Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ το οποίο περιγράφει το πρωτόκολλο κατά του κορωνοϊού με το οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία για το σχολικό έτος 2022-2023 ενόψει του αγιασμού που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Στο ΦΕΚ περιγράφεται τι ισχύει για τη χρήση μάσκας, την διαχείριση ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού, την καραντίνα για μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό αλλά και τις απουσίες στα σχολεία.

Τα σχολεία θα ανοίξουν με τη μάσκα να είναι προαιρετική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ τα παιδιά δεν θα υποβάλλονται πλέον σε τεστ, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς που θα πρέπει να κάνουν rapid ή PCR τεστ 48 ώρες πριν πάνε στο σχολείο και το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι.

«Για τους καθηγητές, ισχύει πως όσοι είναι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να κάνουν rapid test. Τα παιδιά, εμβολιασμένα ή ανεμβολίαστα, δεν υποχρεούνται να κάνουν τεστ», τόνισε η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημνέρα Ελλάδα» και υπενθύμισε πως υπάρχει το πρωτόκολλο για απομόνωση πέντε ημερών για όποιον νοσήσει.

Αναφερόμενη στο γεγονός πως φέτος το πρωτόκολλο είναι διαφορετικό, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με την περασμένη σχολική χρονιά αφού «έχουν νοσήσει πολλοί, έχουν εμβολιαστεί πολλοί, οι μεταλλάξεις είναι διαφορετικές». «Σχεδόν πουθενά στον κόσμο, όπου έχουν ανοίξει τα σχολεία, δεν υπάρχουν μέτρα, αλλά συστάσεις, όπως ομόφωνα αποφάσισε και στην Ελλάδα η Επιτροπή των ειδικών την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε.

«Τα σχολεία ανοίγουν την Δευτέρα με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς των τελευταίων χρόνων. Από το 2008 έως το 2020 δεν είχε διοριστεί κανένας εκπαιδευτικός, ενώ έφευγαν σε σύνταξη 4.000-5.000 τον χρόνο. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει 25.000 διορισμούς εκπαιδευτικών», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Όπως είπε, η επιστροφή στο σχολείο γίνεται με καινοτομίες, όπως η επέκταση ωραρίου στο ολοήμερο σχολείο «όπου αφενός αναβαθμίζεται το εκπαιδευτικό έργο, αφετέρου έχουμε στήριξη της οικογένειας αφού είναι άλλο να πρέπει να φύγεις στις 15:00 από την δουλειά σου και άλλο στις 17:00».

Για τη θέρμανση στα σχολεία είπε ότι «πληρώνεται από τους δήμους. Το ΥΠΕΣ έχει λάβει ειδική μέριμνα για χρηματοδότηση των δήμων, λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, για να θερμαίνονται οι σχολικές αίθουσες».

Σχετικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις, σημείωσε ότι «το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, το πρόγραμμα όλης της χρονιάς. Τα τρίμηνα, τα τετράμηνα, πότε θα γίνουν οι κληρώσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία, πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές. Δεν μας πίστευαν οι συντάκτες ότι ανακοινώσαμε από τώρα τις ημερομηνίες για τις πανελλήνιες».

Η πανεπιστημιακή Αστυνομία
Για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμη και από πρυτάνεις, η Νίκη Κεραμέως είπε στην συνέντευξη της στον ΑΝΤ1 πως «το θέμα έχει πολύ μικρότερες διαστάσεις από όσο παλαιότερα, μετά την αλλαγή στο πλαίσιο για το άσυλο, που ψήφισε το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Χάρη σε αυτόν, η Αστυνομία έσπασε πολλές καταλήψεις, ορισμένες εκ των οποίων ήταν πάνω από 30 χρόνια, όπως ήταν η κατάληψη για 34 χρόνια στην Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Η πρώτη πρωτοβουλία και βασικότερη ήταν αυτή, να μπορεί να παρεμβαίνει η Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, όπου τίθεται θέμα ασφάλειας. Έχουμε πλέον σποραδικά και κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις».

«Ότι υπάρχουν κάποιες ισχνές μειοψηφίες, θορυβώδεις, που αντιδρούν, θα υπάρχουν, διότι εδώ προσπαθούμε να αλλάξουμε νοοτροπίες δεκαετιών. Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, που συνεπάγεται αλλαγή νοοτροπίας για τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Παλιότερα οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές, αυτό έχει αλλάξει. Μην παίρνουμε ένα μεμονωμένο περιστατικό και να το παρουσιάζουμε σαν να είναι ο κανόνας. Η Αστυνομία έχει σπάσει δεκάδες καταλήψεις το τελευταίο διάστημα», υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook