Νέο νόμο για τις φωτιές και τους εμπρηστές αλλά και την επιβολή προστίμων ετοιμάζει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Συνεχείς οι συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Μαγνησία, η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή του νόμου για τους εμπρηστές.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές, αυστηροποιώντας με αυτό τον τρόπο τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια θα φτάσει μέχρι και τα 30.000 ευρώ, ενώ μέχρι και σήμερα το πρόστιμο άγγιζε τα 300 ευρώ.

Στη συνέχεια η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά, όπου θα λαμβάνεται υπόψη η ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά ή εάν ο εμπρηστής έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν.

Στην τρίτη περίπτωση το πρόστιμο θα ανεβαίνει ανάλογα με τη χρέωση της κινητοποίησης των απαιτούμενων πυροσβεστικών δυνάμεων, δηλαδή τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που θα ενεργήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται πως η αύξηση των προστίμων όσον αφορά τους εμπρησμούς έχει αποτρεπτική λειτουργία, σύμφωνα με όσο ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές.

Φωτιές: Συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμούς σε Δήλεσι, Μεσσηνία και Ιωάννινα
Στο Δήλεσι συνελήφθη 20χρονος που πυρπόλησε κάδους απορριμμάτων γιατί του άρεσε να βλέπει φωτιές
Οι ίδιοι οι πυροσβέστες μάλιστα είδαν τον 20χρονο να βάζει φωτιά σε κάδο απορριμμάτων τον ακινητοποίησαν και τον οδήγησαν στο ανακριτικό τμήμα.

Ο 20χρονος κατηγορείται ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση σε κάδους απορριμμάτων, καθώς και σε ξηρά χόρτα, στη θέση «Πλάκα» Δηλεσίου, του δήμου Τανάγρας Βοιωτίας.
Ο νεαρός, ομολόγησε ότι πυρπόλησε τους κάδους απορριμμάτων, γιατί του άρεσε, όπως είπε, να βλέπει τις φωτιές. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση σε κάδους απορριμμάτων, καθώς και σε ξηρά χόρτα και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος εξετάζουν το ενδεχόμενο να σχετίζεται και με άλλους εμπρησμούς, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν αρκετά περιστατικά στην περιοχή, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα, καθώς υπάρχει αυξημένη επιτήρηση, επειδή τα σπίτια είναι μέσα στο δάσος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η δεύτερη σύλληψη έγινε στη Μεσσηνία και πρόκειται γι έναν άνδρα που κατηγορείται ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε ξηρά χόρτα, εντός αγροτικής έκτασης.
Το περιστατικό συνέβη στην τοπική κοινότητα Τσουκαλαίικων του δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία.

Για το ζήτημα ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Σε ένα άλλο περιστατικό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σε άνδρα για πρόκληση πυρκαγιάς σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, επί της οδού Εγνατίας, του δήμου Σκύδρας, Πέλλας.

Επίσης η Πυροσβεστική προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρα για εμπρησμό σε δασική έκταση στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων στα Ιωάννινα.

Παράλληλα, συσχετίστηκε η εμπλοκή του και για άλλους δύο εμπρησμούς απο πρόθεση σε δασική έκταση στην ίδια περιοχή.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook