Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε για την Ουκρανία από τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της με την έναρξη της Συνόδου.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ στη Μασσαλία, με την υπογραφή του «Μανιφέστου της Μασσαλίας» και με την ομόφωνη στήριξη της Ουκρανίας και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.

Το «Μανιφέστο της Μασσαλίας» είναι ένα κείμενο 12 σημείων, που συνυπογράφουν οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της ΕΕ, και αφορά στην ανάγκη η φωνή της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης να είναι ισότιμη σε όλη τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ανάγκη οι πολιτικές της ΕΕ να είναι πιο άμεσες και αποτελεσματικές και να απαντούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. «Να εργαστούμε όλοι μαζί ενωμένοι, ώστε η Δημοκρατία μας να είναι αποτελεσματική και να φέρει την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μανιφέστο.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν 3.000 Ευρωπαίοι αυτοδιοικητικοί από τις 240 Περιφέρειες και τους 90.000 Δήμους της Ευρώπης, εκπροσωπώντας 1,2 εκατομμύρια Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους και αποτελώντας τη φωνή όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν θεματικές για την Υγεία, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Κλιματική Αλλαγή, τη Συνοχή και την Ανάκαμψη, τα μελλοντικά Μοντέλα Τοπικής Ανάπτυξης, την Αναγέννηση της Υπαίθρου, τα Σχέδια Ανάκαμψης Περιφερειών και Δήμων, τις Διασυνοριακές Συνεργασίες, τη Μεσογειακή Συνεργασία, τη Διεύρυνση της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, τη Γυναικεία Συμμετοχή στα κοινά, τη Δημοκρατία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό στη νέα Ψηφιακή Εποχή και τη Συμμετοχή των Νέων στη Δημοκρατία και την προώθηση των Κοινών Ευρωπαϊκών Αξιών.

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, μένουμε σταθεροί στις αξίες μας και ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία, υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, υπερασπιζόμαστε το μέλλον των παιδιών μας και τη Δημοκρατία. Είναι ηθικό καθήκον μας να συμβάλλουμε με κάθε μέσο για να μπει ένα τέλος σ’ αυτό τον πόλεμο, για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη Δημοκρατία. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί, επειδή είμαστε ενωμένοι. Είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος θα επικρατήσει η ελευθερία, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη».

Με αυτά τα λόγια έκλεισε την εναρκτήρια ομιλία του στη Σύνοδο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Είμαστε εδώ στη Μασσαλία για να επαναβεβαιώσουμε την αφοσίωσή μας στις θεμελιώδεις αξίες μας, τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε εδώ για να διακηρύξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κα κάνει ποτέ τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, σε επιθέσεις στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ενός έθνους. Αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες κοντά στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, στην Ουκρανία, είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία προκλήθηκε από μια εισβολή, όπως ακριβώς έγινε και στην Κύπρο το 1974, που διατάχθηκε από ένα αδίστακτο καθεστώς. Ήδη ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, αναζητώντας βοήθεια και καταφύγιο αρχικώς στην Πολωνία και τη Ρουμανία, όπως και σε άλλες περιοχές της ΕΕ. Εκατομμύρια άλλοι Ουκρανοί πολίτες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους σύντομα. Τα νοσοκομεία γεμίζουν και απαιτείται βοήθεια άμεσα, τώρα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και τα μέλη της, οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, σύσσωμοι στέκονται αλληλέγγυοι στους ομολόγους τους και στους πολίτες της Ουκρανίας, δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι σε ένδειξη της αλληλεγγύης, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας φωτίζουν Περιφέρειες και Δήμους σε όλη την ΕΕ, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως και ανθρωπιστική βοήθεια με ιατροφαρμακευτικό υλικό συγκεντρώνονται για να σταλούν στην Ουκρανία και στις περιοχές που υποδέχονται τους πρόσφυγες.

Στην έναρξη της Συνόδου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον πόλεμο στην Ουκρανία και εκδόθηκε ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής, ενώ στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας παραχώρησε συνέντευξη τύπου, παρουσία της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Elisa Ferreira και της Υπουργού Συνοχής της Γαλλίας Jacqueline Gourault.

Αντικείμενο της συνέντευξης τύπου ήταν η πολιτική συνοχής της ΕΕ, δηλαδή η διαχείριση συνολικά των ευρωπαϊκών πόρων για την ανάκαμψη της Ευρώπης και την ανάπτυξη. Ειδική αναφορά έκαναν οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Ferreira στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και στην ανάγκη αύξησής τους για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης αποτελούν το «δίχτυ ασφαλείας» της ΕΕ και των τοπικών κοινωνιών, όπως αποδείχτηκε κι από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η σημαντική αλλαγή στους κανόνες της διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων, προκειμένου να γίνουν πιο ευέλικτοι και να μπορούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά να τους απορροφούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της ΕΕ. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν άμεσα, ενώ άμεσα θα δοθεί και το πράσινο φως για την αξιοποίηση των σημαντικών αυτών πόρων ως μια πρώτη απάντηση στην κρίση που δημιουργείται από τον πόλεμο.

Όπως τόνισε δε ο κ. Τζιτζικώστας όσον αφορά στους πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ύψους 392 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα λάβει 21 δισ. ευρώ και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης θα δοθεί η δυνατότητα στις Περιφέρειες και τους Δήμους να ολοκληρώσουν τις σημαντικές υποδομές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και ταυτόχρονα δημιουργούν συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης.

«Η αυξημένη ευελιξία στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις αντιπροσωπεύει την πιο έγκαιρη απάντηση στο σχετικό αίτημα που διατυπώσαμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για πιο άμεση αντίδραση της Ευρώπης στις προκλήσεις που ανακύπτουν. Είναι αναγκαίο ταυτόχρονα να ενισχύσει περαιτέρω τις Περιφέρειες και τους Δήμους η ΕΕ, επιταχύνοντας τις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, συμμετείχε στις εργασίες της και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ενώ οι κ.κ. Τζιτζικώστας, Metsola και Ferreira, συνοδευόμενοι από τον οικοδεσπότη Περιφερειάρχη της Νότιας Γαλλίας Renaud Muselier, συμμετείχαν σε ειδική εκδήλωση με φορείς και πολίτες της Μασσαλίας, στο πλαίσιο των Τοπικών Διαλόγων που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου ήταν αφιερωμένη στη Δημοκρατία και το Μέλλον της Ευρώπης, με κεντρικούς ομιλητές τους κ.κ. Τζιτζικώστα, την κ. Metsola και την Επίτροπο Δημοκρατίας και Δημογραφίας Dubravka Šuica.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Δημοκρατία μας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα, αλληλεγγύη, είναι οι κοινές μας αξίες, όμως δεν είναι αυτονόητες. Απαιτούν προσπάθεια, απαιτούν ενότητα και δράση. Αφιερώστε όλοι λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε: Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στους γείτονές μας στην Ουκρανία που συγκλονίζεται από τη ρωσική εισβολή. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον εξτρεμισμό, το μίσος, τη βία. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες. Να προωθήσουμε την εδαφική, οικονομική και κοινωνική συνοχή ως θεμελιώδη αξία της Ευρώπης. Για να ανοικοδομήσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, που λειτουργεί και αποδίδει. Οφείλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα: Κανείς, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος ή ισχυρός είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του αυτές τις προκλήσεις. Το ερώτημα συνεπώς δεν είναι αν η ΕΕ είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή, αλλά αν λειτουργεί για τους πολίτες της. Αν η δημοκρατία μας λειτουργεί για τον λαό. Το ερώτημα είναι εάν οι Βρυξέλλες μπορούν να κάνουν περισσότερα –πολλά περισσότερα- για τους Ευρωπαίους πολίτες. Για να τους δώσουν να καταλάβουν ότι η Ευρώπη είναι ικανή να δώσει απαντήσεις στα προβλήματά τους. Απαντήσεις που εγγυώνται το μέλλον της Δημοκρατίας μας, που φέρνουν απτά αποτελέσματα για τον πολίτη. Έτσι βλέπουμε εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών το ‘Σπίτι της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας’, με την ΕΕ να είναι η στέγη, οι εθνικές κυβερνήσεις οι τοίχοι και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι τα θεμέλια. Αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Έτσι θα ξαναχτίσουμε την Ευρώπη, θα ανακάμψουμε και θα βγούμε πιο δυνατοί από πριν. Με την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών και των Δήμων, σφυρηλατώντας την Ευρώπη του μέλλοντος από κάτω προς τα πάνω. Λαμβάνοντας αποφάσεις από τους πολίτες για τους πολίτες. Ερχόμενοι πιο κοντά στους πολίτες. Κερδίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη στις καρδιές τους».

Στη Σύνοδο που επικεντρώθηκε στο Μέλλον της Ευρώπης, τη Δημοκρατία και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, εκφωνήθηκε ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook