαρδιόλα που νίκησε 1-0 (Ρόδρι) την Ίντερ στην Κωνσταντινούπολη.

Από τη Γιουνάιτεντ του ΄99 στη Σίτι του 2023! Η ομαδάρα του Πεπ Γκουαρδιόλα μετά το Νησί ανάγκασε και την υπόλοιπη Ευρώπη να υποκλιθεί στο μεγαλείο της, αφού στον τελικό της Πόλης επικράτησε 1-0 της Ίντερ. Στο κρισιμότερο ραντεβού της ιστορίας της φάνηκε συνεπής, πήρε το πρώτο Champions League και παράλληλα το τρεμπλ. Ο Πεπ εξαργύρωσε με τον ιδανικότερο τρόπο αυτή την επιτυχία και πλέον το δημιούργημά του απέκτησε τη μορφή θρύλου. Η Ίντερ άντεξε για 68 λεπτά, το πάλεψε, αλλά δεν μπόρεσε να ρίξει στο καναβάτσο το «θηρίο» του Μάντσεστερ. Ο Καταλανός έφτασε τα τρία Πρωταθλητριών, ενώ έγινε ο απόλυτος, ο μοναδικός, ο κορυφαίος με δυο τρεμπλ στην κατοχή του. Το ποδόσφαιρο της Σίτι αποθεώθηκε από τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και μπορεί στην Πόλη να μην αποτυπώθηκε κάτι τέτοιο, ωστόσο η ποιότητά της ήταν αρκετή για να της χαρίσει τον τίτλο.

Ετσι έπαιξαν

Ο Σιμόνε Ιντσάγκι με δοκιμασμένη συνταγή στον τελικό και 3-5-2, με τους Ντιμάρκο και Ντάμφρις να έχουν το δικό τους ρόλο στα άκρα της Ίντερ. Ο Μαρσέλο Μπρόζοβιτς πίσω από τους Μπαρέλα, Τσαλχάνογλου. Ο Ρομέλου Λουκάκου, ο οποίος σκόραρε στον προημιτελικό κόντρα στην Μπενφίκα, συμβιβάστηκε με μια θέση στον πάγκο, μιας και επιθετικό δίδυμο των Νερατζούρι είναι οι Λαουτάρο, Ντζέκο.

Χωρίς εκπλήξεις η Μάντσεστερ Σίτι (3-4-3) εκτός από την παρουσία του Ακέ στο βασικό σχήμα. Στον πάγκο ο Κάιλ Γουόκερ. Δίπλα του οι Ντίας και Ακάνζι. Ρόδρι, Στόουνς τα δυο αμυντικά χαφ και μπροστά τους οι: Ντε Μπρόινε, Γκουντογκάν. Γκρίλις και Σίλβα στα άκρα, ο Ερλινγκ Χάαλαντ, το «υπερόπλο» της Σίτι, στην κορυφή της επίθεσης. Όταν η κατοχή περνούσε στην Ίντερ, τότε το σύστημα μετατρεπόταν σε 4-4-2.

Η Ίντερ εκπλήρωσε το τακτικό όραμα του Ιντσάγκι
Ισως το πιο φτωχό πρώτο 45λεπτο στην ιστορία των τελικών του Champions League και φυσικά δεν είχε καμία σχέση με αυτά που είχαν συμβεί στην ίδια πόλη πριν 18 χρόνια! Η Σίτι μπήκε με τον απόλυτο τίτλο του φαβορί, αλλά η Ίντερ ήταν πανέτοιμη να αντιμετωπίσει το παιχνίδι των Βρετανών. Εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία των Νερατζούρι, πρέσινγκ και αρκετοί παίκτες πάνω στη μπάλα ολοκλήρωσαν το τακτικό όραμα του Σιμόνε Ιντσάγκι. Η Σίτι μπορεί να είχε την κατοχή, μπορεί οι σωστές μεταβιβάσεις να άγγιξαν το 91%, ωστόσο δεν μπορούσε να επιβληθεί στην αντίπαλό της. Η πίεση ήταν εμφανής σε πολλά σημεία που η Μάντσεστερ προσπαθούσε να φανεί απειλητική και είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μια φορά έκανε αισθητή την παρουσία της στην αντίπαλη περιοχή, αλλά στο 27’ ο Χάαλαντ σε τετ α τετ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ονάνα. Η Ίντερ δεν… τσίμπησε στην προσπάθεια της αντιπάλου να τραβήξει ψηλά και κράτησε εύκολα το μηδέν.

Ντε Μπρόινε, ο μεγάλος άτυχος της βραδιάς!
Το ποδόσφαιρο πολλές φορές δεν είναι δίκαιο και αυτό αποτυπώθηκε και στον τραυματισμό του Κέβιν Ντε Μπρόινε. Ο Βέλγος που είχε αποχωρήσει (60ο λεπτό) και στον τελικό του 2021 με την Τσέλσι, τραυματίστηκε ξανά και στο 36’ έφυγε για τα αποδυτήρια με δάκρυα στα μάτια. Αλλωστε, μόνο αυτός και ο Καρβαχάλ έχουν χάσει με αυτόν τον τρόπο δυο τελικούς. Ο Φόντεν με μόλις 41 λεπτά στα νοκ άουτ μπήκε στο ματς και έκανε τα πάντα για να μπει στα παπούτσια του Βέλγου σταρ.

Όταν η Σίτι επέβαλλε το ρυθμό της… λυτρώθηκε!
Η Σίτι μπήκε πιο δυνατά στο β’ μέρος, πίεσε, κυκλοφόρησε καλύτερα τη μπάλα, όμως η Ίντερ ήταν αυτή που είχε τη μεγάλη ευκαιρία για το γκολ. Ένα τραγικό λάθος της άμυνας έφερε τον Λαουτάρο στα πλάγια της περιοχής, ωστόσο ο Αργεντινός αντί να σπάσει στον Λουκάκου ή τον Μπρόζοβιτς, προτίμησε να σουτάρει πάνω στον Έντερσον. Η Μάντσεστερ δεν άφησε τους Νερατζούρι να το πιστέψουν και στο 68ο λεπτό ήρθε η λύτρωση. Ο Ακάντζι πέρασε εξαιρετική κάθετη, ο Σίλβα γύρισε και ο Ρόδρι με εντυπωσιακό πλασέ δεν άφησε περιθώρια αντίδραση στον Ονάνα.
Η Ιντερ προσπάθησε να απαντήσει, αλλά η τύχη και ο Λουκάκου της στέρησαν μια δεύτερη ευκαιρία. Στο 71΄η κεφαλιά του Ντιμάρκο σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος παίκτης έστειλε τη μπάλα στα πόδια του… Λουκάκου. Ο Φόντεν στο 77’ δεν μπόρεσε να κλειδώσει την κούπα και το θρίλερ συνεχίστηκε μέχρι τέλους. Οι Νερατζούρι με όσα ψυχικά αποθέματα τους είχαν μείνει προσπάθησαν για το γκολ λύτρωσης και στο 88’ οι κραυγές… αγανάκτησης 30.000 Ιταλών σκέπασαν την Πόλη, μιας ο Λουκάκου δεν μπόρεσε να νικήσει τον Έντερσον.

Μαν Σίτι (Πεπ Γκουαρδιόλα): Έντερσον, Ακάντζι, Ρούμπεν Ντίας, Ακέ, Στόουνς (82΄ Γουόκερ), Ρόδρι, Μπερνάρντο Σίλβα, Ντε Μπρόινε (36΄ λ.τρ. Φόντεν), Γκουντογκάν, Γκρίλις, Χάαλαντ

Ιντερ (Σιμόνε Ιντζάγκι): Ονάνα, Νταρμιάν (84΄ Ντ΄ Αμπρόσιο), Ατσέρμπι, Μπαστόνι (76΄ Γκόσενς), Ντάμφρις (76΄ Μπελανόβα), Μπαρέλα, Τσαλχάνογλου (84΄ Μχιταριάν), Μπρόζοβιτς, Ντιμάρκο, Λαουτάρο Μαρτίνες, Τζέκο (57΄ Λουκάκου)

Πηγή: gazzetta.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook