«Έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο -Το έργο εξαιτίας των ελλείψεων ήταν στον αέρα. Δεν είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων. Η απάντηση Μπακογιάννη.

Η πολυδιαφημισμένη από τον Κώστα Μπακογιάννη και την κυβέρνηση διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό που περιλαμβάνει και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού αποδεικνύεται γράμμα κενού περιεχομένου με ευθύνη της απελθούσας δημοτικής αρχής όπως είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχοσς Αθηναίων Χάρης Δούκας.
«Έχει παραλάβει, επίσης, το γήπεδο συμβασιοποιημένο, αλλά και τα αλλά έργα δημοπρατημένα» αναφέρει ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων στην ανακοίνωσή του

«Όποτε μιλάμε για τη Διπλή Ανάπλαση, ο Δήμαρχος διακατέχεται από μια ένταση, παρότι διαβάζει από γραμμένο κείμενο. Θεωρώ ότι αυτό έχει να κάνει με την πίεση του εγχειρήματος, το οποίο πράγματι είναι τιτάνιο, είναι περίπλοκο, είναι σύνθετο, είναι δύσκολο» ανέφερε κατά την έναρξη της εισήγησης του ο Κώστας Μπακογιάννης, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «ο Δήμαρχος Αθηναίων θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του, καθώς παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο και στρωμένο».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, από την πλευρά του επεσήμανε ότι το έργο έχει σοβαρά προβλήματα τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στις απαραίτητες διαδικασίες που έπρεπε να έχουν προηγηθεί και συγκεκριμένα από τις εργασίες απορρύπανσης, την έκδοση των αδειών, τις συμβάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Έχουμε κάνει 100 μέτρα και είναι μπροστά υπάρχει μαραθώνιος που πρέπει να βγάλουμε με σπριντ. Το έργο δεν είχε πνοή».
Ο Χάρης Δούκας αναφερόμενος στη χρηματοδότηση αποκάλυψε ότι ήταν στο αέρα καθώς υπήρχε μόνο μια προέγκριση. Η κατάθεση φακέλου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2025 έγινε τώρα, δύο χρόνια μετά, και αναμένεται η οριστική έγκριση από το ΥΠΕΝ.

Εν ολίγοις για το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης και το γήπεδο του Παναθηναϊκού δεν είχαν εξασφαλιστεί χρήματα και δεν θα μπορούσαν να αρχίσουν εργασίες.

Σοβαρό θέμα είναι και αυτό της απορρύπανσης του χώρου της διπλής ανάπλασης στο Βοτανικό καθώς από το 2009 έχει γεμίσει σκουπίδια και μπάζα. Ανατέθηκε σύμβαση για την απορρύπανση, όμως τα χρήματα δεν ήταν επαρκή.

Δεν καθαρίστηκε ο χώρος. Υπήρχε ανάγκη για έξτρα κονδύλια.
Πρέπει να γίνει η απορρύπανση για να προχωρήσει η κοινοπραξία. Τώρα λύνεται αυτό το πρόβλημα. Για τον χώρο του γηπέδου, η προηγούμενη εργολαβία έσπρωχνε τα μπάζα πάνω στον χώρο του γηπέδου. Πρέπει να καθαριστούν τα μπάζα και μετά να γίνει η εκσκαφή. Διασφαλίσαμε τα αναγκαία κονδύλια. Περιμένουμε την υπουργική απόφαση για να κάνουμε συμπληρωματική σύμβαση. Η κοινοπραξία θα το αναλάβει κι αυτό, όπως και την κατασκευή. Σε λίγο καιρό θα αποτελέσουν κακό παρελθόν τα μπάζα. Οι εργασίες δεν είναι ούτε απλές, ούτε εύκολες», σημείωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Χάρης Δούκας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αποκάλυψε ακόμα ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη, αναθεωρημένη οικοδομική άδεια ενώ πρόβλημα έχει προκύψει και από το γεγονός ότι εντός του οικοπέδου υπάρχουν αρκετά κτίσματα που θα έπρεπε να έχουν κατεδαφιστεί.

Αναφερόμενος στις συμβάσεις για την κατασκευή του έργου στο Βοτανικό και το γήπεδο του γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο Χάρης Δούκας επεσήμανε ότι υπάρχουν εξασφαλισμένα 120 εκατομμύρια και τρία για την κατασκευή πεζογέφυρας ενώ απαιτούνται συμβάσεις για το πράσινο και για έργα οδοποιίας.

Η απάντηση Μπακογιάννη

Ο απελθών δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι είναι διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ και ότι το έργο της ανάπλασης στον Βοτανικό είναι «ώριμο, με ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και με επικαιροποίηση της νομοθεσίας».

Ο Κώστας Μπακογιάννης υποστήριξε ακόμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την απορρύπανση καθώς όπως είπε «όταν φύγαμε, αφήσαμε αναλυτικό οδικό χάρτη για το τι πρέπει να κάνει αυτή η δημοτική αρχή για να εξασφαλίσει τα χρήματα. Όπως και έκανε με 3-4 μήνες καθυστέρηση».

Όσον αφορά στις οικοδομικές άδειες ανέφερε ότι είναι ευθύνη του εργολάβου και ότι εκδίδεται από το ΥΠΕΝ.

Πιο αναλυτικά όπως είπε η Κώστας Μπακογιάννης:
«Εμείς θέλουμε η Αθήνα να πάει μπροστά και θέλουμε και η Διπλή Ανάπλαση να πάει μπροστά. Και θα κάνουμε ότι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει αυτό. Σε αυτό είμαστε σύμμαχοι. Αυτό, όμως, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, σχέσεις ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού. Υπάρχει ένα όριο. Με ψέματα, μισά ψέματα και μισές αλήθειες δεν μπορεί να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο έργο. Άρα, λοιπόν, καλώ τον δήμαρχο, έστω και τώρα, να λειτουργήσει ψύχραιμα και συναινετικά. Είναι δήμαρχος όλων. Να μας ενώσει όλους για να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε το έργο».

«Το έργο να γίνει χωρίς αναίτιες και άσκοπες καθυστερήσεις»
«Το έργο αυτό, από τη φύση του, υπερβαίνει τη μία δημοτική αρχή, υπερβαίνει κόμματα ιδεολογίες και παρατάξεις. Γι’ αυτό κι εμείς από την πρώτη στιγμή, προτάξαμε αφενός την ανάγκη για σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αφετέρου την προσπάθεια για συναίνεση, ώστε να ενώσουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το έργο εις πέρας, όλοι μαζί. Πίστευα πως την ίδια γραμμή θα ακολουθήσει και ο νυν Δήμαρχος, καθώς όλοι θέλουμε αυτό το έργο να γίνει και να γίνει έγκαιρα, χωρίς αναίτιες και άσκοπες καθυστερήσεις. Δυστυχώς, όμως, και στην προηγούμενη παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και σ’ αυτή, ο Δήμαρχος ακολουθεί έναν ολισθηρό δρόμο και καταφεύγει σε άκαιρες και άδικες επιθέσεις. Αντιλαμβάνομαι την πολιτική λογική, είναι παλιά όσο και η ίδια η πολιτική. Είναι η περίφημη λογική της καμένης γης. Δηλαδή, αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το έργο να το πιστωθούμε εμείς. Αν, πάλι, δεν τα καταφέρουμε να πούμε ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Αυτό , λοιπόν, το έργο έχουμε ξαναδεί σ’ αυτή τη χώρα. Αλλά να συμφωνήσουμε, μεταξύ μας, ότι πρόκειται για μια ξεπερασμένη λογική».

«Διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. Ευρώ»
«Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχετε ένα έργο απολύτως ώριμο,με ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και με επικαιροποίηση της νομοθεσίας. Έχετε, επίσης, διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις σχεδόν 230 εκ. ευρώ. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό, όταν άκουσα τον Δήμαρχο να λέει ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι στον αέρα. Αυτό, φυσικά, το είπε στην αρχή, γιατί στο τέλος της εισήγησης του ανέφερε ότι οι χρηματοδότησεις είναι εξασφαλισμένες. Τι ισχύει τελικά; Αυτό που είπε στην αρχή, ότι δηλαδή είναι στον αέρα το έργο ή αυτό που είπε στο τέλος ότι είναι εξασφαλισμένο; Η αλήθεια, φυσικά, είναι αυτό που είπε στο τέλος. Οι χρηματοδοτήσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες και η διαφορά μεταξύ έγκρισης και προέγκρισης είναι καθαρά τυπική».

Για την απορρύπανση του χώρου στον Βοτανικό

«Αυτή τη φορά δεν άκουσα τον δήμαρχο να φωνάζει «που είναι τα λεφτά» δίνοντας τροφή στο «Μακελειό» και σε λοιπά site. Η ουσία είναι πως η απορρύπανση προχωρούσε κανονικά και πράγματι είναι αναγκαία προϋπόθεση για το έργο. Προφανώς η αρχική χρηματοδότηση δεν έφτανε. Το είχαμε δηλώσει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έπρεπε να ξεκινήσουμε το έργο και να περιμένουμε μέχρι να βρούμε όλο το ποσό. Ενημερώσαμε στις 30 Οκτωβρίου, στη συνάντηση που εγώ προκάλεσα, τον Δήμαρχο. Χρειαζόντουσαν περισσότερα χρήματα. Τα χρήματα αυτά εμείς ξεκάθαρα τα είχαμε συμφωνήσει με τα αρμόδια υπουργεία. Όταν φύγαμε, αφήσαμε αναλυτικό οδικό χάρτη για το τι πρέπει να κάνει αυτή η δημοτική αρχή για να εξασφαλίσει τα χρήματα. Όπως και έκανε με 3-4 μήνες καθυστέρηση.
Καταλαβαίνω ότι μία νέα δημοτική αρχή μπορεί να χάσει λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί, να εξοικειωθεί, να νιώσει ασφαλής. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν τα χρήματα, ώστε η σημερινή δημοτική αρχή να τα πάρει και να προχωρήσει. Κατ΄ επέκταση ο ίδιος ο Δήμαρχος απαντάει στον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση θέμα με την απορρύπανση δεν υπάρχει».

Τι πραγματικά ισχύει με τις άδειες, τις συμβάσεις και τις απαλλοτριώσεις

«Γνωρίζουμε όλοι ότι η άδεια είναι ευθύνη του εργολάβου. Ξέρουμε επίσης, ότι όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε για να εκδοθεί αυτή η άδεια, η οποία να σημειώσω δεν εκδίδεται από τον Δήμο, αλλά από το Υπουργείο. Χρειάστηκε, όντως, νομοθετική παρέμβαση. Τι δεν είπε, όμως, ο Δήμαρχος; Ότι το σχέδιο αυτής της νομοθετικής παρέμβασης είχε γραφτεί από τη δική μας δημοτική αρχή και περιλαμβανόταν στον φάκελο που παραδώσουμε για την Διπλή Ανάπλαση. Τώρα, σε σχέση με τις συμβάσεις. Αυτή η Δημοτική Αρχή έχει, πρώτα απ’ όλα, παραλάβει τις συμβάσεις μεταξύ των εταίρων, του Δήμου, της ΠΑΕ, του ερασιτέχνη, των τραπεζών, όλων. Αυτές οι συμβάσεις συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να προχωρήσει το έργο. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Έχει παραλάβει, επίσης, το γήπεδο συμβασιοποιημένο, αλλά και τα αλλά έργα δημοπρατημένα. Άκουσα τον Δήμαρχο να λέει ότι προχωράμε με τις συμβάσεις για την οδοποιία και το πράσινο. Μα είχαν ήδη προχωρήσει. Τώρα, πρέπει να τις συνεχίσει. Σας άκουσα να λέτε, επίσης, ότι σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις παραλάβατε μια ουσιαστικά χαώδη κατάσταση. Μα είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα; Έχω μπροστά μου το έγγραφο, το οποίο παρέλαβε η δημοτική αρχή. Έχει μέσα συνολικά 27 ιδιοκτήτες, με τους οποίους έγιναν αναλυτικές συναντήσεις και συζητήσεις, προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις και είναι όλα καταγεγραμμένα. Προφανώς είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Αλλά έχει γίνει παρά πολλή δουλειά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook