Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε πολλά μέτωπα στην Ηλεία. Ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή

Η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψε τα χειρότερα, ωστόσο από τις φωτιές στην Ηλεία καίγεται το δάσος της Παλαιοβαρβάσαινας που αγωνιζόταν να αναγεννηθεί από τις φωτιές του 2021

Σε ύφεση και η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία ενώ προσήχθη και ανακρίνεται ένας 65χρονος ως ύποπτος απόπειρας εμπρησμού.
Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στην Ηλεία κάνουν λόγο οι κάτοικοι στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, καθώς, μέσα σε λίγα λεπτά, ξέσπασαν τέσσερα πύρινα μέτωπα σε διάφορα σημεία στον νομό, προκαλώντας τον μέγιστο συναγερμό στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Οι φωτιές ξεσπούσαν η μία μετά την άλλη σε τέσσερα σημεία, από τον Πύργο έως την Αρχαία Ολυμπία, γεγονός που προκάλεσε τις βάσιμες υποψίες των κατοίκων. Το σενάριο του εμπρησμού ενισχύεται από το γεγονός ότι πριν λίγα 24ωρα, στο ίδιο σημείο στην Αρχαία Ολυμπία, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, είχε ξεσπάσει φωτιά, η οποία επίσης αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα.


Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στα τέσσερα μέτωπα που αναπτύχθηκαν στην Ηλεία το Σάββατο, ήταν καίρια και αποτελεσματική, ενώ ο συντονισμός, εκ του αποτελέσματος, ήταν υποδειγματικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά, τα εναέρια μέσα επιχείρησαν στο μέτωπο της Παλαιοβαρβάσαινας. Μόλις ξέσπασε η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία και με δεδομένο ότι στο προηγούμενο μέτωπο δεν κινδύνευε κατοικημένη περιοχή, αμέσως δόθηκε εντολή στα εναέρια μέσα να κατευθυνθούν προς τα εκεί, με αποτέλεσμα το μέτωπο να περιοριστεί πολύ γρήγορα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος, τόσο για την ξενοδοχειακή μονάδα που βρισκόταν κοντά στη φωτιά, όσο και για τον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρασφάλειας.

Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν δεδομένο το σχέδιο εμπρησμού, ενώ προσήχθη ένας 65χρονος άνδρας, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, επιχείρησε να βάλει φωτιά σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Μουριές.

Βελτιωμένη η εικόνα στα μέτωπα – Ολονύχτια επιφυλακή
Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του δήμου Πύργου καθώς και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Όπως τονίζει η Πυροσβεστική η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στις παραπάνω περιοχές, που εκδηλώθηκαν σε αγροτοδασικές εκτάσεις είναι σε εξέλιξη, με βελτιωμένη εικόνα.
Στα συμβάντα αυτά της Π.Ε. Ηλείας επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα, 7 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ στις 14:00 εκδόθηκε μέσω του 112 μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα προς Αρχαία Ολυμπία. Με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην περιοχή για την έρευνα των αιτιών των ανωτέρω πυρκαγιών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook