Μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον πλανήτη, η Βίκυ Σάφρα και τα 4 παιδιά της, έχουν ελληνικά διαβατήρια και περηφανεύονται για την καταγωγή τους.

Άγνωστη στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, η Βίκυ Σάφρα έκανε φέτος την “εμφάνιση” της στην καθιερωμένη ετήσια λίστα του περιοδικού Forbes που παρουσιάζει τους κροίσους του πλανήτη.

Ξεπερνώντας τους Ελληνες μεγιστάνες Φίλιππο Νιάρχο, Αριστοτέλη Μυστακίδη και Βαρδή Βαρδινογιάννη, η χήρα κληρονόμος του μεγαλοτραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα, Βίκυ Σάφρα, αναδείχθηκε η πλουσιότερη Ελληνίδα με περιουσία 7,8 δις δολλάρια στη θέση 339 της παγκόσμιας λίστας του περιοδικού Forbes.Η Βίκυ κατάγεται απο Ελληνοεβραική οικογένεια της Θεσσαλονίκης, την οικογένεια Σαφράτη.

Ο σύζυγος της, ο Λιβανοβραζιλιάνος Τζόζεφ Σάφρα που ήταν ο πλουσιότερος άνδρας στη Βραζιλία, πέθανε σε ηλικία 82 ετών τον Δεκέμβριο αφήνοντας την κολοσσιαία περιουσία του σε εκείνη και στα τέσσερα παιδιά τους.

Κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν και το bigpost.gr φέρνει για πρώτη φορά στην δημοσιότητα είναι πως τόσο η Βίκυ Σάφρα ,όσο και τα 4 παιδιά, Jacob, Davis ,Alberto & Esther καθώς και τα 14 εγγόνια της διαθέτουν και κυκλοφορούν ανά τον κόσμο με Ελληνικά διαβατήρια.

Με τράπεζες σε τρεις ηπείρους και εμβληματικά ακίνητα που κοσμούν μεγάλες πρωτεύουσες- όπως ο πύργος Gherkin στο Σίτι του Λονδίνου η αυτοκρατορία συνεχίζει και μετά τον θάνατο του Σάφρα να επεκτείνεται.

Λιβανεζοβραζιλιάνος γεννημένος στη Βηρυτό, με σεφαραδίτικη καταγωγή και προερχόμενος από ιστορική οικογένεια τραπεζιτών, ο Τζόζεφ Σάφρα ήταν ο ιδρυτής του επιχειρηματικού κολοσσού Safra Group με έδρα του την Ελβετία.

Εκεί γνωρίστηκε με τη Βίκυ Σαρφάτη και την παντρεύτηκε το 1969 όταν εκείνη ήταν μόλις 17 ετών και ο Τζόζεφ 31 . Εκείνη υιοθέτησε σε όλη της την ζωή μια συμπεριφορά χαμηλών τόνων ακόμα και στο φιλανθρωπικό της έργο ενώ ήταν ανέκαθεν ακριβοθώρητη.

Ίδρυσαν το φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά τους «Vicky and Joseph Safra Philanthropic Foundation», το οποίο κάνει δωρεές σε νοσοκομεία αλλά και σε ιδρύματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και τις τέχνες. Το μόνο που ακουγόταν για την κοσμική ζωή της ως το θάνατο του συζύγου της ήταν τα μοναδικά δείπνα που παρέθετε σε εξέχουσες προσωπικότητες στο σπίτι των 130 δωματίων στο Μοραμπί, πάντα με την προστασία των ανδρών της Ισραηλινής Μοσάντ.

Πενήντα χρόνια μετά τον γάμο της είναι σήμερα μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του πλανήτη, επικεφαλής της τεράστιας περιουσίας των Safra, που χτίστηκε σε περισσότερα από 180 χρόνια, από τρεις γενιές, και εκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους.

Μετά τον θάνατο του Joseph Safra, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο έλεγχος των σημαντικότερων από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας έχει περάσει στην 68χρονη χήρα του και στα τέσσερα παιδιά της.

Μεταξύ άλλων, είναι βασικοί μέτοχοι της ελβετικής J. Safra Sarasin και της βραζιλιάνικης Banco Safra, δύο τραπεζών με περιουσιακά στοιχεία περίπου 90 δισ. δολαρίων, καθώς και πολλών εταιρειών που συνδέονται με τα ακίνητα της οικογένειας, στα οποία περιλαμβάνονται o ουρανοξύστης Gherkin στο Λονδίνο και το κτήριο στη 660 Madison Avenue, στη Νέα Υόρκη.

H Βίκυ Σάφρα –Σαφράτη και τα παιδιά της έχουν περιουσία αξίας άνω των 16,2 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index και η μεταβίβαση της περιουσίας του Safra είναι μια από τις μεγαλύτερες στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Οι καμήλες και τα καραβάνια στην Συρία

Η τραπεζική αυτοκρατορία του Safra έχει τις ρίζες της στο Χαλέπι της Συρίας, όπου η οικογένεια ίδρυσε την Safra Freres & Cie το 1840 για να χρηματοδοτεί εμπόρους με καμήλες που συμμετείχαν στα καραβάνια κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ήταν επίσης η γενέτειρα του Jacob Safra, ο οποίος μετέφερε την οικογένεια του στη Βραζιλία το 1953, όπου ίδρυσε μια εταιρεία με εμπόριο μετάλλων, μηχανημάτων και βοοειδών ενώ αργότερα δημιούργησε μια τράπεζα που έμμελε να είναι το ορόσημο της αυτοκρατορίας Σάφρα.

Ο Joseph, ο μικρότερος γιος του, σπούδαζε στην Αγγλία όταν η οικογένεια μετεγκαταστάθηκε στη Νότια Αμερική. Χρόνια αργότερα, μετακόμισε και αυτός στη Βραζιλία, μετά την επιδείνωση της υγείας του πατέρα του. Τότε συνάντησε τη μελλοντική σύζυγό του Βίκυ , της οποίας η οικογένεια, όπως και οι Safra, ήταν εβραϊκή και είχε μεταναστεύσει από την Ελλάδα στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950 όταν εκείνη ήταν παιδί. Παντρεύτηκαν το 1969 και «ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά’’’, μια αγάπη που κράτησε έως την τελευταία στιγμή του μεγιστάνα.

Τα τέσσερα παιδιά και τα 14 εγγόνια

Η Vicky και ο Joseph Safra απέκτησαν τέσσερα παιδιά και 14 εγγόνια. Ο Jacob, 45 ετών, το μεγαλύτερο παιδί, είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης, ενώ ο πιο νεός , ο David, 36 ετών, επιβλέπει τη βραζιλιάνικη εταιρεία. Ο πατέρας τους, ο οποίος έπασχε από Πάρκινσον τα τελευταία 10 χρόνια, προετοίμαζε εδώ και πολύ καιρό τα παιδιά τους για να αναλάβουν τις επιχειρήσεις.

Οι σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της χαμηλού προφίλ Βίκυς, αφορούν τη φιλανθρωπική της δράση, όπως αυτές που πραγματοποιεί το Ίδρυμα τους Vicky και Joseph Safra. Κατοικεί στην Ελβετία και δεν έχει ζήσει στη Βραζιλία τα τελευταία έτη.

Ο αδελφός της Βίκυς, Ηλιο Σαφράτη , εργάζεται στην Banco Safra και είναι υπεύθυνος για το τμήμα πληρωμών της Safrapay. Η αδερφή της, Γκρέτα Σαφράτη , είναι καλλιτέχνης.

Τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας Safra έχουν επιχειρήσεις εκτός του οικογενειακού ομίλου. Ο μεσαίος γιος, ο Alberto, 41 ετών, αποχώρησε από το ΔΣ της τράπεζας πριν δύο χρόνια , αν και διατήρησε το μερίδιο του στην Grupo J. Safra. Δημιούργησε την ASA Investments, μια χρηματοοικονομική εταιρεία με μονάδες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η Esther, 44 ετών, είναι εκπαιδευτικός και διευθύνει το σχολείο Beit Yaacov στο Σάο Πάολο, που δημιουργήθηκε από το οικογενειακό ίδρυμα Safra.

Η J. Safra Sarasin εξαγόρασε πρόσφατα και άλλες ιδιωτικές τράπεζες ,την Bank of Montreal στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, ενώ η Banco Safra ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι εξαγοράζει τις δραστηριότητες ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Credit Agricole στη Βραζιλία.

Όλα συνηγορούν ότι η αυτοκρατορία Σάφρα -που σε 19 χρόνια συμπληρώνει 200 χρόνια ζωής –θα συνεχίσει να επεκτείνεται από τα 4 παιδιά του που υπερηφανεύονται για τα Ελληνικά διαβατήρια τους

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook