Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια με ακραίες βροχοπτώσεις από την κακοκαιρία «Elias». Κάτοικοι σε χωριά ανεβαίνουν στις ταράτσες των σπιτιών για να σωθούν από τα νερά

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της μετεωρολογικής υπηρεσίας, να είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα της κακοκαιρίας Elias, με τη Φωκίδα, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα να δοκιμάζονται αυτή την ώρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στη Βόρεια Εύβοια βρέχει ασταμάτητα από τα ξημερώματα και μέχρι και αυτή την ώρα έχει πέσει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα νερού η οποία έχει δημιουργήσει μια σωρεία προβλημάτων. Ολόκληροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, σημειώθηκαν καθιζήσεις σε αρκετούς δρόμους με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί περιοχές. Ένας χείμαρρος ορμητικών νερών φτάνει και εκβάλει μέσα στη θάλασσα, έχοντας μετατρέψει τη θάλασσα σε λασπώδη περιοχή.

Σύμφωνα με το evima.gr η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, οπού μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου που είναι και ηλικιωμένη δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες».

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.


Σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται επίσης στις Ροβιές και στο Μετόχι όπου υπάρχουν αναφορές για πλημμυρισμένα σπίτια. Ακόμα σε εκείνους τους οικισμούς αλλά και στη Λίμνη Ευβοίας σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Οι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα εξαιτίας δέντρων που έχουν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας 50 κλήσεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τα καιρικά φαινόμενα όπως δείχνουν θα παραμείνουν για όλη τη μέρα, ενώ αυτό που αναφέρουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες είναι ότι η περιοχή της Εύβοιας χτυπιέται πολύ πιο δυνατά από την κακοκαιρία.


Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.
Όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (27.09.23) ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων μεταβαίνουν στην Εύβοια, προκειμένου να συνδράμουν στη διάνοιξη των δρόμων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία Elias «χτυπά» ανελέητα το οδικό δίκτυο στα βόρεια της Εύβοιας. Οι δρόμοι θυμίζουν χείμαρρους και έχει κλείσει η κυκλοφορία από Ψαχνά προς Μαντούδι, από Προκόπι προς Πήλιο Εύβοιας

Στη Βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον κ. Βαρθακογιάννη, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 50 κλήσεις, 20 για υπερχείλιση υδάτων, 10 για πτώσεις δέντρων, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν χρειαστεί να επέμβουν σε 5 περιπτώσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων σε Ιστιαία, Πευκί και Μαντούδι. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο ίδιος, 160 κλήσεις έχουν σημειωθεί συνολικά από Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική.


Σημειώνεται ότι δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ μεταβαίνουν στη Βόρεια Εύβοια, ενώ έχει μεταβεί ήδη η 7η ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Elias». Από το πρωί επιχειρούν όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής, με τους Διοικητές Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου και λίμνης Ευβοίας, ενώ έχει μεταβεί και η 7η ΕΜΑΚ. Επιπλέον, μεταβαίνουν και 2 ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ με 8 άτομα, και 4 αντλίες, έκαστη (δηλαδή 16 άτομα με 8 αντλίες).

Φούσκωσε το ποτάμι στις Ροβιές – Πλημμύρισαν σπίτια
Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί κοντά σε χειμάρρους και η Πυροσβεστική προσπαθεί να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει.

Προβλήματα και στη Φωκίδα

Στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στην Ιτέα το πρωί λαχτάρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, αφού τα νερά που έρχονται από την Γκιώνα και συγκεντρώνονται σε επτά ποταμούς καταλήγοντας σε έναν που διασχίζει όλη τη διαδρομή από την Άμφισσα και χύνεται στην περιοχή της Ιτέας. Στο σημείο αυτό, δηλαδή στην περιοχή της Κίρρας, πλέον είχε συγκεντρωθεί τόσο μεγάλος όγκος νερού όπου υπήρχε σοβαρός κίνδυνος υπερχείλισης.

Βρέχει, επίσης, στην ορεινή Κορινθία αλλά και στα ανατολικά της Αχαΐας. Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook