Οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι προ των πυλών, την ώρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί να καλύψει ούτε την μισή δόση των στεγαστικών τους δανείων και τα "κουρέματα" που κάνουν οι τράπεζες είναι φειδωλά.

Οι πλειστηριασμοί των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων βρίσκονται ante portas και αυτό αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους του κυβερνητικού επιτελείου για την επόμενη περίοδο μετά την πανδημία.

Οι τράπεζες εξυγιαίνουν τα χαρτοφυλάκια τους, είτε πουλώντας τα κόκκινα δάνεια σε servicers και funds,ε ίτε διαχειρίζοντας τα μέσα από άλλα σχήματα διαφορετικής εταιρικής οντότητας.

Μάλιστα δύο από τις 4 συστημικές τράπεζες διαχειρίζονται τα «κακά» δάνεια τους μέσα από «παραμάγαζα» τους, για πλείστους λόγους ,όπως ωραιοποίησης των ισολογισμών τους, επικοινωνιακούς , πολιτικής απέναντι στο πελατολόγιο τους κ.α.

Δεν πάει πολύ καιρός που ένας πολύ γνωστός servicer κούρεψε δάνειο ύψους 93.000.000 ευρώ κατά 90.000.0000 ευρώ περίπου, πάλαι ποτέ κραταιού κατασκευαστικού ομίλου.

Οι εξασφαλίσεις βέβαια των δανείων αυτών είχαν εξανεμισθεί , όμως η κατακραυγή των δανειοληπτών απέναντι στις τράπεζες θα είναι τεράστια όταν για τα στεγαστικά (και άλλα δάνεια τους) ,τα «κουρέματα» είναι φειδωλά και η βασική εξυπηρέτηση προς τους δανειολήπτες είναι τα χαμηλά επιτόκια και ένα «γενναίο μπαλόνι» σε πολλά έτη που μπορεί να υπερβαίνει και το 50% του δανείου.

Οι τραπεζίτες πρέπει να μην ξεχνούν ότι οι τράπεζες σώθηκαν μέσα από θυσίες του Ελληνικού λαού ο οποίος θα πληρώνει στο διηνεκές το «μάρμαρο» από τις ανακεφαλαιοποιήσεις και όχι μόνο.

Κάποιοι μεγαλοτραπεζίτες κρυπτόμενοι πίσω από servicers και άλλα σχήματα, γύρισαν στα πολυτελή γραφεία τους- χαλαροί και μαυρισμένοι- από τα πανάκριβα εξοχικά τους σε πανέμορφα νησιά την ίδια ώρα πού η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί να καλύψει ούτε την μισή δόση των στεγαστικών τους δανείων !

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook