Διπλό ναυάγιο στο Αιγαίο με νεκρούς μετανάστες, ένα χτες το βράδυ, ανοιχτά των Κυθήρων και το δεύτερο ανοιχτά της Λέσβου.

Νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής είναι και τα 16 θύματα από τα 17 συνολικά θύματα  , σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, του ναυαγίου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο.

Το δεύτερο ναύαγιο χτες το βράδυ έγινε με ιστιοπλοϊκό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 95 μετανάστες όταν έπεσε πάνω σε βράχια και διαλύθηκε με αποτέλεσμα όλοι οι άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα, ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Κάτοικος των Κυθήρων δήλωσε το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022) στο OPEN ότι έβλεπαν τους ανθρώπους να πνίγονται, ενώ προσπαθούσαν να κρατηθούν στα βράχια.

Το ναυάγιο στη Λέσβο

Σύμφωνα με το stonisi.gr, από τους 17 νεκρούς, οι 16 είναι γυναίκες ενώ η τελευταία σορός που εντοπίστηκε ανήκει σε έναν νεαρό άνδρα (ανήλικος). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκε ακόμα μια γυναίκα ανεβάζοντας των διασωθεισών γυναικών σε 10 και έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως μεταδίδει το stonisi.gr, περίπου στις 9.30 το πρωί οι διασωθείσες από το ναυάγιο δέχθηκαν την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκαγκα, η οποία βρίσκεται στη Μυτιλήνη στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης της στη Λέσβο.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, που μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022), κάποιες από τις γυναίκες που διασώθηκαν εντοπίστηκαν σε σπηλιά. Είπε μάλιστα ότι οι άνδρες του Λιμενικού βουτούσαν με τα ρούχα στη θάλασσα καθώς φοβόντουσαν ότι υπάρχουν και παιδιά.

Η λέμβος βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (6/10) στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο.

Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Συνολικά στη λέμβο στη Λέσβο επέβαιναν, κατά τη δήλωση των επιβαινόντων σε αυτή, περίπου 40 άτομα. Στις 8 το πρωί της Πέμπτης και ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο στη Λέσβο

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου.

Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου σαράντα (40) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε (05) άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε (15) σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις (03) εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.

15 αγνοούμενοι στο Διακόφτι Κυθήρων –  Τουλάχιστον 5 οι νεκροί είπε ο δήμαρχος 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Πέμπτης στα Κύθηρα έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί 80 αλλοδαποί εκ των οποίων 62 ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και 18 ανήλικοι, ενώ 11 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, «αν τους έβγαζε 50 μέτρα αριστερότερα ή δεξιότερα θα έβγαιναν σε αμμώδη παραλία και θα είχαν σωθει όλοι. Εκεί που προσέκρουσε είναι καταβόθρα με κάθετα βράχια 15-20 μέτρων. Οι άνθρωποι βγήκαν σε ένα υποτυπώδες πλάτωμα και εκεί η θάλασσα τους χτυπούσε σαν χταπόδια. Είδα πέντε άτομα να τους παίρνει η θάλασσα και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα να πνίγονται».
Την ίδια εικόνα μετέφερε στο ΟΡΕΝ και ο κάτοικος των Κυθήρων Γιώργος Πρωτοψάλτης ο οποίος είπε ότι το ναυάγιο με το ιστιοφόρο σημειώθηκε στο πιο δύσκολο κομμάτι κοντά στο λιμάνι των Κυθήρων, ένα όρμο με απότομους βράχους.
«Είδαμε ανθρώπους να πνίγονται μπροστά μας. Να προσπαθούν να κρατηθούν σε μια μικρή γλύστρα που υπάρχει εκεί και να τους παρασύρουν τα κύματα» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης. Σύμφωνα με τον ίδιο «από τις γυναίκες δεν θα γλίτωνε καμία αν δεν γινόταν μια πατέντα με σάκο οικοδομής και γερανό για να τις σώσουν».

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022) και στα Κύθηρα, μετά την βύθιση σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες – μετανάστες. Το σκάφος με τους περίπου 95 επιβαίνοντες προσέκρουσε και βυθίστηκε σε μια απόκρημνη θαλάσσια περιοχή, στο Διακόφτι.

Βίντεο που μετέδωσε το OPEN δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας, καθώς φαίνεται το ναυάγιο και είναι εμφανές πως υπάρχουν θύματα. Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού σημείωσε ότι από αυτούς οι 55 είναι άνδρες, υπάρχουν 17 γυναίκες και 18 ανήλικοι, με καταγωγή από το Ιράν, Ιράκ. Είπε επίσης ότι 11 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ – σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει – οι αγνοούμενοι είναι 15.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook