Την πρώτη του μέρα ...στη δουλειά, ο Τζο Μπάιντεν έδειξε πως οι ΗΠΑ θα αλλάξουν στάση απέναντι στον κορωνοϊό.

Υπέγραψε μια σειρά εκτελεστικών εντολών και προεδρικών οδηγιών με στόχο την καταπολέμηση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων νέων απαιτήσεων για μάσκες σε αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία, ομοσπονδιακά κτίρια και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.

Δήλωσε πως προτεραιότητά του είναι το άνοιγμα των σχολείων και η διενέργεια περισσότερων τεστ. Αφήνοντας αιχμές για τον Τραμπ, τόνισε πως πλέον «ο κόσμος θα ενημερώνεται από τους ειδήμονες για την κατάσταση και όχι από τον πρόεδρο».

Επίσης, με απόφασή του δίνει παράταση στο μορατόριουμ για τις εξώσεις και για την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Επιστροφή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο Μπαιντεν ανέτρεψε τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογράφοντας διάταγμα με το οποίο ακυρώθηκε η απόφαση Τραμπ το 2020. Αποφάσισε μάλιστα ότι τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί στον διεθνή οργανισμό ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος Αμερικανός ανοσολόγος.

Επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε πράξη την προεκλογική του δέσμευση, ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του. «Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», υποσχέθηκε υπογράφοντας το κείμενο.

Τι άλλο υπέγραψε

Ο Μπάιντεν ανακάλεσε την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL. Το έργο αυτό, επικρινόταν έντονα από οικολόγους αφότου άρχισε το 2018. Ακυρώθηκε για πρώτη φορά από τον Μπαράκ Ομπάμα για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, προτού το επαναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ για οικονομικούς λόγους.

Επιπλέον, κατήργησε το προεδρικό διάταγμα για την μετανάστευση με το οποίο ο Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο πολλών πολιτών, κυρίως Μουσουλμάνων, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλαξε τη διακόσμηση στο οβάλ γραφείο

Ο Μπάιντεν έβαλε τις προσωπικές του πινελιές στο νέο του γραφείο. Τοποθέτησε οικογενειακές φωτογραφίες, πορτραίτα πρώην προέδρων αλλά και γλυπτά σημαντικών προσωπικοτήτων του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ.

Δύο από τις προτομές που εμφανίζονται στο βίντεο ανήκουν στον ηγέτη του προαναφερόμενου κινήματος, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, και στη Ρόζα Πάρκς. Επίσης διακρίνονται τουλάχιστον δύο ακόμη προτομές: Η μία απεικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν και η άλλη τον πρώην πρόεδρο Χάρι Τρούμαν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook