Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα υπάρξει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, περιφερειών, αποκεντρωμένης διοίκησης και δήμων, τονίζει ο Στέλιος Πέτσας.

Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»,  ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σημειώνει ότι «η ξεκάθαρη ευθύνη είναι η άλλη όψη της λογοδοσίας».

Επισημαίνει ότι ο αναμενόμενος πολλαπλασιασμός των εμβολίων τους επόμενους μήνες «επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κατάσταση το Πάσχα θα είναι καλύτερη», αλλά τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, στο μεσοδιάστημα, «οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων, καθώς η χαλάρωση και ο εφησυχασμός τρέφουν τον κορωνοϊό».

Η πρόσφατη κακοκαιρία έφερε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο το ζήτημα των αρμοδιοτήτων και το «πινγκ πονγκ» ευθυνών που παρακολουθήσαμε προκάλεσε, μάλιστα, τη δυσαρέσκεια και του ίδιου του πρωθυπουργού. Θα δοθεί οριστική λύση σε αυτό το ζήτημα με το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και πότε αυτό θα είναι έτοιμο;

Η κακοκαιρία «Μήδεια» έφερε, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μία από τις εντονότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 40 ετών, πλήττοντας ιδιαίτερα την περιοχή της Αττικής. Ηταν τέτοια η ένταση των καιρικών φαινομένων που σε δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας και της μαζικής πτώσης δέντρων έπρεπε ουσιαστικά να «χτίσουμε» το δίκτυο της ηλεκτροδότησης από την αρχή. Oπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της τακτικής μηνιαίας ενημέρωσης προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο πώς αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αυτά στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, το γεγονός, για παράδειγμα, ότι εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα αποτελεί αντικείμενο σύγχυσης ποιος είναι αρμόδιος για το κλάδεμα δέντρων που βρίσκονται κοντά σε υπαίθριες γραμμές ηλεκτροδότησης μας επιβάλλει να υπάρξει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, περιφερειών, αποκεντρωμένης διοίκησης και δήμων. Και αυτό θα κάνουμε τους επόμενους έξι μήνες. Διότι, σε τελική ανάλυση, η ξεκάθαρη ευθύνη είναι η άλλη όψη της λογοδοσίας.

Εκτιμάτε πως είμαστε κοντά στην αρχή του τέλους της πανδημίας; Και πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα συνολικά για τη χώρα, αλλά και ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά σήκωσε και ένα βάρος για τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση;

H γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών, στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία», που εξελίσσεται οργανωμένα και με επιτυχία, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη του τελικού στόχου, που δεν είναι άλλος παρά το «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται πολλαπλασιασμός των εμβολίων επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κατάσταση το Πάσχα θα είναι καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, στο μεσοδιάστημα, οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων, καθώς η χαλάρωση και ο εφησυχασμός τρέφουν τον κορονοϊό. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση στέκεται έμπρακτα δίπλα στους δήμους και τις περιφέρειες, προς όφελος του πολίτη. Μέσω έκτακτης χρηματοδότησης στηρίξαμε τους δήμους, οι οποίοι, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, υπέστησαν καθίζηση στα έσοδά τους. Και τις επόμενες ημέρες θα προβούμε σε νέα έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων, ύψους έως 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είμαστε σε συνεννόηση για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις, ιδίως της εστίασης, που πλήττονται από την πανδημία, σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη. 

Ο πρωθυπουργός παρότρυνε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, τα έργα να «τρέξουν» γρήγορα και να δοθεί έμφαση σε έργα που έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών. Πώς θα το διασφαλίσετε αυτό;

Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία για να βοηθήσει τους ΟΤΑ, με έναν στόχο: Να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη. Προκειμένου να πετύχουμε ταχύτητα και απορροφητικότητα, δουλεύουμε συστηματικά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία που διαχειρίζονται ευρωπαϊκούς πόρους (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ), ώστε να διασφαλίσουμε τις βέλτιστες συνέργειες. Διαθέτουμε, αφενός, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με μεγάλα έργα για την Αυτοδιοίκηση, τα οποία αφορούν, για παράδειγμα, στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προώθηση της ανακύκλωσης. Αφετέρου, «τρέχει» μικρότερο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτεί μικρότερα έργα, όπως, για παράδειγμα, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές και στέγαστρα στάσεων λεωφορείων, αλλά και τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, που συνδέονται και με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, το οποίο παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο. Ολα αυτά δίνουν αναπτυξιακή πνοή και αλλάζουν την όψη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Στο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί θέσατε όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο στο 43%;

Ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, μέσα από ένα συνεκτικό πλέγμα ρυθμίσεων, έχει ως κεντρικό στόχο μια αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών. Σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο, μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να μην αιφνιδιάζεται κανείς, βάζουμε τέλος στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, υλοποιώντας μια ρητή προεκλογική μας δέσμευση. Η ανάγκη να αποκατασταθεί οριστικά η εύρυθμη διακυβέρνηση δήμων και περιφερειών υπαγορεύεται από το σημαντικό εύρος των αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί και αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Σε αυτό το πλαίσιο, η θέσπιση του ορίου εκλογής από τον πρώτο γύρο στο 43% για τον επιτυχόντα συνδυασμό διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση του δήμου ή της περιφέρειας για μια διευρυμένη θητεία των 5 ετών. Η ρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με τις άλλες βασικές αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο νόμου, διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα στην Αυτοδιοίκηση, η οποία με τη σειρά της συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. 

Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος του σχεδίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα που παρουσιάσατε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου;

Με το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, μια ακόμη προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας γίνεται πράξη: «Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο». Κεντρικός στόχος του σχεδίου νόμου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων, μέσα από τη συνεργασία κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων, σε ένα πλαίσιο εναρμονισμένο με τις συνθήκες και δυνατότητες που διαθέτει σήμερα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook