Η παντοδυναμία των οικονομικών επιτροπών των δήμων έγινε όπλο στα χέρια ανέντιμων δημάρχων που οδηγούν σε «εγκληματικές» συμβάσεις.

Με πρόσφατη απόφαση της μείζονος ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (179/2022) η οποία προστίθεται σε άλλες δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας νομοθετημάτων, αποφασίστηκε πως δεν είναι νόμιμη η υποκατάσταση νευραλγικών υπηρεσιών της τοπικής διακυβέρνησης, τις οποίες ασκεί το προσωπικό του Δήμου, από Αναπτυξιακούς Οργανισμούς που δύνανται να συνδράμουν επικουρικά και όχι αντικαθιστώντας το ελλιπές προσωπικό του Δήμου στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του.

Επομένως, η προγραμματική σύμβαση της οποίας αντικείμενο είναι η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου καταστρατηγεί τον κανόνα στελέχωσης και πρόσληψης που απορρέει από το Σύνταγμα.
Την σημαντική αυτή εξέλιξη επισημαίνουν οι Κώστας Ζαχαριάδης- τομεάρχης Εσωτερικών- και Μίλτος Χατζηγιαννάκης, αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνοι για την Αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει επί τη ευκαιρία να σημειωθεί ότι η παντοδυναμία που έδωσε η Ν.Δ στις οικονομικές επιτροπές των δήμων με τον νόμο Θεοδωρικάκου (ορθώς μεν, ώστε να ξεπερνιέται η αυτοδιοικητική ακυβερνησία για την οποία ευθύνεται απόλυτα το νομοθέτημα Σκουρλέτη της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ επί ΣΥΡΙΖΑ ) έγινε όπλο στα χέρια ανέντιμων δημάρχων οι οποίοι οδηγούν σε «εγκληματικές» συμβάσεις τους δήμους τους σε πλήρη αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων τους .

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν στηλιτευθεί πολλά τέτοια φαινόμενα από το σύνολο της αντιπολίτευσης σε πολλούς δήμους.

Δυστυχώς όμως οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ακόμα και εάν βρίσκονται όλες σύσσωμες απέναντι στους εκλεγμένους δημοτικούς «’άρχοντες» έχουν τα χέρια τους δεμένα παρακολουθώντας ανήμπορες τα «κόλπα» πολλών δημάρχων οι οποίοι για λόγους ιδιοτέλειας φορτώνουν στις πλάτες των δημοτών (με την βοήθεια “υποτακτικών” μελών οικονομικών επιτροπών) ασύμφορες συμφωνίες οι οποίες θα βαραίνουν τους δήμους τους για πολλά χρόνια όταν οι σημερινοί δήμαρχοι θα ….έχουν πάει για … ψάρεμα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook