Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον και τη μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες απειλούν να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας με τα τρακτέρ. Ανοικτός στον διάλογο ο πρωθυπουργός

Ανοιχτός σε διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τις πληροφορίες που θέλουν τους αγρότες στα μπλόκα της Θεσσαλίας να συζητούν πολύωρους αποκλεισμούς στις εθνικές οδούς, αλλά και κάθοδο στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα, αν θα συναντήσει τις επόμενες ημέρες αγρότες από τα μπλόκα. «Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις», είπε ο κ.Μητσοτάκης. Στη συνέχεια ρωτήθηκε «δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους;» απάντησε «εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».

Αύριο στην Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας που έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών.

Οι αγρότες συζητούν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους καθώς όπως λένε οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν τους ικανοποιούν.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες απειλούν τόσο με κλείσιμο της Εθνική Οδού, όσο και με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπως κάνουν οι αγρότες στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με τα τρακτέρ στα κέντρα των πόλεων.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος, τα αιτήματα των αγροτών είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα ενώ δεν απέκλεισε να δούμε και εικόνες όπως σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία με σκοπό όπως είπε να πιέσουν την πολιτεία να αλλάξει τις αποφάσεις της.

«Βαθαίνει το ρήγμα» κυβέρνησης-αγροτών
Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική του απέναντι στον αγροτικό κόσμο, σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους προκειμένου να ζητήσουν τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση.

Αστυνομικά μπλόκα εμπόδισαν αγρότες να φτάσουν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι το πρωί επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία με τρακτέρ στην πόλη Θεσσαλονίκης με κατάληξη το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, γύρισαν τελικά στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών.
Νωρίτερα περίπου 30 τρακτέρ από το μπλόκο των Μουδανιών,κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλονίκη. Στόχος να προσεγγίσουν το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας


Αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στη θέση Λάκκωμα, τους κλείνουν το δρόμο. Οι αγρότες κατεβαίνουν από τα τρακτέρ και ζητούν να τους αφήσουν να περάσουν.


«Θέλαμε ειρηνικά να δώσουμε υπόμνημα στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης και να γυρίσουμε ειρηνικά».
Μετά τις διαβουλεύσεις οι αγρότες έσπασαν τις μπάρες του δρόμου και μπήκαν μέσα από τα χωράφια.


Αιφνιδιαστικά με τα τρακτέρ οι αγρότες φτάνουν σε παράδρομο που οδηγεί στη Θεσσαλονίκη . Τους μπλοκάρουν οι αστυνομικοί με συμβατικά οχήματα αλλά και προτάσσοντας τα σώματά τους μπροστά στα τρακτέρ.

Τελικά οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πολύωρο αποκλεισμό του συγκεκριμένου σημείου, πριν επιστρέψουν στο μπλόκο τους αργά το απόγευμα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης, αντιπροσωπεία των αγροτών της Χαλκιδικής θα συμμετάσχει την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας.

Σήμερα το βράδυ , θα συσκεφθούν στο μπλόκο των Μουδανιών για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.


Έκλεισαν την εθνική οδό στη Σκάλα Αταλάντης οι αγρότες – Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών στο μπλόκο
Σε κλείσιμο της εθνικής οδού στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης προχώρησαν οι αγρότες του δήμου Λοκρών που δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών.

Μιλώντας στο TVStar.gr, ο κ. Συμεών τάχθηκε υπέρ των αγροτών τονίζοντας ότι «η αγροτιά αποτελεί εθνικό θέμα και όχι κομματικό». Όπως είπε, οι αγρότες δεν βρίσκονται στα μπλόκα χωρίς λόγο αλλά «αφήνουν τη γη τους γιατί τους πονάει», ενώ τόνισε ότι «κανείς δεν επιτρέπεται να προσβάλει τους αγώνες τους».

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, μιλώντας για το δημογραφικό και την ερήμωση της υπαίθρου έκανε αναφορά και στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών σχολιάζοντας ότι «περισσότερο ενδιαφέρον δαπανάται για άλλου είδους ατζέντες».
Στο μεταξύ, οι αγρότες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους καθώς τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επιλύουν τα προβλήματά τους.

Και η Κρήτη «στο χορό»
Αυτή τη φορά οι αγρότες της Κρήτης βγήκαν στους δρόμους και προχώρησαν σε συμβολικές –σε πρώτη φάση- κινητοποιήσεις, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ειδικότερα, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων οι αγρότες προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια.

Τα αιτήματά τους
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Μανούσο Σταυριανουδάκη, οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα, ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του εισοδήματος τους, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αύξηση του αφορολόγητου και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με κρατική ευθύνη.

Πελοπόννησος: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες
Στο «πόδι» για έβδομη συνεχόμενη μέρα παραμένουν οι αγρότες της Αχαΐας και της Αρκαδίας, καθώς περισσότεροι από 600 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν, το Σάβαβτο, στον κόμβο Κουρλαμπά και εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους στην κυβέρνηση.

Οι συγκεντρωμένοι άφησαν τρακτέρ και ΙΧ στην άκρη, χωρίς όμως να κλείσουν τον δρόμο, παρά μόνο ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς. Οι αγρότες έδωσαν συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ζητώντας να υπάρξει άμεση οικονομική στήριξη.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Δευτέρας (05.02.2024), αγρότες της Αιγιάλειας, έστησαν για τέταρτη συνεχή ημέρα το μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό, στη γέφυρα Μεγανίτη.

Μάλιστα στην αποψινή κινητοποίηση, ομάδα αγροτών εκτός από τρακτέρ και μηχανήματα έβαλαν στον χορό των κινητοποιήσεων και άλογα!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook