Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αμερικανοί σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο πολιτικό κλίμα στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές, με τη μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου να εξελίσσεται σε δοκιμασία για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς.

Η μάχη για τις ενδιάμεσες εκλογές στις που διεξάγονται σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026, αποτελεί την πρώτη μεγάλη κάλπη και ένα καθοριστικό κρας-τεστ για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Οι εκλογές αυτές λειτουργούν παραδοσιακά ως δημοψήφισμα για τον εν ενεργεία πρόεδρο, με τους Δημοκρατικούς να επενδύουν στη δυσαρέσκεια για το κόστος ζωής, το μεταναστευτικό , τον πληθωρισμό και την εξωτερική πολιτική, προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται σκληρή ακόμη και σε πολιτείες που αποτελούσαν παραδοσιακά προπύργια των δύο κομμάτων, ενώ οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, η οικονομία, το αυξημένο κόστος ζωής και ο πόλεμος με το Ιράν βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης:
Η κατάσταση στα δύο νομοθετικά σώματα  διαμορφώνεται ως εξής:
Η Μάχη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων
Οι Δημοκρατικοί θεωρούνται το απόλυτο φαβορί για να κερδίσουν την πλειοψηφία
T ο διακύβευμα: Αναμετρώνται και οι 435 έδρες.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μια οριακή πλειοψηφία (218 έναντι 212 εδρών).
Τι χρειάζεται για την ανατροπή: Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται ένα κέρδος μόλις 3 εδρών για να πάρουν τον έλεγχο.

Μη κομματικοί αναλυτές (όπως το Cook Political Report) προβλέπουν ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν από 12 έως 25 έδρες, καθώς οι περισσότερες αμφίρροπες περιφέρειες ελέγχονται αυτή τη στιγμή από Ρεπουμπλικάνους.

2. Η Μάχη για τη Γερουσία
Εδώ το τοπίο είναι πολύ πιο περίπλοκο και αμφίρροπο, εξελισσόμενο σε πραγματικό «ντέρμπι»

Το διακύβευμα: Από τις 100 συνολικά έδρες, 35 έδρες είναι στην κάλπη.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν το πάνω χέρι με 53 έναντι 47 εδρών.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται καθαρό κέρδος 4 εδρών για να φτάσουν τις 51 και να έχουν την πλειοψηφία.

Ο εκλογικός χάρτης ευνοεί γεωγραφικά τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς οι Δημοκρατικοί πρέπει να κερδίσουν σε πολιτείες που ο Τραμπ είχε κερδίσει με διψήφια ποσοστά το 2024. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Δημοκρατικούς να προηγούνται ή να είναι άκρως ανταγωνιστικοί σε 5 από τις 7 πιο κρίσιμες πολιτείες-κλειδιά , όπως το Μέιν, το Οχάιο, το Κάνσας, η Άιοβα και το Τέξας.

Συνοπτικός Πίνακας 

Σώμα Κογκρέσου Έδρες προς Εκλογή Τρέχουσα Πλειοψηφία Στόχος Δημοκρατικών (για πλειοψηφία) Επικρατέστερη Τάση / Πρόβλεψη
Βουλή των Αντιπροσώπων 435 έδρες Ρεπουμπλικάνοι (218-212) +3 έδρες Σχεδόν βέβαιη επικράτηση Δημοκρατικών
Γερουσία 35 έδρες Ρεπουμπλικάνοι (53-47) +4 έδρες Απόλυτο ντέρμπι (50-50)

Τι θα σημάνει το αποτέλεσμα για τον Τραμπ;
Αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να κερδίσουν έστω και τη Βουλή, θα αποκτήσουν τη δύναμη να μπλοκάρουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, να ελέγχουν τον προϋπολογισμό και να ξεκινήσουν κοινοβουλευτικές έρευνες για τον Λευκό Οίκο, οδηγώντας ουσιαστικά σε μια περίοδο πολιτικής παράλυσης για το υπόλοιπο της θητείας του.

Τελευταία κούρσα για την Ημέρα των Εκλογών – Η ομιλία Τραμπ
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε το Lincoln Memorial Reflecting Pool στην Ουάσιγκτον για να πραγματοποιήσει την τελευταία του δημόσια ομιλία πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Σχεδόν τα πρώτα 20 λεπτά της ομιλίας του αφιερώθηκαν αποκλειστικά στις λεπτομέρειες της ανακαίνισης της δεξαμενής, η οποία κόστισε 14 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, ο Τραμπ έδειξε φωτογραφίες από τις εργασίες (όπως σκουριασμένους σωλήνες και άλγες που είχαν καθαριστεί) και μίλησε εκτενώς για το ιδιαίτερο, πολύ σκούρο μπλε χρώμα («American flag blue») που επέλεξε για τον πυθμένα, εξηγώντας ότι αυτό βοηθά στην τέλεια αντανάκλαση του Μνημείου της Ουάσιγκτον

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος στράφηκε στις ενδιάμεσες εκλογές χαρακτηρίζοντάς τις ως τις «πιο κρίσιμες της ζωής μας». Αναγνώρισε τη διαχρονική δυσκολία που αντιμετωπίζει το κόμμα του εκάστοτε εν ενεργεία προέδρου σε αυτές τις αναμετρήσεις, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Για κάποιο λόγο, ο εν ενεργεία πρόεδρος δεν κερδίζει τις ενδιάμεσες εκλογές. Αλλά κάναμε μια πολύ δυνατή προσπάθεια»

Το σκηνικό πίσω από το βήμα του είχε διαμορφωθεί με μεγάλες επιγραφές που έγραφαν “Back, and more beautiful than ever!” («Επέστρεψε και είναι πιο όμορφη από ποτέ!»).

Νωρίτερα, δήλωσε ότι θα «ασκήσει βέτο σε όλα» εάν οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν την εξουσία στο Κογκρέσο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook