Αφαίρεση πινακίδων αλλά και χρηματικό πρόστιμο προβλέπει ο νόμος για τους οδηγούς που πετάνε έξω από το αυτοκίνητο στο δρόμο αντικείμενα ή τσιγάρα αναμμένα και σπίρτα

Στο «στόχαστρο» της Πυροσβεστικής υπηρεσίας εισέρχονται οι οδηγοί των αυτοκινήτων που υιοθετούν μια ασυνείδητη πρακτική που μπορεί να προκαλέσει μεγάλης έκτασης καταστροφή.

Τεράστιες είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο απόρριψης αντικείμενων από το αυτοκίνητο, με πολλούς οδηγούς να αδιαφορούν για τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσουν στο περιβάλλον.

Επιπροσθέτως, η απόρριψη ενός αντικειμένου από το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσει και σε μεγάλης έκτασης καταστροφή, όπως είναι μία πυρκαγιά, εφόσον το αντικείμενο που απορρίπτεται από το παράθυρο ενός ΙΧ είναι αναμμένο τσιγάρο.

Τι προβλέπει ο νόμος
Αναφορά στο αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από ΙΧ γίνεται στον νόμο 4530 του 2018 και συγκεκριμένα στην παράγραφο ε’ του άρθρου του 29.

«Οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες».

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένας οδηγός «πιαστεί» να απορρίπτει από το όχημά του τσιγάρο, τότε η Τροχαία μπορεί να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης του παραβάτη για 60 ημέρες.

Το πρόστιμο που βεβαιώνει η Πυροσβεστική
Η Τροχαία, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική αρμόδια αρχή για την «τιμωρία» όσων αδιαφορούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η ασυνείδητη πρακτική τους.

Πρόστιμο στον παραβάτη μπορεί να βεβαιώσει και η Πυροσβεστική, όπως ορίζεται στην υπ’ αρ. 10/20 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».

Ειδικότερα, η παράβαση που μπορεί να σχετίζεται με το αυτοκίνητο και τιμωρείται από την πυροσβεστική είναι η απόρριψη αναμμένου τσιγάρου – σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή/και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα κατά παράβαση της υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Η βάση προστίμου είναι 150 ευρώ, με το πρόστιμο, ωστόσο, να κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου (δείτε πώς κλιμακώνεται εδώ), δηλαδή τον γνωστό χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα, βέβαια, με το άρθρο 4 «Υπολογισμός Προστίμου» της Πυροσβεστικής Διάταξης, το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

Πηγή: carandmotor.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook