Αλλάζει ο νόμος για τον εμπρησμό και πέφτει βαρύς ο πέλεκυς και τα πρόστιμα για τους εμπρηστές.

Στη φυλακή θα οδηγούνται ακόμη και όσοι διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας, ενώ θα τους επιβάλλονται υψηλές χρηματικές ποινές και τσουχτερά διοικητικά πρόστιμα, που θα φτάνουν τα 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι είχαν σήμερα συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τη λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων εφεξής οι εμπρηστές θα εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής.
Όπως σημείωσε ο κ. Φλωρίδης στο πλαίσιο της αναθεώρησης διατάξεων του Ποινικού Κώδικα «θα επιδιώξουμε να υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας. Οι ποινές θα εκτίονται. Όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».
Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια ανάλογα με αυτά που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων και μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

Φυλακή ακόμα για το πλημμέλημα του εμπρησμού από αμέλεια ενώ θα εξεταστεί και αν θα χορηγείται για όσους καταδικάζονται σε πρώτο βαθμό.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους εμπρηστές. Εξισώνονται με τα πρόστιμα για τους κακοποιήσεις ζώων. Θα επιβάλλονται κλιμακωτά από 20.000- 30.000.

Άμεσα οι αλλαγές
Όπως τόνισαν οι δυο Υπουργοί, οι αλλαγές στο κομμάτι των διοικητικών προστίμων θα προωθηθούν άμεσα από τα συναρμόδια Υπουργεία, Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών, ενώ οι νομοθετικές αλλαγές για την αυστηροποίηση των διατάξεων του εμπρησμού, αναμένονται με την επαναλειτουργία της Βουλής, τον Σεπτέμβριο.

Φλωρίδης: Οι ποινές που επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται
Ειδικότερα, από την πλευρά του ο κ. Φλωρίδης, επισήμανε ότι “το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε μια διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα με βάση τις οποίες θα επιδιώξουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει σαφέστατα».

«Και τι εννοώ;» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Οι ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται. Με απλά λόγια, όπως είπα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη Βουλή, όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές, διότι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι παρά πολύ σοβαρό. Με την έννοια αυτή θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν στους εμπρησμούς, είτε εξ αμελείας τελούμενα, είτε από πρόθεση».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης: «Τα από πρόθεση τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού ήδη τιμωρούνται με πολύ βαριές ποινές. Η θεμελιώδης αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα θα είναι ότι και τα εξ αμελείας τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού από μια ποινή και πάνω θα εκτίεται. Δηλαδή, οι υπαίτιοι θα οδηγούνται στη φυλακή». Και κατέληξε ο κ. Φλωρίδης: «Για να τελειώνει όλη αυτή αίσθηση η οποία τυραννά την ελληνική κοινωνία ότι τελικά στην Ελλάδα ό,τι και να κάνεις δεν έχει καμία συνέπεια. Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook