«Νομίζω ότι με τις διπλές μάσκες θα βελτιωθούν τα πράγματα πολύ γρήγορα...»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο γιατρός, ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, τη χρήση διπλής μάσκας, αλλά και την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων που έχουν προσβληθεί από κάποια μετάλλαξη του ιού στη χώρα μας.

«Η διπλή μάσκα είναι μια προσπάθεια να βελτιώσει το πώς φορούν τη μάσκα οι πολλοί. Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν πολλά κενά στη μύτη και στα πλάγια. Έτσι, αυτό διορθώνεται με μια καλή πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική. Στα κενά, όπως μπαινοβγαίνει ο αέρας, μπορεί να μπαινοβγεί και ο ιός. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί έχουμε και τα καινούργια στελέχη του ιού που μεταφέρονται πολύ ευκολότερα», είπε ο κ. Παυλάκης.

«Η μάσκα πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο. Οι Ν95 είναι οι καλύτερες, αυτές μπορούνε να φοριούνται μόνες τους. Υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτές αν εφαρμόζουν σωστά, δε χρειάζεται δεύτερη μάσκα. Αν θαμπώνουν γρήγορα τα γυαλιά σας ενώ φοράτε μάσκα, πάει να πει ότι δραπετεύει πολύς αέρας. Έτσι όπως βγαίνει ο αέρας, έτσι μπορεί και να μπει. Οι καλές μάσκες έχουν το έλασμα για να εφαρμόζει καλά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Νομίζω ότι με τις διπλές μάσκες θα βελτιωθούν τα πράγματα πολύ γρήγορα. Η καλή μάσκα αφήνει τον αέρα να αλλάζει, χωρίς να αφήνουν τον ιό να περάσει. Δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Δισεκατομμύρια κόσμου έχει συνηθίσει πια να ζει με τις μάσκες. Η υγρασία που δημιουργείται από τη μάσκα ευνοεί το σταμάτημα του ιού. Μπορούν να φορούν διπλή μάσκα και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Παυλάκης στο ίδιο θέμα.

«Στις ΗΠΑ την προηγούμενη περίοδο υπήρχε διχασμός στον πληθυσμό, λόγω και της στάσης της πολιτικής ηγεσίας. Τώρα έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα. Το εμβόλιο και εδώ γίνεται περισσότερο αποδεκτό, και νομίζω ότι θα προσβλέπουμε στους επόμενους μήνες και σε πολύ σημαντικές βελτιώσεις. Η Αμερική ήταν το πιο έτοιμο σύστημα να αντιμετωπίσει τέτοια πράγματα, αλλά λόγω ηγεσίας έμεινε πίσω. Αυτό αντανακλάται και στους σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς που έχουμε εδώ. Τώρα, με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα», ανέφερε ο κ. Παυλάκης μεταφέροντας την κατάσταση στις ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος, η πιο σκοτεινή περίοδος της νύχτας πριν την αυγή. Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια και θα κάνει αρκετούς μήνες για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ο κορωνοϊός μπορεί να κρύβει και άλλες εκπλήξεις. Ο ιός θα γίνει ενδημικός σαν τη γρίπη, θα έχουμε να τον αντιμετωπίζουμε για πολλά χρόνια», τόνισε ο ίδιος.

«Για το ακορντεόν, που είναι της μόδας, θέλω να πω ότι τα συχνά άνοιξε – κλείσε, κουράζουν τον κόσμο, μπερδεύουν και ο κόσμος μπορεί να μην ακολουθήσει. Καλύτερα να ανοίξετε τον Απρίλιο, σε καλύτερες συνθήκες. Αν ανοίξει η Ελλάδα χωρίς να πέσουν τα κρούσματα, χωρίς να αδειάσουν οι ΜΕΘ, σε 2-3 βδομάδες θα πρέπει να ξανακλείσει», κατέληξε ο κ. Παυλάκης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook