Ξεπέρασαν τους 2000 οι νεκροί από τον, ισχυρό σεισμό των 7 Ρίχτερ που έπληξε το Μαρόκο αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Τα θύματα του φονικού σεισμού στο Μαρόκο συνεχώς αυξάνονται και σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.012 και 2.059 είναι οι τραυματίες,

Ο σεισμός σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με επίκεντρο την επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές, που αποτελεί μνημείο της UNESCO και σχεδόν έχει ισοπεδωθεί.

Η μαύρη λίστα των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς πάνω από 1000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ άγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός των αγνοουμένων κάτω από τα συντρίμια.

Καθόλη την διάρκεια της νύχτας, τα σωστικά συνεργεία και οι συγγενείς των θυμάτων, αναζητούσαν επιζώντες θαμμένους στις πλαγιές, όπου σπίτια από λασπότουβλα, πέτρα και ακατέργαστο ξύλο άνοιξαν και μιναρέδες τζαμιών καταστράφηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Η μεγαλύτερη τραγωδία σημειώνεται στα χωριά από τα βουνά του Άτλαντα μέχρι την ιστορική πόλη του Μαρακές, όπου κατέρρευσαν εκατοντάδες – ίσως και χιλιάδες – σπίτια, που δεν είχαν κατασκευαστεί για να αντέξουν ένα τέτοιο χτύπημα.

Τα σωστικά συνεργεία – όπου έχουν φτάσει – δίνουν μάχη με τον χρόνο – για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν επιζώντες.

Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι κάτοικοι ξεθάβουν οι ίδιοι τους γείτονες τους κάτω από τα συντρίμμια και τους θάβουν την ίδια μέρα…

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε το Μαρόκο
Το Μαρόκο κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, κατά τη διάρκεια του οποίου η εθνική σημαία θα κυματίζει μεσίστια σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το βασιλικό δικαστήριο το Σάββατο. Οι μαροκινές ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να παράσχουν στις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες, πρόσθεσε.

Η Αλγερία, η οποία διέκοψε τους δεσμούς με το Μαρόκο το 2021 μετά την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των χωρών που επικεντρώθηκαν στη σύγκρουση στη Δυτική Σαχάρα, δήλωσε ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο για ανθρωπιστικές και ιατρικές πτήσεις.

Υπενθυμίζεται δε ότι αυτός ήταν ο φονικότερος σεισμός στο Μαρόκο από το 1960, όταν ένας σεισμός εκτιμάται ότι σκότωσε τουλάχιστον 12.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook