Πτώση Canadair: «Δεν έβλεπαν τα δέντρα από τον καπνό», λέει ο πατέρας του πιλότου του δεύτερου πυροσβεστικού (video)
Έρευνα για τα αίτια της συντριβής στην Κάρυστο του μοιραίου Canadair και τον τραγικό θάνατο των δυο πιλότων, του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού, Περικλή Στεφανίδη, διενεργούν οι ειδικοί εμπειρογνώνονες.
Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Μάμας Κρασσάς, αποκαλύπτει όσα του μετέφερε ο γιος του , επίσης ιπτάμενος που επιχειρούσε μαζί με τους άτυχους πιλότους στο δεύτερο Canadair, στην κατάσβεση της φωτιάς στην Κάρυστο.
Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Μάμας Κρασσάς, ο γιος του οποίου ήταν ο κυβερνήτης του δεύτερου αεροσκάφους που επιχειρούσε στο σημείο, μίλησε στο Open κάνοντας τη δική του εκτίμηση για το πώς έγινε η μοιραία πτώση του Canadair ενώ αναφέρει πως και ο γιος του είπε ότι τα δέντρα που υπήρχαν στο σημείο δεν ήταν ορατά λόγω των καπνών.
Όπως ανέφερε ο κ. Κρασσάς που χειριζόταν τρεις δεκαετίες Canadair: «Οι χειριστές προσπάθησαν να κατέβουν χαμηλά για να είναι αποτελεσματικοί στη φωτιά, να την σβήσουν. Πάντα κατεβαίνουν με αντίθετη ροή ανέμων για να υπάρχει στήριξη στο αεροπλάνο. Οι καπνοί από τη φωτιά πήγαιναν προς το μέρος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πίσω από τη φωτιά τα δέντρα. Στην απαγκίστρωση, στη δεξιά στροφή βρήκε το ακρυπτερύγιο του δεξιού φτερού του αεροσκάφους στα δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας και από ότι φαίνεται χτύπησε τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα (για να σωθούν). Είναι ανεξέλεγκτο το αεροπλάνο, κάνει ό,τι θέλει αυτό, δεν υπακούει στις εντολές του χειριστή καθώς δεν υπάρχουν πηδάλια για να το οδηγήσεις. Εάν έφευγε μόνο αυτό το κομμάτι (που φαίνεται στο βίντεο) το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα πλην όμως το γεγονός πως φαίνεται ότι όπως αποκολλήθηκε από το φτερό χτύπησε πίσω στην άκρη του φτερού που είναι τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Αυτό είναι δική μου προσωπική εκτίμηση».
Δείτε βίντεο:
Όπως επισημαίνει: «O χειριστής κατά πάσα πιθανότητα δεν είδε τι υπήρχε πίσω από τον καπνό. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο γιος μου, ο οποίος μου είπε ότι ‘’ούτε εγώ καθώς έπεφτα είδα το δέντρο πίσω από την φωτιά’’. Είχαν σβήσει μισό βουνό, όπως μου είπε ο γιος μου που κινδύνευε να πάει σε ένα χωριό και τους έστειλαν εκεί. Αυτή ήταν η τελευταία ρίψη και θα έφευγαν μετά για επιστροφή».
Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία τονίζει πως «όσο παλιό και αν είναι ένα αεροπλάνο, όταν είναι ελεγμένο, όταν είναι συντηρημένο, πετάει και αποδίδει όπως ακριβώς όταν είναι καινούριο. Το πρόβλημα τους είναι πως κατά τη χρήση τους παρουσιάζει συχνά βλάβες, όπως ένα αυτοκίνητο».
Ολες οι Ειδήσεις
- Κλέλια Ανδριολάτου: Οι πόζες με πορτοκαλί ολόσωμο σε παραλία
- Το ατύχημα της Ιωάννας Τούνη: «Παραλίγο να χάσω το μάτι μου στη Μύκονο» – Πώς πήγε να γίνει επεισόδιο με τους μπράβους του ΜακΚόναχι – Βίντεο
- Ρέθυμνο: Σύλληψη στελέχους του ΔΕΔΔΗΕ ενώ συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Τεράστιες καταστροφές σε επιχειρήσεις και σπίτια – Κάηκαν πάνω από 45.000 στρέμματα
- Μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία, μπαράζ από μηνύματα του 112 για εκκενώσεις σε 4 περιοχές – Μάχη με αναζωπυρώσεις σε Ρέθυμνο και Πάρο, καλύτερη εικόνα στην Αχαΐα
- Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 6.000 ευρώ το χρόνο το αφορολόγητο όριο στα φιλοδωρήματα, τι ισχύει για όσους δουλεύουν σεζόν
- Παναθηναϊκός – Πάκσι 2-2: Πρόκριση θρίλερ με λυτρωτή τον Ραστόντερ!
- Άδωνις Γεωργιάδης μετά το θόρυβο για τα «έξυπνα γυαλιά: «Ναι είναι Meta2, κοστίζουν 600 ευρώ και μυστική ή παράνομη εγγραφή με αυτά, δεν γίνεται»
- ΠΑΟΚ – Ντινάμο Κιέβου 2-0: Σόου Κωνσταντέλια στην Τούμπα και πανηγυρική πρόκριση στα προκριματικά του Europa League
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook