Συνεχίζεται η αγωνία για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών που κατέπεσε με το F-4 Phantom στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας.

Οι έρευνες συνεχίσθηκαν ολόκληρη τη νύχτα, με τη βοήθεια αεροσκαφών που έριχναν στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή των ερευνών φωτιστικές φωτοβολίδες και θα συνεχισθούν έως ότου υπάρξει αποτέλεσμα.

Η πτώση του F4 Phantom στην περιοχή της Ανδραβίδας άφησε πίσω της ένα νεκρό, τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, υποσμηναγό Μάριο Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν πως το μαχητικό πετούσε σε χαμηλό ύψος στο πλαίσιο άσκησης, με τον αεροναυπηγό Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη να τονίζει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

«Πετούσαν σε χαμηλό ύψος, πρακτικά στην επιφάνεια του εδαφικού ανάγλυφου – εάν πρόκειται για ξηρά – ή της θάλασσας. Ο λόγος είναι προφανής: αποφεύγεις τα εχθρικά ραντάρ. Αυτά τα αεροπλάνα διεισδύουν στην εθνική ενδοχώρα, είναι αεροπλάνα κρούσης και θα περάσουν απαρατήρητα για να φτάσουν στον στόχο τους και να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Όλοι οι αεροπόροι εκπαιδεύονται σαν να είναι πόλεμος, ώστε αύριο το πρωί εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τη δύσκολη και βαριά εκπαίδευση για να πολεμήσουν».

Ο κ. Καραϊωσηφίδης δήλωσε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά όσον αφορά τα αίτια της πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος.

«Τα τρία προηγούμενα περιστατικά Phantom δεν είχαν βλάβη, ήταν η δυσκολία της χαμηλής πτήσης που δίνει ελάχιστα περιθώρια στον πιλότο να αντιδράσει εάν γίνει κάτι. Για να σωθεί ένα πλήρωμα ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσει εκτινασσόμενο κάθισμα. Τα εκτινασσόμενα καθίσματα είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν ακόμα και με μηδενική ταχύτητα και ύψος, εκτινάσσουν τον χειριστή σε ασφαλές ύψος και τον απομακρύνουν από το αεροπλάνο για να ανοίξει το αλεξίπτωτο. Εξαρτάται, όμως, από το ύψος της πτήσης και κυρίως της στάσης του αεροπλάνου», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανό είναι το σενάριο να μην πρόλαβαν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του Phantom να εκτιναχθούν ή ακόμα και να ξεκίνησαν τη διαδικασία και να μην ήταν επιτυχής.

O κυβερνήτης συμμετείχε με Phantom στη μεγαλύτερη στρατιωτική αεροπορική έκθεση στον κόσμο
Ένας έμπειρος πιλότος που συμμετείχε και σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αεροπορικές εκθέσεις στον κόσμο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούλιο στην Αγγλίας, είναι ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom F4 της Πολεμικής Αεροπορίας, που κατέπεσε και συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ανδραβίδας.


O κυβερνήτης που αγνοείται ακόμα, Στάθης Τσιτλακίδης, (στη φωτογραφία είναι ο πιλότος με τα μαύρα γυαλιά)  στο «Royal International Air Tattoo Show» το 2017.

Στο Royal International Air Tattoo 2017 που πραγματοποιήθηκε στο RAF Fairford στο Σουίντον στο Ουίλτσαϊρ της Αγγλίας, συμμετείχε εκείνη την εποχή η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αποστολή δύο Phantom F4E της «338 Moira» από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ανδραβίδα στην Πελοπόννησο.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα δύο ελληνικά Phantom εντυπωσίασαν τους χιλιάδες κόσμου που παρευρέθηκαν στο στρατιωτική έκθεση, καθώς είναι πολύ σπάνια, και ήταν τα μόνα Phantom που εκτίθενται, με τους Έλληνες πιλότους να δέχονται αρκετές ερωτήσεις τόσο από άλλους συναδέλφους τους, όσο και από δημοσιογράφους αλλά και από το κοινό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook