Ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες με συνταγές που οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή και χρεοκοπία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Επικαλεστήκατε πως δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και την πολιτική διεθνούς αναξιοπιστίας» είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Και σας ακούει ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 25ετίας στο 6,2%, την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς. Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα; Χωρίς ούτε ένα ευρώ για την ελληνική αμυντική βιομηχανία» τόνισε.

«Δίνετε για εξοπλισμούς 1 δισ. μέσα στο 2022, όταν λέτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος

Η Ιστορία απέδειξε πως κάθε φορά που το εθνικό γινόταν αντικείμενο ψεύδους και κομματικής εκμετάλλευσης, και η εθνικοφροσύνη αντικείμενο πολιτικής και προσωπικής δημοπρασίας, μόνο δεινά συσσωρεύονταν, τόσο μέσα όσο και έξω από την πατρίδα.

Κανείς, κ. Μητσοτάκη, δεν αμφιβάλλει για τη σημασία που έχει η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, ειδικά μετά από τόσα χρόνια στασιμότητας λόγω των μνημονίων και της κρίσης – και ειδικά δεδομένης της τουρκικής επιθετικότητας.

Ξέρετε πολύ καλά ότι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μια δεκαετία, και παρά το γεγονός ότι ακόμη τότε δεν είχαμε εξέλθει της μνημονιακής επιτήρησης, ήταν η αναβάθμιση των F16, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά σε μια χώρα που πριν από μια δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική κρίση εν μέσω σκανδάλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων δισ., σε μια χώρα που και σήμερα βρίσκεται σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον, είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθες, που οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στη χρεοκοπία.

Και είναι θράσος, κ. Μητσοτάκη, να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή, για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός θεσμικών διαδικασιών.

Όπως την απόφαση για αγορά έξι επιπλέον αεροπορικών αεροσκαφών Rafale, που την έμαθαν όλοι -και τα Επιτελεία- από την τηλεόραση, από την ομιλία σας στη ΔΕΘ. Χωρίς να έχετε στα χέρια σας καμία εισήγηση, χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς καμία συνεννόηση.

Τη στιγμή που έχουμε ενισχύσει την πολεμική μας αεροπορία με την αναβάθμιση των F-16 και την αγορά των 18 Rafale, τη στιγμή που η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα των F-35, δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα αγοράς επιπλέον έξι αεροσκαφών με κόστος ένα δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους. Όπως δεν κατανοούμε την επιμονή σας σε μια σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, που θα ξεπεράσει τα δύο δισ. ευρώ.

Με τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν μπορούμε να παίζουμε.
Δεν παραγνωρίζουμε την ανάγκη της αμυντικής μας θωράκισης.
Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά τρία δισ. ευρώ επιπλέον είναι τρία δισ ευρώ επιπλέον. Σχεδόν 1,5% του ΑΕΠ.

Σταματήστε λοιπόν να μετατρέπετε την Εθνική Άμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Και σταματήστε να φλερτάρετε με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή.

Τον Οκτώβρη, στο ερώτημά μου αν αντέχουμε δημοσιονομικά και τα επιπλέον Rafale και τις φρεγάτες, μου απαντήσατε ότι αντέχουμε, διότι τα Rafale θα πληρωθούν το 2021-2022, την περίοδο που υπάρχει ρήτρα διαφυγής, ενώ οι φρεγάτες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2025 και μετά.
Και διαβάζουμε στη σύμβαση που εσείς φέρατε, ότι οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από φέτος. Ένα δισ. 168 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022, όταν εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Μην ξαναπείτε μετά, κ. Μητσοτάκη, όταν ζητάμε να στηρίξετε την ελληνική κοινωνία που χειμάζεται από την ακρίβεια, ότι είμαστε ανεύθυνοι και δεν λογαριάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

Δεν υποστηρίζω να μην προχωρήσουμε λελογισμένα σε αναγκαίους εξοπλισμούς για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες.

Υποστηρίζω σύνεση και υπευθυνότητα, ώστε να πράξουμε με σχέδιο και λελογισμένα και τα δύο, αλλά όχι να αφήνουμε την κοινωνία απροστάτευτη, να φέρνουμε εδώ επτά δισ. ευρώ και να λέμε ότι δεν θα γυρίσουμε και στα ελλείμματα.

Για εμάς, για την προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.
Για εσάς, κ. Μητσοτάκη, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι η επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Επαναλαμβάνω τα λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου: «Ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πρωτύτερα απ’ ό,τι βλέπουν οι άλλοι, καθώς, αν δεν έχει το χάρισμα αυτό, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του σε συμφορά και στην καταστροφή».
Δυστυχώς κ. Μητσοτάκη αποδεικνύετε ότι δεν το έχετε αυτό το χάρισμα.

Και το μόνο που πετύχατε 2,5 χρόνια τώρα, είναι να μετατραπείτε από φημισμένος τεχνοκράτης σε έναν διαχειριστή της συμφοράς.

Όσο νωρίτερα φύγετε, τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook