Άνοιξε η παλαιά Εθνική Αθηνών – Κορίνθου – Υπο έλεγχο η φωτιά στα διυλιστήρια

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο σε ασφαλή απόσταση από τα διυλιστήρια δίνουν δεκάδες πυροσβέστες στο Λουτράκι και στις γύρω περιοχές.

Η φωτιά, που ξεκίνησε από την Καλλιθέα Λουτρακίου, προχώρησε με μεγάλη ταχύτητα προς την παραλία, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εστίες.

Λόγω της φωτιάς, υπάρχουν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των κατοίκων, δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης. Ο κ. Γκιώνης εξήρε το έργο της ΔΕΔΔΗΕ και των Αρχών ότι «πασχίζουν να αποκαταστήσουν τη βλάβη από το πρωί και τους ευχαριστούμε πολύ».


Ο δήμαρχος Λουτρακίου σημείωσε ότι από την Τετάρτη το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Σε κάθε περίπτωση, η ημέρα που ξημερώνει θα είναι πολύ δύσκολη για τους κατοίκους του Λουτρακίου, όπως είπε και ο αξιωματούχος της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, στη βραδινή ενημέρωσή του.

Η φωτιά ξεκίνησε από την Καλλιθέα Λουτρακίου χθες Δευτέρα και σήμερα το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε, προκαλώντας εκτενή προβλήματα στις περιοχές του Αγίου Χαράλαμπου και σε οικισμούς κοντά στα διυλιστήρια της Κορίνθου.


Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν 32 καμένα σπίτια και πέντε αποθήκες. Για την περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, όπως και για το Πανόραμα δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες. Το βασικό, όπως τόνισε ο κ. Γκιώνης, είναι ότι δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή.


Επίσης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Εθνική Αθηνών – Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Σύμφωνα με νέα ενημέρωση, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Νωρίτερα ήχησε μήνυμα του 112 ήχησε για εκκένωση στους οικισμούς Γλυκιά Ζωή, Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Όθωνα και Ευταξία

Ο οικισμός βρίσκεται δίπλα από τα διυλιστήρια της Motor Oil και υπήρχε έντονη ανησυχία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς τα διυλιστήρια περιορίστηκε.

Το πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι πάντως μαίνεται ανεξέλεγκτο. Όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζουμε προς τη δύση του ηλίου, τόσο εντείνεται η αγωνία. Ο Δήμος έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι φλόγες που ξεκίνησαν από την Καλλιθέα, έχουν κάψει μέχρι και σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Αναστάσιο Γκιολή:

«Το πρόβλημα εστιάζεται πάνω από τα διυλιστήρια της Motor Oil, εκεί είναι όλες οι δυνάμεις, είμαστε σε συνεννόηση με την πυροσβεστική, ό, τι μας ζητήσει το δίνουμε».
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, οι άνεμοι είναι αυτοί που δυσχεραίνουν τα έργο της πυρόσβεσης, ενώ είναι βέβαιος πως η φωτιά που καίει από χθες, οφείλεται σε ανθρώπινο χέρι.

Στο μεταξύ μήνυμα του 112 έλαβαν οι πολίτες που βρίσκονται στον οικισμό Γλυκιά Ζωή στους Αγίους Θεοδώρους, κοντά στα διυλιστήρια, καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γλυκιά Ζωή εκκενώστε τώρα προς Αγίους Θεοδώρους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Παράλληλα, 112 ήχησε και για τους οικισμούς Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Όθωνα και Ευταξία, ζητώντας από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στο Λουτράκι η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων τόσο στην νέα όσο και στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε νωρίτερα ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερα, Τρίτη και για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά.

Την κήρυξη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα της δημοτικής αρχής, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις χθες, Δευτέρα στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.

Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Δείτε την ανάρτηση του δήμου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook