Άδικα υποβάλλονται στην ταλαιπωρία γιατί οι παλιές ταυτότητες δεν θα ισχύουν σε λίγο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, κάμερες, μικρόφωνα, διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται. Ας μην γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού και κυρίως ας μην σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο όπου συζητείται ο σχεδιασμός του κυβερνητικού έργου με πληθώρα νομοσχεδίων.

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας – Φαίνεται ότι στη νέα βουλή θα είμαστε μόνο στο δρόμο της ευθύνης, είπε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε επίσης θα γίνουν πρόσθετες προσλήψεις 1.200 πυροσβεστών, ενώ από τις αρχές του 2024 θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές και επανέλαβε ότι οι χθεσινές του ανακοινώσεις στη Βουλή δεν έχουν στόχο να κρύψουν τις αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί στον τομέα της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού, ούτε όμως και να μηδενίσουν τις προσπάθειες που γίνονται σε μία άνιση μάχη.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και για το κλίμα που επικράτησε χθες στη Βουλή τονίζοντας χαρακτηριστικά «πέρα από απλοϊκές αντιπολιτευτικές κορώνες δεν άκουσα κάποια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση. Είναι σαφές ότι στη νέα Βουλή θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης. Αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη» είπε , εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την απογοήτευσή του για την παρουσία των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

https://www.youtube.com/watch?v=H9m59076s0M

Κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός αναλυτικά ανέφερε:
«Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται δυστυχώς στη σκιά των πυρκαγιών. Χθες στη Βουλή είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε αναλυτικά για τις αντίξοες συνθήκες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φέτος το καλοκαίρι, χωρίς να κρύψω τις αδυναμίες οι οποίες έχουν διαπιστωθεί ιδίως στον τομέα της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού των φωτιών χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και χωρίς να μηδενίσω τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν και γίνονται ακόμα σε μια άνιση μάχη. Προσπάθειες που έσωσαν και ζωές και περιουσίες. Πιστεύω ότι δώσαμε απαντήσεις σε άδικες κατηγορίες και σε εύκολους μύθους που καλλιεργούν εσκεμμένα μια σύγχυση γύρω από την κλιματική κρίση και είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου η αρνητική συγκυρία του σήμερα να μετατραπεί σε μια καλύτερη άμυνα για το αύριο από την άμεση προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στα πλαίσια της γρήγορης υλοποίησης του προγράμματος νέες διαδικασίες πρόληψης και φυσικά πρόσθετες προσλήψεις 1.200 πυροσβεστών και δασικών.

Eνημερώσαμε επίσης για τη διαδικασία των αποζημιώσεων οι οποίες επιταχύνονται για την επόμενη μέρα των τόπων που χτυπήθηκαν. Δυστυχώς πέρα από απλοϊκές αντιπολιτευτικές κορώνες δεν άκουσα κάποια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση, είναι σαφές, και φαίνεται περισσότερο ότι στη νέα βουλή θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης. Την αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη και θα την υπηρετήσουμε όλοι μαζί. Επιχειρώντας σήμερα να απαντήσουμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά το καλοκαίρι. Έχουμε μια πλούσια και γεμάτη ατζέντα η οποία επιταχύνει τα βήματα μας προς τα εμπρός σε μια σειρά θεμάτων πολιτικής, στην υγεία, στην εργασία, στην καθημερινότητα του πολίτη, στην ασφάλεια, στη δικαιοσύνη.»

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εργασίας θα αναλύσει τις πολύ σημαντικές θετικές αλλαγές οι οποίες επέρχονται στην απασχόληση, στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στο εξής, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους και με μία δεύτερη δουλειά. Αυτή, όμως, θα είναι πια νόμιμη και ασφαλισμένη, χωρίς να υπονομεύεται το οκτάωρο, ούτε όμως και η υποχρέωση της ενδεκάωρης ανάπαυσης.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα μας δώσει το σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη. Από τις αρχές του 2024 θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία από μία συνολική νέα παραγγελία στην οποία θα προστεθούν ακόμα 1.050 ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου. Μία πολύ σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών στις δύο μητροπόλεις μας.

Η Υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με τον Αναπληρωτή, τον εξορθολογισμό στη λειτουργία άνω των 1.000 νομικών προσώπων, των Σχολικών Επιτροπών. Θα ήθελα να ξεχωρίσω ειδικά αυτή τη νέα έννοια της καθιέρωσης δημοσίων δεικτών ποιότητας έργου σε Δήμους και σε Περιφέρειες, ώστε να απεικονίζονται δημόσια πλέον οι επιδόσεις των τοπικών αρχόντων σε τομείς που έχουν αρμοδιότητα.

Να γνωρίζουμε κι εμείς αλλά και οι πολίτες τις ενέργειες που γίνονται στους καθαρισμούς των οικοπέδων πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο. Τί κάνουμε με τα ρέματα, ποιος τα καθαρίζει, κεντρικά ποιος λογοδοτεί εάν ένα ρέμα δεν έχει καθαριστεί. Και, βέβαια, με αυτόν τον τρόπο και η κεντρική διοίκηση να μπορεί να χρησιμοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να ενθαρρύνει αλλα και να αποθαρρύνει συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Σημαντικές πρώτες τομές, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες, έρχονται και στον τομέα της Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο το οποίο θα μας παρουσιάσει ο αρμόδιος Υπουργός. Δεν θα μπω τώρα σε λεπτομέρεια, αλλά είναι ένα πρώτο πλαίσιο σημαντικών παρεμβάσεων. Θα ακολουθήσουν και άλλες, καθώς όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης αποτελεί ακρογωνιαία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης.
Θα μας μιλήσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη λίγο πιο αναλυτικά, για ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει αρκετά την επικαιρότητα, όχι πάντα για καλό. Αναφέρομαι στις νέες ταυτότητες και στις νέες δυνατότητες που δημιουργούν, με συναλλαγές οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς, με έγγραφα τα οποία δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εάν κλαπούν. Και φυσικά οι νέες ταυτότητες που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις, καθώς αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό.

Δεν θα μιλήσω εδώ αναλυτικά για τα fake news που διακινούν κάποιοι επιτήδειοι. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, κάμερες, μικρόφωνα, διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται. Ας μην γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού και κυρίως ας μην σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια. Άρα «τσάμπα» μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, είναι σύνθετη. Πιστεύω, ότι η πλούσια ατζέντα που έχουμε σήμερα σημαίνει ότι δουλέψαμε καλά μέσα στο καλοκαίρι για να προετοιμάσουμε τα σχετικά νομοθετήματα. Αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση.

Να θυμίσω ότι έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικές κεντρικές μας δεσμεύσεις, το 50% ουσιαστικά του οικονομικού μας προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Θα ήθελα, παρά τη δυσκολία και την όποια δυσθυμία μπορεί να υπάρχει λόγω του πραγματικά μεγάλου προβλήματος των πυρκαγιών, να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα για την οποία θα μιλήσουμε προφανώς και πολύ πιο αναλυτικά το επόμενο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια στο δρόμο της ανάπτυξης. Παρά τον επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα, έχουμε τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Έχουμε τη μικρότερη ανεργία εδώ και πολλά χρόνια.

Νομίζω ότι αυτά και πολλά άλλα απαντούν σε όσους αμφισβητούν τη δράση μας στην αρχή της νέας θητείας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την επιμονή μας σε μεγάλες αλλαγές.

Ξέρουμε ότι δεν θα λείψουν τα εμπόδια στο δρόμο μας, αλλά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, συνεπείς στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Γι’ αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Και φυσικά για όλα αυτά, όπως είπα, θα μιλήσουμε πολύ πιο αναλυτικά το επόμενο σαββατοκύριακο.

Και πάλι, καλό φθινόπωρο να πούμε, είναι και πρώτη του μήνα και χρόνια πολλά στους δύο εορτάζοντες συναδέλφους.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται:
1. -Ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια για τις δασικές πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων,
2. -Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους των μέτρων για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυναμικότητας του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας,
3. -Παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ‘Αδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας και την προστασία της εργασίας,
4. -Παρουσίαση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού
5. -Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εισήγηση για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας – Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης
6. -Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 όσον αφορά στις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις,
7. -Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη ερανιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
8. -Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση ερανιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,
9. -Ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου για την πορεία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων,
10. -Ενημέρωση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και την υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης του στόλου των αστικών λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη,
11. -Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Γιώργο Φλωρίδη για την επιλογή αντιπροέδρων Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας
12. -Εισήγηση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για την επιλογή προέδρου και αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
13. -Εισήγηση από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση για την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση,
14. -Εισήγηση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook