Μητσοτάκης για Πατρών – Πύργου: Κλείνουμε μία εκκρεμότητα που έρχεται από το βαθύ παρελθόν, διορθώνουμε μία διαχρονική αδικία που ταλαιπώρησε τους πολίτες της Δ. Ελλάδας (βίντεο)

Ο αυτοκινητόδρομος θα δοθεί την Παρασκευή το μεσημέρι σε λειτουργία - Είναι ο πρώτος πλήρως αυτοματοποιημένος αυτοκινητόδρομος στη χώρα που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικά διόδια και μηχανήματα Αυτόματης Πληρωμής
«Σήμερα κλείνουμε μια εκκρεμότητα από το παρελθόν και διορθώνουμε μια αδικία σε βάρος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή παράδοσης της νέας χάραξης της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μία μέρα χαράς ικανοποίησης συγκίνησης αλλά και ευθύνης για αυτά που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής», αλλά σημείωσε ότι ο «δρόμος αυτός μας ταλαιπώρησε διαχρονικά πολύ».
Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολλές μοναδικές ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς.
«Ο αγρότης ο οποίος θα πρέπει να ξεκινήσει μια μέρα, χειμώνα νωρίς το πρωί βράδυ για να πάει τα προϊόντα του από την περιοχή της Αμαλιάδας μέχρι την Πάτρα. Ο φοιτητής ο οποίος θα χρειαστεί και αυτός να αξιοποιήσει αυτόν τον δρόμο. Ο επισκέπτης ο οποίος θα έρθει από την Αθήνα με κατεύθυνση την Κυλλήνη για να απολαύσει τις όμορφες παραλίες της Ηλείας ή για να κατευθυνθεί προς τα νησιά του Ιονίου, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο. Οι πιλότοι μας της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι θα ξυπνούν χαράματα πολλές φορές και αυτοί για να φτάσουν στις σημαντικές βάσεις του Αράξου και της Ανδραβίδας για να επιτελέσουν την αποστολή τους. Όλοι αυτοί πια θα αισθάνονται ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν δρόμο όχι απλά γρήγορο, αλλά πρώτα και πάνω από όλα ασφαλή», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα συγκίνησε αναφερόμενος ονομαστικά σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους επειδή όπως είπε «η ελληνική πολιτεία καθυστέρησε δεκαετίες να προσφέρει σε αυτήν την τόσο όμορφη περιοχή της πατρίδας μας ένα σύγχρονο και ασφαλή δρόμο».
«Την Ασπασία και τον Γιώργο, την Ελευθερία, τον Αλέξανδρο, τον Γιάννη, δεν συμπλήρωσαν καν τα 30 τους χρόνια. Την Νικολίτσα, τον μικρό Δημήτρη. Δεν πρόλαβαν να ζήσουν τα πρώτα τους όνειρα. Μόνο κάποια ονόματα συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους στον παλιό δρόμο, ο οποίος τόσο είχε συνδεθεί με ένα παρελθόν το οποίο πιστεύω ότι όλοι μας θέλουμε να αφήσουμε πια πίσω μας», προσέθεσε.
Δείτε την τελετή των εγκαινίων
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε από καρδιάς όλες τις ηγεσίες του «υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τον Κώστα, τον Χρήστο, τον Χρήστο, την Χριστίνα, τον Νίκο Ταχιάο, τους γενικούς γραμματείς, αλλά και τις εξαιρετικές κατασκευαστικές μας εταιρείες, οι οποίες κάτω από την καθοδήγηση του παραχωρησιούχου κατάφεραν και έκαναν πράξη αυτό το οποίο φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο μέχρι και πριν από κάποιους μήνες. Η καλύτερη απόδειξη ότι διαθέτουμε έναν κατασκευαστικό κλάδο δυναμικό. Απασχολήθηκαν 6.000 άνθρωποι συνολικά σε αυτό το έργο, ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να εκπληρώσει σημαντικά δύσκολα σύνθετα τεχνικά έργα και έχουμε δρομολογήσει πολλά ακόμα στην πατρίδα μας, γιατί όχι να επεκταθεί και στο εξωτερικό και να δώσει καλές θέσεις απασχόλησης χιλιάδες συμπολίτες μας. Τα χαμόγελα νομίζω και στους τρεις σταθμούς των εργαζομένων του Άβακα, του ΑΚΤΟΡΑ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η καλύτερη απόδειξη του πόσο μεγάλη ικανοποίηση παίρνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα αυτοί οι οποίοι εργάστηκαν για να μπορούμε σήμερα εμείς να είμαστε εδώ και να χαιρόμαστε αυτό το σημαντικό έργο».
ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ένας «δρόμος προς το μέλλον, το οποίο όλοι μας οραματιζόμαστε». Παράλληλα ευχήθηκε ο αυτοκινητόδρομος «να είναι ασφαλής, καλοτάξιδος και να σηματοδοτήσει το δρόμο προς το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας».
«Και ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι χρέος μας στην κυβέρνηση είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα να μιλούμε με τα έργα μας, να τιμούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, να επιδιώκουμε να δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και τελικά να κρινόμαστε όχι τόσο γι’ αυτά τα οποία είπαμε, όσο γι’ αυτά που κάναμε. Ας χαρούμε λοιπόν σήμερα, αυτήν τη μέρα. Από αύριο, όπως είπαμε, στις 12 η ώρα, τα 65 χιλιόμετρα θα δοθούν στην κυκλοφορία και να ευχηθούμε ο δρόμος αυτός να είναι ασφαλής, καλοτάξιδος και να σηματοδοτήσει το δρόμο προς το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας που κάποιοι στο παρελθόν αδικαιολόγητα της στέρησαν για άλλους λόγους, στους οποίους σήμερα, ημέρα γιορτής, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε», κατέληξε.
Ο πρωθυπουργός, κατευθυνόμενος προς την περιοχή έκανε στάση στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και ενημερώθηκε, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Χρίστου Δήμα και του υφυπουργού, Νίκου Ταχιάου, από εκπροσώπους της «Ολυμπίας Οδού», για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου .
Η Ολυμπία Οδός ενώνει πλέον την Πάτρα με τον Πύργο σε μόλις 45′ και την Αθήνα με τον Πύργο σε 2 ώρες και 45 λεπτά – με ασφάλεια και άνεση.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το τμήμα από Καμίνια – Πύργο θα δοθεί στην κυκλοφορία για τους οδηγούς από τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Αυγούστου 2025.
Με το νέο τμήμα Πατρών – Πύργου, η Ολυμπία Οδός γίνεται ο τρίτος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στη χώρα, συνολικού μήκους 277χλμ. Συνδέει άμεσα τρεις Περιφέρειες – Δυτικής Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας- και επηρεάζει άμεσα άλλες δύο -Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
Διασφαλίζει τη σύνδεση της πρωτεύουσας με τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας, αλλά και τα λιμάνια της Κυλλήνης, του Κατάκολου και το αεροδρόμιο του Αράξου.
Πρόκειται δηλ. για μια πολυτροπική υποδομή που θέτει σε κίνηση την Παραϊόνια Ελλάδα και υπηρετεί την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
Η Πατρών- Πύργου είναι ο πρώτος πλήρως αυτοματοποιημένος αυτοκινητόδρομος στη χώρα που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικά διόδια και μηχανήματα Αυτόματης Πληρωμής.
Ολες οι Ειδήσεις
- Εριέττα Κούρκουλου: Αποχαιρετά τον Ιούλιο με φωτογραφίες από τις διακοπές της
- Happy Traveller στην Τήνο – Το Α’ Μέρος, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στον ΣΚΑΪ
- Στην ΕΡΤ1 ζωντανά και αποκλειστικά τα πρώτα φιλικά της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ
- «Έρωτά μου»: Το νέο ερωτικό hit του Γιώργου Στεφάνου μόλις κυκλοφόρησε!
- Κυριάκος Μητσοτάκης – Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Οι ευχές για τα γενέθλια του γιού τους
- Κιάτο: Βίντεο και φωτογραφίες από το οπλοστάσιο απόστρατου της Αεροπορίας – Βρέθηκαν στο σπίτι του πάνω από 170 όπλα και 15.500 σφαίρες
- Παλαιό Φάληρο: Αυτή είναι η μητέρα του νεκρού κοριτσιού – Είχε κατηγορηθεί για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο – Είχε απορριφθεί το αίτημα της για άσυλο
- Πέθανε η 67χρονη που αυτοπυρπολήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου – Ήταν δημοσιογράφος – H ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook