Η τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα μέτωπα της φωτιάς από τον εκπρόσωπο Τύπου Γιάννη Αρτοποιό.

Σε νέα ενημέρωση προχώρησε η Πυροσβεστική σχετικά με την κατάσταση με τις φωτιές σε Δερβενοχώρια, Ρόδο και Λακωνία.

Σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα σε Μέγαρα, Λουτράκι και Λακωνία, μετά απο άλλη μια ολονύχτια μάχη που έδωσαν με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές. Καλύτερη είναι και η εικόνα της φωτιάς στη Ρόδο. Αντιμέτωποι με την καταστροφή είναι οι κάτοικοι σε Δυτική Αττική και Λουτράκι.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, ενημέρωσε πως στις φωτιές σε Λακωνία και Ρόδο είναι καλύτερη η κατάσταση.

Συγκεκριμένα είπε πως στην Λακωνία η φωτιά είναι σε ύφεση και πως στην Ρόδο έχει οριοθετηθεί, ωστόσο και στις δύο αυτές περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και παρ’ όλο που εχθές τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν στην προσέγγιση των εστιών λόγω της χαμηλής ορατότητας που δημιούργησαν οι έντονοι καπνοί, κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός και προσέθεσε ότι από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Για τη φωτιά στα Δερβενοχώρια που πέρασε και στην Αττική, σημείωσε πως επίσης επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στον οικισμό Κανδήλι χάθηκε δασικός πλούτος, ενώ σπίτια υπέστησαν ζημιές. Η ημέρα πάντως είναι πολύ καλύτερη, χωρίς ισχυρούς ανέμους. Στη Βλυχάδα υπάρχουν κάποιες μικρές εστίες, χωρίς να προκαλούν ανησυχία. Υπάρχει μάλιστα μεγάλη αισιοδοξία ότι σήμερα η φωτιά θα σβηστεί. Όμως από την κορυφή του βουνού βγαίνει πυκνός καπνός. Τρία σινούκ επιχειρούν στο σημείο αυτήν την ώρα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η φωτιά στη Μάνδρα. Ωστόσο οι εικόνεςείναι αποκαρδιωτικές. Περιουσίες έγιναν στάχτη και η οσμή καμένου κυριαρχεί στην περιοχή. Στην Οινόη και τη Μαγούλα γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών στην ηλεκτροδότηση, καθώς πολλές κολώνες της ΔΕΗ καταστράφηκαν.

Σχετικά με τη βοήθεια από άλλες χώρες, ο Γιάννης Αρτοποιός είπε πως ήδη στις φωτιές επιχειρούν 4 αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία και 50 πυροσβέστες με 10 οχήματα από την Ρουμανία.

Τη χώρα μας θα βοηθήσουν επίσης οι Πολωνία, Σλοβακία και Ισραήλ, με σημαντικές δυνάμεις αθροιστικά.
Συγκεκριμένα, από την Πολωνία θα καταφθάσουν αύριο 149 πυροσβέστες με 49 οχήματα και από την Σλοβακία 31 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Σήμερα θα έρθουν από το Ισραήλ 2 αεροσκάφη.

Τόνισε πως για σήμερα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για νέες πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα.

Όπως είπε, οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στους Δήμους Μεγάρων και Μάνδρας-Ειδυλλίας η σχετική διαδικασία καθυστερεί, καθώς δεν ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις λόγω της παρουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των συχνών αναζωπυρώσεων. Οι καταγραφές γίνονται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook