Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Νέο Κουβαρά, στην Κερατέα, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων και μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί πολλοί οικισμοί

Ανεξέλεγκτο είναι το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στην Κουβαρά στην Αττική.

Το πύρινο μέτωπο λόγω των ανέμων έχει μεγαλώσει δραματικά και προληπτικά εκκενώνονται άλλοι τρείς οικισμοί μετά από εκείνους σε Πέτα, Μελισουργό και Τραμπουριά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ήδη η φωτιά έχει αρχίσει να καίει σπίτια στους οικισμούς Φοινικιά και Ταμπουριά στην περιοχή της Αναβύσσου.

«Δεν υπάρχει συντονισμός. Έρχονται τα πυροσβεστικά οχήματα, πρέπει να υπάρχει συντονιστής για να σωθεί ότι σώζεται», δήλωσε ο Σταύρος Πετρόπουλος.

Τέταρτο μήνυμα από το 112 εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στον Κουβαρά της Αττικής. Η υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας καλεί σε προληπτική εκκένωση όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο προς παραλία της Παλιάς Φώκαιας.

Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά: Στις φλόγες σπίτια και  στο Λαγονήσι
Η φωτιά έχει περάσει στις αυλές των σπιτιών καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβατης όπως φαίνεται στο βίντεο του OPEN

Όπως είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, δίνεται εντολή προληπτικής εκκένωσης για Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, προς την Παλαιά Φώκαια, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πέτα, Χελώνι, Μελισσουργός, Τραμπουριά. Όλες οι παραπάνω περιοχές έχουν περισσότερους από 17.000 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο υπολογίζεται πως αυτή την ώρα βρίσκονται πολλοί περισσότεροι λόγω της τουριστικής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης μιλώντας νωρίτερα δήλωσε «δεν βλέπω μπροστά μου», προσθέτοντας πως «το μέτωπο είναι τεράστιο».

Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για εκκένωση της περιοχής Πέτας Κουβαρά προς Κερατέα, ενώ έχει ήδη εκκενωθεί η Μονής Ιεράς Σκέπης και Αγίας Κυριακής όπως και ο οικισμός Χελώνι. Με νέο μήνυμα από το 112 δόθηκε εντολή για εκκένωση των περιοχών Μελισουργός – Τραμπουριά μέσω λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο.

Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς αυτή την ώρα επιχειρούν 55 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων, 20 οχήματα. Μαζί τους είναι 31 Ρουμάνοι με 5 οχήματα, εθελοντές, έξι αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί δρόμοι

Παράλληλα, διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων ανακοίνωσε η Αστυνομία, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στον Κουβαρά Αττικής.

Ειδικότερα, διακοπη κυκλοφορίας ανακοινώθηκε:

– Επί της Λεωφόρου Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
– Επί της Λεωφόρου Αναβύσσου, από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.

– Στη Λεωφόρο Μαρκοπούλου απο το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά.
– Στη Λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγίου Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

– Στη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και στη Λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.

– Στη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και στη Λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Κίνδυνος η πυρκαγιά να φτάσει στην παραλία Αναβύσσου

Όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, η φωτιά στα Καλύβια είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς οι φλόγες είναι αυτή την ώρα στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8 μποφόρ που κάνουν ακόμα δυσκολότερο το έργο των εναέριων μέσων.

Στην περιοχή ωστόσο επιχειρούν εκτός από τις επίγειες, οι τράκτορες περιπολίας, 2 ελικόπτερα S-64, ένα ΑΒ-214 και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

Eκκενώνονται οι οικισμοί Πέτα, Μελισουργός και Τραμπούρι

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Αττική και έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Κλειστή και η λεωφόρος Λαυρίου στα δύο ρεύματα
Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του Κουβαρά Αττικής, καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό Πέτα Κουβαρά λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πέτα Κουβαρά εκκενώστε τώρα προς Κερατέα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών.

Επίσης μήνυμα για προληπτική εκκένωση εστάλη και στους κατοίκους των οικισμών  Μελισουργός και Τραμπούρι

«Η κατάσταση είναι απελπιστική»
Ο Δημήτρης Γκίνης, γραμματεάς της κοινότητας Κουβαρά, ανέφερε στο MEGA πως το μέτωπο έχει έκταση παραπάνω από 3 χιλιόμετρα και πλέον η πυρκαγιά πλησιάζει προς τα Καλύβια.«Η κατάσταση είναι απελπιστική», δήλωσε.

«Μέσα σε μία ώρα η φωτιά ξέφυγε»
Στο MEGA μίλησε η Δήμητρα Ράπτη, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού, η οποία δήλωσε πως ανησυχεί για την έκβαση της φωτιάς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

«Η φωτιά μέσα σε μία ώρα έφυγε από τη Λεωφόρο Λαυρίου στο ύψος του οικισμού Πέτα. Πέρασε πάνω από κατοικημένη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σπίτι που να έχει καεί», δήλωσε.

Κλειστή η Λεωφόρος Λαυρίου
Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας, εξαιτίας της πυρκαγιάς έχει κλείσει η Λεωφόρος Λαυρίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας.

Meteo: Εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς
Έκτακτη ανακοίνωση για την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Νέο Κουβαρά Αττικής εξέδωσε το meteo, τονίζοντας ότι με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα.

«Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς», επισημαίνει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του meteo:

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει:

– Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

– Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς

Στην πυρκαγιά που εξελίσσεται στην Κερατέα, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, λέγοντας: «Μια δύσκολη αγροτοδασική πυρκαγιά η οποία καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Κουβαρά. Συγκεκριμένα Πέτα – Κουβαρά μπορούμε να πούμε και έχει εκδοθεί γι’ αυτό τον σκοπό ένα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Συγκεκριμένα στις 13.15μμ και αφορά την ύπαρξη δασικής πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή καθοδηγούμενη από ισχυρά ρεύματα ανέμων εντάσεως 6 και 7 μποφόρ, έχει γίνει κλιμάκωση δυνάμεων».

Το πύρινο μέτωπο πλησίασε κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Σκέπης αλλά στη συνέχεια η φορά του ανέμου άλλαξε και απομακρύνθηκε ο κίνδυνος.

Όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιώργος Γεραφέντης τα αεροσκάφη της πυροσβεστικής δυσκολεύονται να ανεφοδιαστούν με νερό λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Μεγάλη η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Αττική, και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αυτή τη στιγμή καίει δίπλα σε σπίτια. Σύμφωνα με το notia.gr η πυρκαγιά ανεβαίνει το Πάνειο Όρος.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Σημειώνεται πως στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ το πύρινο μέτωπο είναι 1,5 χιλιόμετρο, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.

Κοντά στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά υπάρχουν σπίτια χωρίς να απειλούνται μέχρι στιγμής.
Eικόνες από την πυρκαγιά
Όπως στο βίντεο που μετέδωσε το OPEN πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή του Κουβαρά, όπου είναι σε εξέλιξη πυρκαγιά

Πριν λίγο στάλθηκε και μήνυμα από το 112 ενημερώνοντας του κατοίκους της περιοχής που ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κουβαράς Ανατολικής Αττικής. Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών».

To Yπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Υπηρεσίας επίσης με μήνυμά του ενημέρωσε εγκαίρως τους κατοίκους της περιοχής ζητώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών, όπως φαίνεται στο σχετικό μήνυμα

Παράλληλα, λόγω της έκτασης της πυρκαγιάς και των ισχυρών ανέμων ζητήθηκε η εκκένωση της Μονής Ιεράς Σκέπης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook