Δίχως τέλος η πύρινη κόλαση στη Ρόδο

Μετά το Ασκληπείό όπου κάηκαν σπίτι και την εκκένωση των οικισμών Γεννάδι και Βατί στη Ρόδο νέο μήνυμα δίνει εντολή εκκένωσης και για τους οικισμούς Μαλώνα και Μάσσαρη.
Την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.
Στη Ρόδο…
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο, με τους ανέμους να ενισχύονται δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης. Υπήρξε έντονη αναζωπύρωση στον Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση προς Κιοτάρι και Γενναδι.


Μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο καίγονται σπίτια – Eκκενώνονται Γενάδι και Βατί

Η φωτιά στη Ρόδο νωρίτερα μπήκε στον Ασκληπιείο που έχει εκκενωθεί καίγοντας σπίτια, ενώ οι άνεμοι που συνεχώς αλλάζουν κατεύθυνση φέρνουν απειλητικά τις φλόγες σε Γενάδι και Βατί που δόθηκε εντολή να εκκενωθούν.

Στο Ασκληπιείο , σύμφωνα με την ΕΡΤ τρία σπίτια πήραν φωτιά και γίνονται προσπάθειες να σωθούν, ενώ γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Την ίδια ώρα εκτός από τη Ρόδο όπου μαίνεται ακόμη η φωτιά σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα της χώρας σε Αίγιο, Κέρκυρα και Κάρυστο . Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης έκανε λόγο, νωρίτερα για «δύσκολες συνθήκες σε όλα τα μέτωπα».


Μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο στη Ρόδο με την φωτιά να έχει μπει σε αυλές σπιτιών ενώ ακούγονται και εκρήξεις. Αλλάζουν διαρκώς οι άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατευθύνεται στο Γενάδι. Δόθηκε εντολή μέσω της Αστυνομίας να αδειάσει το χωριό. Όπως είπε κατά την ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Δευτέρας (24/7) ο κ. Βαθρακογιάννης: «Όλες οι δυνάμεις επιχειρούν. Στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπείο» διευκρινίζοντας ότι η κατεύθυνση του ανέμου είναι νότια.

«Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις» ανέφερε περιγράφοντας αναλυτικά τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

«Καίγονται σπίτια» δήλωσε στην ΕΡΤ Νοτίου ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής, Δημήτρης Ζαννετούλης, τονίζοντας -ιδιαίτερα φορτισμένος- ότι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας καμένη γη. Την ίδια ώρα της ανείπωτης τραγωδίας, οι πιο φωτεινές στιγμές της ιστορίας γράφονται από τους εθελοντές. Τους εθελοντές στα μέτωπα της πυρκαγιάς και τους εθελοντές στους χώρους φιλοξενίας των πυρόπληκτων επισκεπτών και κατοίκων.

Στα κλειστά γυμναστήρια, στα σχολεία, ακόμα και στα σπίτια, όπου πολλοί ροδίτες τα άνοιξαν για να φιλοξενήσουν κόσμο.

Σημειώνεται ότι, πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν όλη τη νύχτα τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, ενώ από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έχουν ενταθεί, για έβδομη ημέρα, οι προσπάθειες και από αέρος.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης.Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook