Ο υποπτέραρχος ε.α «έβαλε στο τραπέζι» και τον παράγοντα Αζερμπαϊτζάν και ειδικότερα με ποιου το μέρος θα ταχθεί, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους κατά την εκτίμηση του καθυστερεί η επίθεση του ισραήλ στη Γάζα .

Σε εκτιμήσεις για το πότε πρόκειται να αρχίσει η χερσαία επίθεση από την πλευρά των Ισραηλινών αλλά και για τους λόγους για τους οποίους καθυστερούν την εισβολή, προχώρησε ο υποπτέραρχος εν αποστρατεία Δημήτρης Δρόσος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «ΕΡΤNEWS UPDATE» με την Σταυρούλα Χριστοφιλέα και τον Μάκη Προβατά.

«H εκτίμησή μου είναι ότι προσπαθούν να σταθμίσουν όλους τους παράγοντες, αυτή τη στιγμή. Βλέπουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπάρχει μια ενοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου του μουσουλμανικού τόξου. Σιίτες και σουνίτες παραμερίζουν στην άκρη τις διαφορές τους. Η ιστορική έχθρα του σιιτικού άξονα, που ήταν η Τεχεράνη με αντίστοιχα τις μοναρχίες του Κόλπου, (…) δείχνει ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Προφανώς συνεκτιμάται επίσης και το μέγεθος της αντίδρασης του Ισραήλ» τόνισε ο κ. Δρόσος.

Ο υποπτέραρχος «έβαλε στο τραπέζι» και τον παράγοντα Αζερμπαϊτζάν και ειδικότερα με ποιου το μέρος θα ταχθεί. «Ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν που θα απαιτήσει ενδεχομένως βομβαρδισμό είτε του Ισραήλ είτε των αμερικανικών δυνάμεων, εφόσον τελικά επέμβουν, χρειάζονται αεροδιαδρόμους, που αυτή τη στιγμή είναι δύο. Είναι μέσω της Ιορδανίας – Σαουδικής Αραβίας και να χτυπήσουν το Ιράν από δυτικά και νότια. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας μεγάλος άγνωστος Χ – δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει – και ο δεύτερος παράγοντας είναι να παρακάμψουν όλες τις αραβικές χώρες, να πετάξουν από το Βορρά και μέσω του εναέριου χώρου του Αζερμπαϊτζάν να χτυπήσουν το Ιράν από τον βορρά. (…) Εδώ μπαίνουν κι άλλες παράμετροι όμως στη μέση. Παρ’ όλο ότι υπάρχει ιστορική έχθρα Αζέρων και Ιρανών ανέκαθεν. Να μην ξεχνάμε ότι και οι Αρμένιοι είναι χριστιανοί. Οι Ιρανοί υποστήριζαν τους Αρμένιους και όχι τους Αζέρους. Δόθηκε – εντός εισαγωγικών θα πω τη λέξη – το Ναγκόρνο Καραμπάχ «δώρο» από την Αρμενία στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, ούτε από τη Δύση ούτε από τη Ρωσία».

«Όταν λέμε Χαμάς, ίσον Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ίσον Ερντογάν. Δεν μπορεί οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, υπηρεσίες πληροφοριών και ο Φιντάν, που είναι υπουργός Εξωτερικών σήμερα και διετέλεσε αντίστοιχα διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών, να μη γνώριζε. Αν δεν γνώριζε επακριβώς, γνώριζε ότι κάτι μεγάλο ετοιμαζόταν».

Ο κ. Δρόσος τόνισε ότι «ένας λόγος που θέλουν οι Ισραηλινοί την εκκένωση είναι ακριβώς για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στον άμαχο πληθυσμό. Ο αστικός χώρος είναι πάντοτε πάρα πολύ δύσκολος και ευνοεί πάντα τον αμυνόμενο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook