Έλεγχοι από κρατικά κλιμάκια δρομολογούνται άμεσα για τις συνθήκες στην κατασκήνωση με παιδιά ΑμεΑ. «Μια συγγνώμη και μια ανακαίνιση θα ήταν αρκετή αλλά λείπει το φιλότιμο», λέει o Τάσος Μητρόπουλος, πρόεδρος του 4Αμεα, για το δήμο .

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κατάσταση στις παιδικές κατασκηνώσεις ΑμεΑ στη Μπούκα Αμφιλοχίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες γονέων και της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου, που προχώρησε σε αναλυτική ανάρτηση, τα παιδιά ΑμεΑ φιλοξενούνται σε παράνομες σκηνές της κατασκήνωσης, εν μέσω καύσωνα, πλένονται με το κρύο νερό λάστιχου, χωρίς σαπούνι, κοιμούνται σε σκισμένα στρώματα γεμάτα ζωύφια και δεν έχουν καθόλου παιχνίδια. Μάλιστα, προσθέτει ότι τα παιδιά δεν έχουν τη συνοδεία γιατρού ή νοσηλευτή.


Έπειτα από άμεση παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, τρία κλιμάκια ελέγχου θα ασκήσουν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους για την διερεύνηση των καταγγελιών των γονέων.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου θα διεξάγει έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών του Δήμου Αμφιλοχίας για την λειτουργία της κατασκήνωσης.

Έπειτα από επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών με τον περιφερειάρχη της Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, μεταβαίνει στην κατασκήνωση κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ενώ και ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από το κλιμάκιο της Πάτρας θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας.

Οι δηλώσεις του Τάσου Μητρόπουλου
Μια ημέρα μετά, οι καταγγελίες δεν σταματούν να καταφτάνουν στο Υποστηρικτικό και Κοινωνικό Δικτύο ΑμεΑ-4amea που έχουν δημιουργήσει ως γονείς παιδιού με ειδικές ανάγκες ο Τάσος Μητρόπουλος και η Νένα Χρονοπούλου. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας μίλησε στο protothema.gr υποστηρίζοντας πως «οι κατασκηνώσεις δεν είναι resort 5 αστέρων» θέλοντας να δικαιολογήσεις τις άθλιες συνθήκες.

Γονείς παιδιών ΑμεΑ, συνοδοί αλλά και άτομα που κατά καιρούς έχουν εργαστεί στους χώρους της κατασκήνωσης, επικοινωνούν συνεχώς μαζί τον Τάσο Μητρόπουλο και τη Νένα Χρονοπούλου. Εκείνοι ήταν που ανάρτησαν πρώτοι τις φωτογραφίες με τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν μέσα στην κατασκήνωση για το δεκαήμερο 16 Ιουλίου με 25 Ιουλίου καθώς και την καταγγελία των 13 συνοδών παιδιών ΑμεΑ. Όπως αναφέρει στο protothema.gr o παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρόεδρος του 4Αμεα Τάσος Μητρόπουλος δυστυχώς τα παιδιά Αμεα βιώνουν ρατσισμό :
«Σαν γονέας παιδιού με αναπηρία από επιλογή, σαν άνθρωπος, σαν Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Πειραιά για 8 ολόκληρα χρόνια επί δημαρχίας Χρήστου Αγραπίδη, και σαν Πρόεδρος του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου ΑμεΑ-4amea, στο οποίο έφτασαν οι σοκαριστικές καταγγελίες για τις τριτοκoσμικές συνθήκες της κατασκήνωσης Μπούκα στο δήμο Αμφιλοχίας, οφείλω να τοποθετηθώ γιατί η υπομονή και η ευγένεια έχουν και τα όρια τους. Εγώ δεν περιμένω να ντραπούν όσοι δεν έχουν φιλότιμο και αφήνουν τα παιδιά σε τέτοιες συνθήκες, ούτε περιμένω να πουν αλήθειες όσοι έχουν μάθει να καλύπτονται από τους δουλοπάροικους τους. Εκεί όμως που έφτασε το πράγμα να γνωρίζουν πως θα σταθώ δίπλα στους συνοδούς των παιδιών με αναπηρία γιατί τους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας που είναι όλη η περιουσία μας και γνωρίζουμε πως λένε την αλήθεια».


Σύμφωνα με τον Τάσο Μητρόπουλο τις τελευταίες ώρες έχουν δεχτεί αναφορές πως τα ξημερώματα κάποιοι προσπάθησαν να μετακομίσουν από τους χώρους της κατασκήνωσης σκηνές και τρύπια στρώματα:

«Τους δίνω θερμά συγχαρητήρια γιατί θέλει παληκαριά να πας κόντρα στο «σύστημα» και να πεις την τραγική αλήθεια κατονομάζοντας όλους τους ανίκανους που παρουσιάζονται ως ικανοί και καπηλεύονται την ανάγκη και την εμπιστοσύνη του γονέα παιδιού με αναπηρία. Σήμερα κατατίθεται η μήνυση στην Εισαγγελία του Αγρινίου, ζητάω από όλους τους να μη δειλιάσουν και να ξέρουν πως η τόλμη που έδειξαν για την προστασία των παιδιών ΑμεΑ θα στηριχθεί και από όλους εμάς. Δυστυχώς γνωρίζουμε τα «τερτίπια» όσων πρέπει να καλύψουν όσα δεν καλύπτονται.

Οι φωτογραφίες των χώρων της κατασκήνωσης από την ανακαίνιση, οι έκτακτες νυχτερινές μετακομίσεις των σκηνών και των τρύπιων στρωμάτων για να εξαφανιστούν από προσώπου γης και οι όψιμοι ψεκασμοί δεν πρόκειται να σώσουν κανέναν σας γιατί δεν αλλοιώνουν την αλήθεια. Η παραδοχή και η ειλικρινής συγνώμη μαζί με μία ανακαίνιση προδιαγραφών θα ήταν αρκετά. Όμως αυτές είναι πράξεις «ηγέτη» που σε καμία περίπτωση δεν έχει η Αμφιλοχία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook