Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η τελετή της Αφής

Στην Αθήνα έφτασε  το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με ειδική πτήση της AEGEAN το Άγιο Φως, λίγες ώρες μετά την τελετή για τη αφή του στα Ιεροσόλυμα.

H πτήση, χωρίς κόστος για το ελληνικό δημόσιο, αναχώρησε γύρω 18:45 (ώρα Ελλάδος) νωρίτερα σήμερα, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αγάπης.

Στο αεροδρόμιο της Αθήνας η πτήση που μετέφερε  το Άγιο Φώς  έγινε δεκτή με τιμές, ενώ περίμενε πλήθος κόσμου.

Το αεροσκάφος με το Άγιο Φως, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 20:45 του Μεγάλου Σαββάτου στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αγάπης.

«Το Άγιο Φως μεταφέρει μήνυμα ελπίδας και παρηγοριάς για την τραγωδία των Τεμπών. Μετά τον Σταυρό ακολουθεί Ανάσταση και μετά τον θάνατο η ζωή», τόνισε στο μήνυμά του ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Ραφαήλ.
Στο αεροσκάφος επέβαινε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος είχε παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως.

Με αίσθηση ταπεινοφροσύνης παρέλαβα το ‘Αγιο Φως εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση. Ειχαμε την τιμή να συμματάσχουμε στην τελετή Αφής. Ας ευχηθούμε το Φως της Ανάστασης του Κυρίου να μας καθοδηγεί να αναπτερώνει την ελπίδα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Όλοι οι δρόμοι της Αθήνας άνοιξαν για την πομπή που κατευθύνεται στον πρώτο Ναό της χώρας που υποδέχεται το Άγιο Φως, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα. Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ το μεταφέρει με το ειδικό καντήλι και ευλογεί τους πιστούς που περιμένουν εκεί για να παραλάβουν το Φως. Εκπρόσωποι των μητροπόλεων μεταφέρουν στη συνέχεια το Άγιο Φως στις ενορίες.

Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα
Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος παρέδωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία το Αναστάσιμο φως, με κάθε επισημότητα. Είναι το φως που προέρχεται από την πηγή της θείας ενεργείας. Ευχόμεθα αυτό το φως της Αναστάσεως του σωτήρος ημών Χριστού, το φως του Παναγίου Τάφου να φωτίζει άπαντα τον κόσμο, ιδιαιτέρως να φωτίζει τους ηγέτας του κόσμου για να εργάζονται υπέρ του αγαθού της ειρήνης», διαμήνυσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης παρέλαβε το ‘Αγιο Φως με την ευχή: Είθε το φως, το φως της Ανάστασης που εξήλθε από τον Πανάγιο Τάφο, το φως της Ανάστασης του Χριστού να φέρει το μήνυμα της ζωής, της ειρήνης και της ελπίδας σε ολόκληρη την οικουμένη.

Οι καμπάνες του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ήχησαν χαρμόσυνα κατά την τελετή της Αφής. Χιλιάδες πιστοί ύψωσαν τις λαμπάδες καθώς το Άγιο Φως εξερχόταν από το Ιερό Κουβούκλιο. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κρατούσε δύο δεσμίδες από 33 αναμμένα κεριά, όσα και τα χρόνια του Ιησού.

Προηγήθηκε η ιερή λιτανεία τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο. Η πόρτα αποσφραγίστηκε σύμφωνα με το τυπικό, αφού πρώτα ελέγχθηκε το εσωτερικό του για να αποκλειστεί η παρουσία οποιουδήποτε αντικειμένου που θα μπορούσε να ανάψει φωτιά.

Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, μετέχουν ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνόδου Ορθοδοξίας και τα μέλη της Συνόδου: Θανάσης Δαβάκης βουλευτής της ΝΔ και Γιάννης Σαρακιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της επιτροπής απόδημου ελληνισμού της Βουλής και ο εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Θεόκλητος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.

Πηγή: ΕΡΤ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook