O σεισμόςτων 4,8 Ρίχτερ κοντά στην Αταλάντη, προκάλεσε καθίζηση της παραλίας των Γιάλτρων στην «μύτη» που σχηματιζόταν μπροστά στο Μύλο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στο χωριό Έξαρχος έχουν σημειωθεί οι περισσότερες ζημιές ενώ για την καθίζηση τμήματος της παραλίας «Μύλος των Γιάλτρων» στην Αιδηψό μίλησε στις «Συνδέσεις» ο Γιάννης Κοντζιάς, δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού.

Το χωριό Έξαρχος βρίσκεται στο επίκεντρο του χτεσινού σεισμού στην Αταλάντη . όπου κάποια σπίτια έχουν υποστεί ζημιές , ενώ κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών αναμένεται για να κάνουν αυτοψία σε οικίες, καταστήματα, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το δημοτικό σχολείο, το οποίο έμεινε σήμερα κλειστό.

Ωστόσο η σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ προκάλεσε προβλήματα και στην Ιστιαία Αιδηψού όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Κοτζιά, μια παραλία υπέστη καθίζηση.

«Τον σεισμό τον καταλάβαμε για τα καλά. Ήταν πολύ έντονο το ταρακούνημα σε όλο τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Μετά τις σεισμικές δονήσεις, στην παραλία «Μύλος των Γιάλτρων», μέσα στον κόλπο των Λουτρών της Αιδηψού, είχαμε μία υποχώρηση ουσιαστικά της παραλίας», είπε στην ΕΡΤ .

Περιγράφοντας το γεωδυναμικό φαινόμενο που συνέβη μετά την σεισμική δόνηση ο κ. Κοντζιάς εξήγησε ότι το φαινόμενο της υποχώρησης του εδάφους σημειώθηκε σε έκταση περίπου 150 έως 200 τετραγωνικών μέτρων, που πλέον έχει αποκλειστεί για τους λουόμενους.

«Σε επικοινωνία που είχαμε με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών μας ενημέρωσαν ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβεί σε ένα σημείο που γίνονται συγκεντρώσεις άμμου οι οποίες υποχώρησαν όπως υποχωρεί μια χιονοστιβάδα μετά από από κάποια δόνηση. Είναι κάτι το οποίο είχε ξανασβεί το 1995, μετά από κάποια άλλη σεισμική δόνηση» ανέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε και βίντεο το τοπικό σάιτ diavlosnews.gr, λόγω του σεισμού, ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας έχει κατακρημνιστεί.

Λέκκας στο MEGA: Το ρήγμα του σεισμού δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης
Για τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αταλάντη μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

«Ήταν μία ήσυχη νύχτα απόψε, δεν είχαμε έντονη σεισμικότητα, βεβαίως είχαμε κάπου 30 σεισμούς μετά από 3.33 η ώρα που εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός της τάξεως των 4,8 ρίχτερ. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρούς σεισμούς, 1-1,5, 2 Ρίχτερ, που συμπληρώνουν την εικόνα που είχαμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλά όπως φαίνεται αποσβένεται η όλη διαδικασία»,είπε  αρχικά.

«Βέβαια η περιοχή έχει ένα ιστορικό από το 2013 στο Ρεγγίνι, ένα χωριό βορειοδυτικά της περιοχής όπου οι σεισμοί κράτησαν περίπου 1-2 μήνες και το όριο των σεισμών ήταν στα 5,2 Ρίχτερ. Είχαμε αρκετές ζημιές τότε. Οι ζημιές τώρα είναι πολύ μικρές σε περίπου 10 σπίτια», συνέχισε ο κ. Λέκκας.

Για την υποχώρηση τμήματος της ακτής στην Αιδηψό ανέφερε: «Ένα περίεργο φαινόμενο αναρτήθηκε στην Αιδηψό στην Εύβοια όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό, βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

«Το ρήγμα δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης αν και το υποθέσαμε στην αρχή, αλλά ούτως η άλλως η Ατάλαντη είναι ένα «παρεξηγημένο» ρήγμα. Έχει δώσει βέβαια τον σεισμό του 1894, με πάρα πολλές ζημιές και διπλό σεισμό με 6,7 και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα με βάση τις τελευταίες έρευνες, γεμίζει με ενέργεια πάνω από 500 χρόνια. ανενεργό ρήγμα δεν είναι η Αταλάντη, δίνει σεισμούς και το ονομάζουμε ενεργό. Φαίνεται ότι όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής», κατέληξε ο κ. Λέκκας για το ρήγμα της Αταλάντης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook