Γενική πανελλαδική απεργία έχουν προκηρύξει για αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ, εν μέσω της δραματικής αύξησης τόσο στο ενεργειακό κόστος όσο και στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης. Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις είτε με στάσεις εργασίας, είτε με απεργία.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει ο ΟΑΣΑ ενόψει της αυριανής πανελλαδικής απεργίας το πρόγραμμα λειτουργίας των ΜΜΜ στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΤΑΣΥ
• Στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, οι συρμοί θα λειτουργήσουν από τις 09.30 το πρωί έως τις 15.00.

• Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), οι συρμοί θα λειτουργήσουν από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.

• Το ΤΡΑΜ θα λειτουργήσει από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00.

ΟΣΥ
• Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 09.00 το πρωί έως τις 21.00

• Τα τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τη λήξη της καθώς οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Ο ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι οι γραμμές, στις οποίες το συγκοινωνιακό έργο εκτελείται με εκχώρηση στα ΚΤΕΛ, θα λειτουργήσουν κανονικά. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή έληξε και η σύμβαση/δωρεά που κάλυπτε την εν λόγω παραχώρηση έως τις 6 Νοεμβρίου και εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς την παράταση της σύμβασης για ακόμα ένα χρόνο.

– Χωρίς τρένα (ΟΣΕ)

– Χωρίς ταξί

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κι έτσι δεμένα θα μείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών στα λιμάνια όλη της χώρας.

Επιπλέον, στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν υπηρεσίες του δημοσίου, εφορίες, σχολεία, πολεοδομίες, νομαρχίες, δήμοι, οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


Συγκεντρώσεις
Οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια.

Συγκεντρώσεις πάντως θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται εν μέσω ακρίβειας που πνίγει τα νοικοκυριά και σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Ζητούν «ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης».

Παράλληλα ζητούν γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους.

Οι προσφυγές στα δικαστήρια
Οι διοικήσεις τόσο της ΣΤΑΣΥ όσο και της ΟΣΥ μόλις ενημερώθηκαν για τις στάσεις εργασίας, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες, «είτε γιατί δεν έχει τηρηθεί η εκ του νόμου υποχρέωση για σχετική ενημέρωση 4 ημέρες νωρίτερα, είτε γιατί δεν έχει ορισθεί, κατά παράβαση του νόμου, το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας και ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας», όπως επισημαίνει ο ΟΑΣΑ. ??Η δικάσιμος για τις προσφυγές της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ είχε οριστεί για σήμερα και η υπόθεση έχει ήδη εκδικαστεί χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook