Τρία τα ενεργά μέτωπα φωτιάς σε Ρόδο, Δερβενοχώρια , καθώς έχει επεκταθεί σε Νεα Ζωή και Νέα Πέραμο καθώς και Λουτράκι , λέει ο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Τσίγκας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 ενεργά μέτωπα που απασχολούν την Πυροσβεστική: το πρώτο είναι σε συμπαγές δάσος της Ρόδου, το δεύτερο είναι αυτό το οποίο έχει εξελιχθεί από τα Δερβενοχώρια και έχει κατέβει στη Νέα Ζωή και στη Νέα Πέραμο και το τρίτο είναι αυτό στο Λουτράκι, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Τσίγκας. «Αυτό που μας απασχολεί πιο πολύ είναι οι ίδιες οι συνθήκες, η θερμοκρασία και οι άνεμοι και η καταπόνηση των συναδέλφων πυροσβεστών» επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Είναι και οι τρεις περιπτώσεις σημαντικές, αλλά κυρίως οι δύο που είναι κοντά στην Αττική, δηλαδή το Λουτράκι και η Νέα Ζωή – Νέα Πέραμος διότι εμπεριέχουν μείξη δασικού και οικιστικού ιστού.

Αντίθετα αυτό της Ρόδου έχει ελάχιστους οικισμούς και κατοικίες, γιατί η φωτιά έχει μπει μέσα στο δάσος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο καπνός και η ένταση της πυρκαγιάς δεν επηρεάζει ούτε τα Λάερμα ούτε τον Απόλλωνα, ούτε τις κοντινές περιοχές εκεί της Ρόδου. Κάθε φωτιά έχει διαφορετική αντιμετώπιση με επίγεια και εναέρια μέσα σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τόνισε ο κ. Τσίγκας.

Όσον αφορά τα παράπονα που γίνονται από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την έλλειψη πτητικών μέσων, ο κ. Τσίγκας ξεκαθάρισε ότι τα πτητικά μέσα έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων και όσον αφορά το σημείο της υδροληψίας και το σημείο της ρίψης. Υπάρχουν τεράστιες αναταράξεις από τις συνθήκες και το μικροκλίμα που δημιουργείται σε κάθε πυρκαγιά και αυτό αξιολογείται από τα πληρώματα σε συνάρτηση με την ασφάλεια του μέσου και των πληρωμάτων. «Είναι ιδιάζουσες οι συνθήκες και τα εναέρια μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή του το Πυροσβεστικό Σώμα είτε μισθωμένα είτε ιδιόκτητα είτε από τον εθνικό εναέριο στόλο, έχουν όλα ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και επιχειρούν σύμφωνα με τις δυνατότητες που καθημερινά έχουν.»


Σχετικά με τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο των πυρκαγιών, συμβούλεψε να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας με χρήση φλόγας, γιατί οι πιο πολλές πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Το επόμενο είναι ο καθαρισμός των οικοπέδων. «Θα έχουμε όμως χρόνο για να τα κουβεντιάσουμε αυτά μετέπειτα. Τώρα υπάρχει αυτός ο πόλεμος, υπάρχει αυτή η μάχη. Θα πρέπει να τη δώσουμε μέχρι τέλους για να αντιμετωπίσουμε αυτό που περνά η πατρίδα.» κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook